top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Unadva

Ta knjiga je dober dokaz, kaj vse dobrega lahko prinese knjižna Instagram skupnost. Že dolgo sem jo imela na seznamu želja, a je nekako nikoli nisem kupila, potem pa vidim, da svoj rabljen (seveda perfektno ohranjen) izvod prodaja @ivana_dja . Super se mi zdi, da knjige krožijo in iščejo nove lastnike in tako je Unadva vendarle našla tudi mene.


Knjiga št. 25/100

Tisja Kljaković Braić - Unadva

Ocena: 4/5


Unadva je zbirka okrog devetdesetih karikatur, prek katerih spremljamo življenje tipičnega zakonskega para nekje iz Dalmacije. Pod masko tradicionalnega južnega patriarhata spremljamo predvsem "gajstno" mediteransko ženo, ki v resnici drži pokonci celo gospodinjstvo in usmerja moža. V nekaterih primerih so, kakor karikaturi pritiče, situacije pretirane, sploh v smeri še enega stereotipa - zoprne, nikdar zadovoljne žene. A karikature so namenjene v prvi vrsti humorju, zato klišeje in stereotipe seveda z lahkoto spregledamo. Poleg tega pa so očitno nekatere situacije očitno univerzalne, saj sem se prav iskreno nasmejala ob prizorih v katerih sem se našla.


Avtorica je karikature sproti objavljala na svoji Facebook strani. Sam stil risbe je zelo enostaven; čiste linije, več ali manj je risba sestavljena iz črt, uporablja pa zgolj črno barvo z občasnimi dodatki rdeče, rumene in modre barve, ki pa vedno nosijo posebno, ključno sporočilnost prizora. Vsekakor je karikature bolje spremljati postopoma, kot je bilo v osnovi mišljeno ob sprotnih, več ali manj tedenskih objavah. V celoti se knjiga hitro zazdi ponavljajoča. Prav zaradi tega sem jo brala kar nekaj časa, saj sem vsakih nekaj dni pogledala nekaj karikatur. Na tak način je bila izkušnja prijetnejša.


V slovenskem prevodu Đurđe Strsoglavec glavna junaka prestavimo na Obalo in govorita v Primorskem narečju. Zaradi tega marsikatere besede nisem poznala, a načeloma so uporabljene tako, da je situacijsko jasno razvidno, kaj nekaj pomeni. V tem delu je jezik že v splošnem bolj pogovoren, kakor se pač pogovarjamo doma, za štirimi stenami in to doda situacijam še večjo širino in se z njimi še bolje poistovetimo.


Vsekakor prijetno delo, odlična "coffee table book," ki jo imaš na nočni omarici ali klubski mizici in jo vsake toliko časa prelistaš, je pa žanrsko tako drugačna, da jo zelo težko uvrstim med druge podobne in z njimi primerjam.


LP Ajda

112 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page