top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Vaške ptice

Lani poleti sem prebrala risoroman Mestne ptice, ki je bil v tistem času povsod. Tudi mene je, tako kot očitno veliko večino ostalih bralcev, povsem navdušil s svojo uporabo simbolike in, ko sem izvedela, da v tem letu prihaja nadaljevanje, sem vedela, da bo tudi drugi del slej, ko prej pristal v mojih rokah. Ker sem v tem letu ena od #veličastnih22 pri @vigevageknjige_ je knjiga k meni prišla takoj po izidu in vsekakor ni razočarala.


Knjiga št. 86/100

Gašper Krajnc - Vaške ptice

Ocena: 5/5Če v prvem delu prek simbolike ptic opazujemo mladega risarja Ambroža, ki se sooča s številnimi izgubami in iskanjem tiste čisto svoje, prave in osrečujoče poti v življenju, se v drugem delu podamo še globlje. Ambrož je po dedku poleg ostalega podedoval tudi ljubezen do risanja ptic. Ko mu uredništvo založbe, ki bi izdalo njegovo knjigo namigne, da same ptice pač niso dovolj, da potrebuje neko zgodbo, ki bi jih povezala v smiselno celoto, se odpravi raziskovati zgodovino svojih prednikov. Od kje dedku ljubezen do ptic? Na kateri točki njegovega življenja je dedek iz nasmejanega dečka na zbledeli sliki postal zagrenjen starec?


Knjiga se dotakne vojnega in povojnega obdobja in ran, ki jih je pustilo. Tudi na naših tleh so se dogajale grozote in izgube, a ker so se drugod dogajale v tako večjem obsegu, se jih ni spodobilo spominjati, jih predelovati, morda sploh dobro odžalovati. Mnoge družine so več generacij nosile zapuščino vojne in marsikdo se sploh ne zaveda, kaj je iz tistega časa ostalo še njemu do danes.


Vsekakor ima ta risoroman še resnejšo in temačnejšo tematiko, ki jo še vedno spremljajo ptice; na simbolni in spremljevalni ravni, pa tudi čisto konkretno. Všeč mi je tudi uporaba koroškega dialekta v dobršnem delu knjige. Narečja so meni osebno zelo všeč in ob pravilni uporabi lahko literaturo le obogatijo.


Še eno izjemno delo domače stripovske produkcije. Čestitke avtorju in založbi!


LP Ajda

71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page