top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Videz stvari

Ko sem izbirala branje za zadnji Nakladaratonski teden in temo Rast in odraščanje, sem se spomnila na roman, ki je pred kratkim izšel pri @zalozba.primus . Videz stvari je dokaj kratek roman, ki pa se lahko bralca dotakne na ravneh, ki si jih težko predstavljamo.


Knjiga št. 25/100

Tamara Geratič - Videz stvari

Ocena: 4/5

V primerjavi s številnimi pretresljivimi zgodbami o odraščanju, ki jih ponavadi beremo v romanih, zgodba Tamare ni nič posebnega. Čisto povprečna slovenska družina, lepa mama, uspešen oče, pametna in lepo vzgojena otroka, urejen dom... Na zunaj vse deluje, kot da je v najlepšem redu. A avtorica nam stran za stranjo odstira kruto resničnost, ki se mnogokrat skriva za kuliso popolne družine. Od alkoholizma, do kompulzivnega urejanja doma in posledično nesproščenega vzdušja, do vseh vrst zlorab... Vse to se lahko dogaja za štirimi stenami na videz povsem funkcionalnih, celo zelo urejenih družin.


Avtorica je začela svoje težave najprej definirati in nato tudi reševati šele v odrasli dobi in zdi se mi, da je tudi ta roman na nek način terapevtski, saj se v njem res pogumno razgali, prav tako pa razgali tudi svoje otroštvo in družino.


Zakaj se me je knjiga toliko bolj dotaknila? Ravno zaradi tega, ker smo se skorajda vsi že kdaj srečali s podobnimi situacijami. Od živčnega vzdušja doma, ko si ne upaš dihati, da ne bi sprožil izbruha in jeze, marsikdo je doma opazoval tudi posledice alkoholizma...to so situacije, ki so žal prepogosto. So pa določene stvari, ki so se dogajale v družini avtorice (upam vsaj) manj pogoste in posledično še danes ne znamo z njimi dobro ravnati. Preveč ne bom povedala, da ne izdam preveč kvarnikov.


Všeč mi je tudi to, da se avtorica ne smili sama sebi, četudi bi se lahko. Vdajanje obupu in poistovetenje s težkimi trenutki je nekakšen slovenski šport in vedno je osvežujoče, ko nekdo iz težav pride kot zmagovalec, ne kot žrtev.


Vsekakor hitro berljiv roman, ki lahko bralcu veliko da.


Lp

Ajda

71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page