top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Večerja

Dva para se sestaneta na večerji. Brata s svojima soprogama. V pregrešno dragi restavraciji z vodjo strežbe z iztegnjenim mezincem, sedijo, čakajo na hrano in predvsem odlašajo s težkim pogovorom, ki jih čaka. Njihova sinova sta namreč zagrešila nagnusen zločin in potrebno se je odločiti med pravico in zaščito lastnih otrok. K odločitvi pa ne pripomore niti dejstvo, da je eden od bratov kandidat za naslednjega predsednika vlade. Kako daleč torej seže starševska ljubezen in tudi skrb za svojo korist in korist svojih otrok?


Knjiga št. 62/100

Herman Koch - Večerja

Ocena: 4/5Knjigo so mi že večkrat priporočili, a kljub temu o njej pred branjem nisem vedela veliko. Pričakovala sem triler, a v resnici je knjiga vse prej, kot običajen triler ali kriminalka. Izjemno zanimiva forma in prvoosebna pripoved Paula, enega od bratov, nas popelje skozi večerjo prek vseh hodov. Z vsakim od hodov prejmemo poleg hrane tudi nove informacije, ki odkrivajo vse več podrobnosti o dogajanju, ki bi sinova obeh parov lahko spravilo v težave, življenje obeh družin pa obrnilo na glavo. Ob tem se pripoved prestavi tudi v preteklost in dobimo vpogled v več dogodkov iz Paulovega življenja, ki so lahko na kakršenkoli način vplivali na njegovega sina Michaela in zločin, ki ga je končno tudi zagrešil.


Jezik v knjigi je izredno zanimiv, saj sam slog pisanja povsem odstopa od siceršnje dokaj temačne tematike romana. Na trenutke je slog celo rahlo humorističen, sploh v prvem delu romana, ko na dolgo opisuje dogajanje za mizo. Prav ta prvi del je z opisi dogajanja tako pretiran, da sem bila ob branju že rahlo nervozna, a ravno to je bil po mojem mnenju avtorjev cilj - pri bralcu vzbuditi takšno živčno, napeto vzdušje, kakršno so občutili gostje restavracije za tisto mizo.


Če smo se v romanu Vse, vse spraševali o tem, do kod seže starševska zaščita, se v tem romanu vprašanje le še nadgradi. Do kod seže starševska ljubezen, razumevanje in podpora? Ima slednje prednost pred pravico in zakonom? Do kakšne mere bi ščitil svojega otroka, čeprav bi vedel, da je zagrešil okruten zločin? O tem smo se tule že precej pogovarjali, a do dna tega vprašanje se mi zdi, da se niti ne da priti.


Zanimiv, drugačen in zelo atmosferičen roman.


LP Ajda

125 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page