top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Tu kdo streže?


Vsak, ki je vsaj nekaj časa preživel s pladnjem v roki, je zagotovo kdaj po stiku z zanimivim gostom izustil stavek: Pa o tem bi se dalo knjigo napisat! No, Petar jo je! Takoj na začetku vam dam enako opozorilo, kot ga da bralcu avtor sam v uvodnem nagovoru. To ni visoka literatura o visoki kulinariki. Prav tako to ni knjiga za hitro užaljene. To je preprost zapis čisto "navadnega" natakarja, ki vsebuje nemalo stereotipov, ki pa se žal ob dolgoletnem delu z ljudmi velikokrat izkažejo za še kako resnične. Če ste na stereotipe in kanček črnega humorja ter tudi kakšno kletvico občutljivi, tole ni knjiga za vas. Za vse druge pa, vabljeni za mizo!


Knjiga št. 29/100

Petar Stojanović - Tu kdo streže?

Ocena: 3,5/5


Petar je svoje vtise združil v kratka poglavja, ki bi kaj lahko izhajala tudi v obliki kolumne v kakšnem časopisu. Morda tudi so? Beremo jih lahko posamezno, tudi mešano, zato je to še ena od tistih knjig, ki je nadvse primerna za bralce s kroničnim pomanjkanjem časa, ki uspejo prebrat nekaj strani tu in nekaj strani tam. Pri tej knjigi se ne boste izgubili in vsako poglavje je doživetje zase. V knjigi avtor obravnava različne narodnosti gostov, različne pojave s katerimi se srečuje pri svojem delu in zagotovo je pisanje najbolj zanimivo ravno za tiste, ki so se iz prve roke srečali z enakimi stvarmi. Ne vem, če je še kakšna situacija na svetu podobna tisti, ko na rajonu zaplavaš. Od vsega stresa, ki ga zagotovo prinese moj današnji poklic, se z dobrim plavalnim mitingom redko kaj kosa.


Jaz sem knjigo brala zelo hitro in zato sem se srečala z enako "težavo," kot pri čisto vseh zbirkah kratkih zgodb, esejev, anekdot, ki jih preberem prehitro: včasih se kakšna stvar že malce ponavlja, zato je (kot zgoraj opisano) veliko bolje prebirati to knjigo z malce presledki. Knjiga je namreč točno to, kar obljublja. Vse čudaške zgodbe, ki jih pri svojem delu vidi natakar. In veliko bolje je, če jih prebereš ali slišiš le nekaj naenkrat. Ampak kot rečeno, to napako naredim čisto vedno pri temu tipu knjige in nikoli me ne izuči.


Knjiga je točno to, kar sem od nje pričakovala. Priporočam vsem, ki ste zgodbe iz nje doživljali iz prve roke.

LP

Ajda

97 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page