top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: V koraku z volkom

V koraku z volkom je nadaljevanje romana Niti koraka več, v katerem spoznamo Alenko; damo srednjih let, ki že trideset let živi z bolečino po tragični izgubi svoje najstniške ljubezni. V prvem romanu se Alenka s svojo bolečino spopade na Caminu, ki ga hodi v imenu sestre Damjane, ki boleha za rakom. Pot ji prinese mnogo spoznanj, med drugim tudi slovo od sestre, na Caminu pa spozna tudi Šveda Rogerja, ki v njej vzbudi davno pozabljena čustva.


Knjiga št. 23/100

Janja Vidmar - V koraku z volkom

Ocena: 3.5/5


V drugem romanu Alenko najdemo na razpotju; končno se odloči za samostojno podjetniško pot, vstopa pa tudi v razmerje z Milošem, ki sicer ni najbolj vznemirljivo in z njene strani preveč čustveno zaznamovano, a Alenka je pač pripravljena zamižati na eno oko, ko je pod vprašajem njena osebna sreča. Iz ustaljenega ritma jo vrže nenapovedan obisk Rogerja, ki jo vabi s seboj na pot čez Toskano.On bi na poti zbiral fotografije za svojo bolehno mamo, ona pa ideje za svojo turistično agencijo. In morda vendarle nadaljujeta nedokončano zgodbo s Camina ali pa vsaj napišeta njen konec.


Alenka je zame lik, s katerim se že v prvem delu nisem nikakor mogla poistovetiti in me ni pridobila na svojo stran. Kljub temu me je vleklo v branje drugega dela, saj sem pričakovala, da bomo v njem spoznali novo, močnejšo Alenko z jasneje izrisano vizijo. To smo v neki meri sicer dobili, a vseeno ostaja lik, ki ni preveč po mojem okusu. Roman je sicer spisan v zelo lepem jeziku, predvsem pa je izjemo osebno izpoveden in se ukvarja z izpraševanjem čustev in hotenj naših junakov. Ogromno se ukvarjamo z Rogerjevim otroštvom in vzgojo, z žalovanjem, propadlimi razmerji, tudi z Alenkino materjo... Spet pa je glavna tema romana to, da si za osebno srečo odgovoren sam in, da je za marsikoga to sila neprijetna resnica. Vedno je namreč lažje za lastno nesrečo kriviti nekoga drugega.


Zelo dobra stran romana so vsekakor opisi Toskane; pokrajin, ljudi, narave in tudi hrane, ob kateri so se mi cedile sline. Avtorica je najpomembnejše recepte jedi iz romana na koncu zbrala in vključila v knjigo in v resnici komaj čakam, da kakšnega poskusim.


Lp

Ajda


53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page