top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Tujec

Naj bom iskrena: nimam rada predebelih knjig. Vedno, ko v roke vzamem knjiži "špeh," zraven razmišljam, koliko drugih knjig bi lahko prebrala med prebijanjem čezenj. Neumno razmišljanje, saj je bolje ena dobra prebrana knjiga, kot pa cel kup povprečnih, a tako pač je pri meni. Ko sem videla, da je izšel Kingov Tujec v prevodu in to pri založbi Hiša knjig v prevodu Anje Bakan, kateri res zaupam, se je takoj znašel na moi knjižni polici. In kmalu tudi na nočni omarici. Zdi se mi, da sem le dvakrat obrnila stran in je bila knjiga pri koncu. Priznati moram, da mnogokrat 200 strani dolga knjiga ne mine tako hitro, kot je tale zajeten, skoraj 700 strani dolg roman.


Knjiga št. 42/100

Stephen King - Tujec

Ocena: 5/5Ko v malem ameriškem mestu najdejo brutalno umorjenega dečka, je javnost naravnost šokirana, saj vsi dokazi kažejo na priljubljenega člana družbe - Terryja Maitlanda. Trener večih otroških športnih ekip naj bi otroka brutalno umoril, celo spolno zlorabil in požrl dele njegovega telesa? Preden je lahko uradno obsojen, se družba zaroti proti njemu. Prihajajoče sojenje in val sovraštva, ki ga zadane, Terry sprejme še toliko težje, saj je bil v času umora več sto kilometrov stran. Posnele so ga kamere, o tem pričajo številni očividci, a kaj, ko na drugi strani DNK vzorci, prstni odtisi in priče kažejo na to, da je bil Terry v času zločina prav tam - na kraju dogodka. Je bil lahko na dveh krajih hkrati, ali pa si je njegovo podobo nadel skrivnostni "Tujec?"


Da se "Kralj" tega žanra zelo rad razpiše ni nobena skrivnost in Tujec se razteza na skoraj 700 straneh. Kljub temu sem knjigo prebrala v treh dneh in niti enkrat se nisem dolgočasila. Prva tretjina te navda s popolnim obupom ob nasprotujočih si dokazih, druga z zmedenostjo in nejevero, tretja s strahom in brezizhodnostjo. Kot velikokrat doslej, se tudi v tem Kingovem romanu srečamo s paranormalnim in tudi tokrat King te pojave zapakira tako, da bi jim zlahka verjeli. Vsekakor pa je bilo meni še srhljivejše tisto "človeško." Sovraštvo, obsojanje, maščevanje.


Na eni točki romana se zdi, da se je vse končalo in, da nima več kam it, a vendarle se zgodba tam šele začne. Najhitrejših 700 strani kar sem jih kdaj prebrala.


Še ena odlična psihološka srhljivka!


LP Ajda

316 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page