top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: V mojih nebesih

Moje poznanstvo s to knjigo je plod ene od prvih Kav s knjigo, če ne čisto prve, ko jo je @sanja.lovrecic predstavila, kot eno njej najljubših knjig vseh časov. Če me naslovnica nikakor ni pritegnila, me je toliko bolj predstavljena vsebina. Po nekaj iskanja sem prišla do rabljenega izvoda, ki ni bilo lahko dobit in končno sem knjigo tudi prebrala.


Knjiga št. 28/100

Alice Sebold - V mojih nebesih

Ocena: 5/5

Zgodbo prvoosebno pripoveduje 14-letna Susie, ki je bila na okruten način umorjena. Po umoru se je znašla v svoji različici nebes in opazuje svet na Zemlji. Spominja se svojega življenja pred smrtjo, tudi okoliščin svoje smrti, predvsem pa spremlja življenje svoje družine, ki se z njeno smrtjo sooča na različne načine. Obenem spremlja tudi iskanje njenega lastnega trupla, saj ga preiskovalci še niso naši, in tudi lov na morilca, ki neopažen še vedno živi normalno življenje.


Zgodba je kljub težki tematiki napisana na veder in optimističen način, predvsem pa bralca uči sposobnosti izpuščanja stvari, na katere ne moremo vplivati. Osredotoča se na odnose, na pomen komunikacije med ljudmi, predvsem v času krize in velikih psihičnih obremenitev, ter na sposobnost nadaljevanja življenja po travmatičnih dogodkih.


Predvsem pa nam da knjiga, čeprav seveda fikcija, občutek, da so naši dragi, ki so odšli, na nek način vedno z nami. Da za vsakogar obstaja neka Susie, ki še vedno opazuje njegovo življenje, jo skrbi za njegove odločitve in za njegovo srečo.


Ne glede na srhljivo vsebino je to knjiga, ki te navda z velikim upanjem in optimizmom. In ne glede na to, da se večinoma bere kot triler, zelo hitro in razburljivo, je po koncu branja občutek tak, kot bi te nekdo nežno pokril z mehko, toplo odejo. Pomirjujoč in osvobajajoč.


LP Ajda

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page