top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Vohun, ki me je okužil

Vse od branja prvega dela sage izpod peresa Jureta Godlerja, v katerem nastopata agent SOVE Filip Novak in agent MI6 Spencer S. Spencer, sem težko pričakovala nadaljevanje, ki je letos končno prišlo na knjižne police. V njem se naša junaka tokrat ne spopadata z lastnimi pijanskimi pohodi, luknjami v spominu in težavami, ki jih nakopljeta sebi in državni varnosti z le temi, ampak se ukvarjata s težavami na višjem nivoju. Po umorih direktorja MI6 in direktorja Sove ter številnih terorističnih napadih, ki se dogajajo po svetu, sta odločena stvari priti do dna. Po poti dobita nepričakovano pomoč osebe, ki smo jo v precej slabši luči spoznali v prejšnjem romanu, kaj kmalu pa ugotovita, da situacija krepko presega njuna pričakovanja in sposobnosti.


Knjiga št. 62/70

Jure Godler - Vohun, ki me je okužil

Ocena: 4,5/5


Roman sem prejela kot recenzijski izvod, a bi ga z veseljem kupila tudi sama. Prvi del me je izjemno navdušil, a bi lagala, če bi rekla, da je tudi nadaljevanje enako dobro. Ne bom rekla, da je drugi roman slabši, ima pa zagotovo drugačno dinamiko, kar seveda pritiče tematiki. Če je bil prvi del hitro berljiva komedija zmešnjav, je drugi del tako prežet z vprašanji nacionalne varnosti, izdajami, tudi gospodarskimi apetiti in kriminalom..., da od bralca zahteva večjo pozornost in koncentracijo. Če smo v prvem delu lahko požirali roman vedoč, da ne bo nobene škode, če kakšno pijansko zmedo sproti pozabimo, je tukaj potrebno res vedeti kdo je kdo in kakšna je njegova vloga.


Poleg tega je v tem romanu veliko več Godlerja. Zdi se mi, da je tema romana res eno od interesnih področij avtorja in si je le ta lahko dal duška z opisovanjem njemu ljubih stvari; pijač, avtomobilov, orožij, raznih resničnih dogodkov iz zgodovine MI6... V kolikor poslušate katerega od podkastov v katerem sodeluje Godler, so vam vse te stvari najbrž znane in tudi blizu. Če pa vam avtor in njegovi interesi niso blizu, bo kar nekaj delov te knjige za vas manj zanimivih . Vsekakor pa zelo soliden roman, ki si še vedno zasluži povsem upravičeno oceno 4,5. Inteligenten humor, zakomplicirana in dovršena zgodba, preobrati in izjemno živahni akcijski prizori so zagotovo recept za roman, ki ga ne gre spregledati.


In naslov nima nobene veze s sajvestečim.


LP Ajda

206 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page