top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Vohun, ki me je okužil

Vse od branja prvega dela sage izpod peresa Jureta Godlerja, v katerem nastopata agent SOVE Filip Novak in agent MI6 Spencer S. Spencer, sem težko pričakovala nadaljevanje, ki je letos končno prišlo na knjižne police. V njem se naša junaka tokrat ne spopadata z lastnimi pijanskimi pohodi, luknjami v spominu in težavami, ki jih nakopljeta sebi in državni varnosti z le temi, ampak se ukvarjata s težavami na višjem nivoju. Po umorih direktorja MI6 in direktorja Sove ter številnih terorističnih napadih, ki se dogajajo po svetu, sta odločena stvari priti do dna. Po poti dobita nepričakovano pomoč osebe, ki smo jo v precej slabši luči spoznali v prejšnjem romanu, kaj kmalu pa ugotovita, da situacija krepko presega njuna pričakovanja in sposobnosti.


Knjiga št. 62/70

Jure Godler - Vohun, ki me je okužil

Ocena: 4,5/5


Roman sem prejela kot recenzijski izvod, a bi ga z veseljem kupila tudi sama. Prvi del me je izjemno navdušil, a bi lagala, če bi rekla, da je tudi nadaljevanje enako dobro. Ne bom rekla, da je drugi roman slabši, ima pa zagotovo drugačno dinamiko, kar seveda pritiče tematiki. Če je bil prvi del hitro berljiva komedija zmešnjav, je drugi del tako prežet z vprašanji nacionalne varnosti, izdajami, tudi gospodarskimi apetiti in kriminalom..., da od bralca zahteva večjo pozornost in koncentracijo. Če smo v prvem delu lahko požirali roman vedoč, da ne bo nobene škode, če kakšno pijansko zmedo sproti pozabimo, je tukaj potrebno res vedeti kdo je kdo in kakšna je njegova vloga.


Poleg tega je v tem romanu veliko več Godlerja. Zdi se mi, da je tema romana res eno od interesnih področij avtorja in si je le ta lahko dal duška z opisovanjem njemu ljubih stvari; pijač, avtomobilov, orožij, raznih resničnih dogodkov iz zgodovine MI6... V kolikor poslušate katerega od podkastov v katerem sodeluje Godler, so vam vse te stvari najbrž znane in tudi blizu. Če pa vam avtor in njegovi interesi niso blizu, bo kar nekaj delov te knjige za vas manj zanimivih . Vsekakor pa zelo soliden roman, ki si še vedno zasluži povsem upravičeno oceno 4,5. Inteligenten humor, zakomplicirana in dovršena zgodba, preobrati in izjemno živahni akcijski prizori so zagotovo recept za roman, ki ga ne gre spregledati.


In naslov nima nobene veze s sajvestečim.


LP Ajda

235 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


Rado Mikolič
Rado Mikolič
Jul 29, 2022

Vem, da po tolikem času tale komentar nima veliko smisla, samo nekam pa moram izliti moje razočaranje :). Ne vem, od Godlerja, ki ga spremljam in občudujem še od časov Saše Hri barja dalje sem pričakoval več, veliko več. Meni se je zdela ta knjiga ena dobra štorija primerna za scenarij Alana Forda, kaj več pa ne.

Like
Ajda
Ajda
Jul 29, 2022
Replying to

Za komentar ni nikoli prepozno! In čeprav imava drugačno mnenje, vas povsem razumem. Godler ima zelo zelo specifičen humor in med bralci opažam, da jim bodisi res odgovarja, ali pa jim.je totalno neberljiv 😂 neke vmesne verzije skorajda ni. In ta primerjava z Alanom Fordom me je prav nasmejala, res je mogoče podobno! Meni osebno je to res prijalo. lahkotno branje za nasmejat se.

Like
bottom of page