top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Visoška kronika

Ko sem za #poletnibingo2022 morala prebrati knjigo na temo slovenske zgodovine, sem najprej posegla po romanu, ki mi v tem trenutku ni prijal in med iskanjem alternative mi je pod roke prišla Visoška kronika. Nazadnje sem jo brala (po odlomkih vsaj) v gimnaziji in kot ostala slovenska klasična dela, se mi je tudi to zamerilo. Ob ponovnem branju sem dobila ponoven dokaz, kakšno škodo lahko naredi prezgodnje branje izjemnim klasičnim delom.


Knjiga št. 64/100

Ivan Tavčar - Visoška kronika

Ocena: 5/5


V obliki kronike, ki jo o svoji družini - gospodarjih Visokega, piše Izidor Khallan, se avtor dotakne treh pomembnih zgodovinskih dogodkov, ki so zaznamovala življenje na naših tleh; preganjanja čarovnic, tridesetletne vojne in preganjanja protestantov. Sicer namišljeni liki izjemno lepo orišejo življenje v teh časih (17. stoletje) in različne stiske, ki so jih zgoraj omenjeni zgodovinski dogodki povzročili.


Soočimo se z dvomi o lastni veroizpovedi, ki s seboj prinaša tudi dvome o vsem, kar naše junake obdaja. V tistem času je bila zaradi pomanjkanja znanja in informacij vera izredno pomembna, saj je ljudem osmislila mnoge naravne pojave, nesreče in podobno. In dvom v boga, v kakršnega so ljudje verovali, je pomenil dvom v vse, kar je bilo ljudem poznano.


To privede do čarovniških procesov, ki so bili posledica nevednosti in tudi razreševanja zamer do žensk, ki so se v tistih časih upale upreti bodisi družbenim normam ali pa nezaželenim snubcem.


Skozi celotno zgodbo pa se prepleta tema vojne, domoljubja, obveznosti do lastne zemlje in na drugi strani bitke z demoni, ki so moške spremljali domov z bojišč. Čeprav se še vedno premalo govori o psiholoških travmah in pomoči, ki jo potrebujemo prav vsi, še posebej tisti, ki so preživeli izredno travmatične dogodke, je bilo to v tistih časih še veliko slabše. In tako lahko spremljamo travme, ki jih močno poškodovani (predvsem) moški prenašajo z generacije na generacijo.


Izjemno, IZJEMNO delo. In čudovita izdaja iz leta 1978 z ilustracijami Iveta Šubica.


LP Ajda

127 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page