top of page
  • Writer's pictureAjda

Ana Bajc Česnik: Ugrabitev Ljubljanskega zmaja

Updated: Mar 10

Fantazija je žanr, po katerem posežem redko in še takrat večinoma preberem kaj iz žanra urbane fantazije. Rada imam fantazijske zgodbe, ki se dogajajo v našem svetu in ne zahtevajo gradnje novih, magičnih svetov. Četudi so mi le ti zelo privlačni, zanje nimam dovolj potrpljenja in motivacije za branje dolgih serij. Ko mi je avtorica v branje ponudila tale roman, ki je postal tudi prvo branje v novem letu, sem bila zelo navdušena, saj se dogaja v Ljubljani. Takšni, kot jo poznamo. Ali pač?


Ugrabitev ljubljanskega zmaja

Avtorica: Ana Bajc Česnik

Založba: Samozaložba

Letnik izdaje: 2023

Moja ocena: 4/5

Klara je čisto navadno dekle, ki se nekega večera odpravlja domov in, kot ponavadi, malo zamuja. Ne le, da se na Tromostovju dogajajo čudne stvari. Vanjo trči nenavadna deklica Fluvija, ki izgleda, kot da ni s tega sveta. Klara po sili razmer izve, da močvirski ljudje ali mostiščarji, Ljubljane nikoli niso v resnici zapustili, ampak so se le skrili pred očmi nas, navadnih ljudi. In v njihovem svetu je v času praznovanja saturnalij čas, da se - tudi po njihovih merilih - zgodi kaj nenavadnega in še posebno magičnega. To pa ni vedno le pozitivno. Klara se skupaj s Fluvijo odpravi na izjemno pustolovščino v iskanju izginulega ostarelega vrača, z njim pa je izginil tudi zmaj z zmajskega mostu.


Knjiga je mladinski roman in sama bi ga priporočila mladim od 10. leta starosti dalje. Je povsem prijetno branje tudi za odrasle, če se zavedamo seveda, da to ni neka epska fantazija za odraslega bralca. Zgodba je prav imenitna pustolovščina, ki obsega vse od potovanja v času, skrivnostnega ljudstva, ki živi v Ljubljanici, vračev, čarovnije, zmajev, znamenitih zgodovinskih osebnosti..


Težko razložim, kako zelo domače je prebrati nekaj, kar se dogaja na tebi znanih mestih. In verjamem, da bi se marsikdo lahko skozi Ljubljano sprehodil po branju knjige in odkrival vse omenjene kotičke, kjer sta Fluvija in Klara doživeli tisoč in eno dogodivščino. Knjiga omenja slovenske zgodovinske osebnosti, pesnike, književna dela... In meni je to res krasno.


Posebno omembo pa si zasluži prekrasna naslovnica, ki jo krasi ilustracija Blaža Porente.


Čudovit izdelek, ki bo navdušil mlade bralce! In dekleta v glavni vlogi fantazijskega romana! Juhej!


LP Ajda

167 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page