top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Vseh sedem mož Evelyn Hugo

Knjige najbrž ni potrebno preveč opisovati in predstavljati, saj ste zanjo vsaj že slišali, če je niste celo že prebrali. Sama sem jo videvala povsod in poslušala toliko pohval, da sem si naročila že angleško različico. Ko sem izvedela, da knjiga kmalu izide pri založbi Hiša knjig, poleg tega pa še v prevodu odlične Anje Bakan, sem se odločila, da počakam na različico v slovenskem jeziku. Vsekakor bi lahko knjigo na kratko opisala z: ena najboljših knjig tega leta, a ker si zasluži več besed, nadaljujmo k daljšemu opisu.


Knjiga št. 50 od 70

Taylor Jenkins Reid - Vseh sedem mož Evelyn Hugo

Ocena: 5/5

Fiktivna zgodba, ki se bere kot resnična biografija iz zlatih let Hollywooda, govori o Evelyn Hugo, seks simbolu petdesetih let prejšnjega stoletja in ikoni vseh desetletij, ki so prišla za tem. Ko na pragu osemdesetih let filmska diva pripravlja dobrodelno dražbo svojih najbolj znanih oblek, se dogovori za ekskluziven intervju pri eni od revij, za novinarko pa zahteva Monique Grant. Le ta je zagotovo pri reviji med novejšimi in manj izkušenimi sodelavci in prav nikomur, niti Monique sami, ni jasno, zakaj si filmska diva želi ravno nje.


Evelyn Hugo Monique vendarle izda, da nima nobenega namena dajati intervjuja, ampak si želi v celoti, brez laži in olepševanja povedati svojo življenjsko zgodbo, ki jo mora napisati prav Monique. In tako se spustimo v vrtiljak čustev, blišča in bede, seksualne energije, osamljenosti, številnih zakonov a le malo resnične ljubezni.


Izjemen roman, ki me glede na svojo tematiko po nobeni logiki ne bi smel zanimati, a Taylor Jenkins Reid ustvari tako prepričljivo atmosfero, da dejansko verjameš, da bereš biografijo in ne izmišljeno zgodbo o prav tako izmišljeni osebnosti. Prepričala me je do te mere, da sem dejansko brskala po internetu za naslovi filmov in drugimi osebami, ki se v knjigi pojavljajo, saj se mi je zdelo nemogoče, da bi u si vse tako prepričljivo izmislila. Poleg tega je ta zgodba perfekten vpogled za kuliso blišča in slave, ki sta ničnega pomena, če ne smeš ali ne moreš biti z ljudmi, ki jih imaš najraje. Knjiga spada tudi v kategorijo LGBTQ+ literature in tudi s tega vidika ni prav nič pocukrana ali v drugo smer željna pomilovanja. Dejstvo je le, da je bila še 50, 60 let nazaj situacija, ki še zdaj ni rožnata, povsem nevzdržna in nemogoča za življenje v svoji resnici.

Takoj po branju knjige sem bila povsem prevzeta z zgodbo in zdi se mi dobro, da recenzijo pišem po skoraj dveh mesecih od branja. V tem času se mi je zgodba malce bolj "usedla" v misli in lahko nanjo pogledam tudi z neko distanco. V času od branja knjige sem imela nekaj debat z bralkami, ki morda nad knjigo niso bile navdušene do te mere kot sem bila na primer jaz in tudi moja perspektiva se je po branju začela malce spreminjati. Glavni argument proti knjigi je bil vedno, da je to le še ena ljubezenska zgodba, brez neke teže, umetniške vrednosti, ki tudi kritično ni priznana. Glede na uspeh prodaje knjige je res, da ni prejela nobene od literarnih nagrad (razen Goodreadsovo za najboljšo zgodovinsko fikcijo tistega leta), a se mi to ne zdi primeren kriterij za ocenjevanje tega, koliko je knjiga vredna. Na splošno mi gre na živce snobovski odnos do knjig, ki se ukvarjajo z navidezno lažjo tematiko, četudi vsi, ki smo prebrali dotično knjigo vemo, da vsebina vsekakor ni lahkotna in se dotika mnogih težkih in temačnih tem in vprašanj. Zdi se mi, da so v zadnjem času kritično priznane le še knjige, ki se ukvarjajo z res depresivnimi tematikami, ki obravnavajo bodisi vojne, zlorabe, smrt... In neka ljubezenska zgodba oziroma zgodba o blišču, slavi... naj ne bi dosegla umetniške vrednosti prej omenjenih del. Vseeno se mi zdi vrednost knjige Vseh sedem mož Evelyn Hugo ravno v tem, da nas prek na videz lahkotnejše tematike, pripelje do težjih tem, kot je tudi spolna zloraba, spolna usmerjenost, nasilje v razmerju, cena slave in podobno. Poleg tega se mi zdi, da ima avtorica odlično sposobnost umeščanja zgodovinskih dejstev v moderen, dostopnejši časovni okvir. S tem, ko je zgodbo pripovedovala Evelyn novinarki sama, smo se počutili zgodbi bližje, kot pa če bi jo doživljali z njo, v samem času dogajanja. Z retrospektivno pripovedjo pa smo dobili še eno dodano vrednost in sicer čustven aspekt, ki ga Evelyn sama doda prek spominov in obžalovanj, ki jih čuti v današnjem času.


Res odličen roman, ki je lahko istočasno lahkotnejše branje in težka življenjska zgodba, ki nam da vpogled v veliko področij človekovega življenja, kamor niti ne želimo pogledati, saj je resnica včasih prekruta.


LP Ajda

468 views0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page