top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Zaživi bogato

Pred kratkim so mi pri @knjigarna.cangura ponudili v branje tole knjižico. Sama nisem pretirana ljubiteljica duhovnih knjig ali knjig za samopomoč, a vendar mi je bila premisa dokaj zanimiva. Živimo v časih, ki so finančno precej nestabilni in imamo ves čas občutek, da nam nekaj manjka, zato me je res zanimalo, kako bi naj le s pomočjo misli v svoje življenje privabili obilje. S prijateljico sem se celo šalila, da zdaj bom pa čudežno obogatela. Najbrž lahko verjamete, da skeptika kakršna sem sama, takšna knjiga težko navduši.


Knjiga št. 4/100

Joseph Murphy - Zaživi bogato

Ocena: 3,5/5


Pa vendarle - knjiga me sploh ni razočarala! Dejansko je to zelo kratka knjiga, saj je res usmerjena konkretno na pridobivanje bogastva. Osnova je zakon podzavesti oziroma kot ga bolje poznamo - zakon privlačnosti. Slednji izraz mi gre v zadnjem času vse bolj na živce, saj se ga preveč zlorablja v namene neke novodobne duhovnosti. Če smo čisto iskreni, je vendar zakon privlačnosti osnova čisto vseh religij, tudi tistih, ki jih novodobne duhovne prakse najbolj zaničujejo. Nenazadnje je vsaka molitev utrjevanje afirmacij in krepitev podzavestne ideje o dobrem. In o tem govori avtor. Sicer jezuit je študiral praktično vsa verstva sveta in prišel do zaključka, da je osnova za vse naše želje in molitve tisto, kar nosimo v podzavesti.


In enako je na področju financ. Verjemite mi - nisem ena tistih, ki mislijo: če si boš predstavljal, da si bogat, boš obogatel. Ne, sem ena od tistih, ki verjame, da je za vsako stvar v življenju treba dvigniti rit in delati. A kot pravi avtor, je povsem drugače delati za nekaj, za kar si prepričan, da ti lahko uspe in predvsem, da ti pripada, oziroma si to zaslužiš.


Zagotovo čisto vsi poznamo ljudi, ki so celo življenje vdani v usodo in so prepričani, da je revščina ali pa življenje iz rok v usta tisto, kar jim pripada in si več niti ne zaslužijo. Ti ljudje, so večinoma zadovoljni s tem kar pač imajo in na nek način jih razumem. Sploh v teh časih smo večinoma takšni vsi. Zadovoljni s tem, da sploh imamo službo in reden prihodek v teh negotovih časih. A na splošno lahko najbrž vsi pritrdimo, da ogromno energije zapravimo za primerjanje s tem kaj ima kdo drug in predvsem za zavist. Če se osredotočimo na to kaj imamo sami, kako smo na nek način že s tem kar imamo danes blagoslovljeni in na to, da si zaslužimo še marsikaj več - bo v to smer delovalo vse naše bitje.


Sama zase vem, da se je velikokrat, ko sem si mislila joj, kako dobro bi bilo še kaj dodatno zaslužiti, pojavila kakšna nova priložnost in honorar. Ampak večinoma zato, ker sem si upala spustiti v te nove zgodbe in nove priložnosti. Ob branju mi je na misel prišla izjava Salome iz podkasta Čarobnice, ko je povedala, da ona nikoli ne obsoja načina, na katerega je nekdo prišel do bogastva. Da jo moti, da se ljudje osredotočajo na druge in so zavistni, v smislu: ta je pa kriminalec in ima zato veliko denarja. Med tem pa ona meni, da tudi, če je kriminalec, je moral vseeno nekaj narediti v smer svojega uspeha. In popolnoma enako govori v knjigi Joseph Murphy.


Dokler se osredotočamo na to kaj in zakaj ima kdo drug, mi pa ne, bomo podzavest hranili z večnim nezadovoljstvom in zavistjo, namesto s samozavestjo in občutkom, da si tudi mi zaslužimo uspeh in obilje. Verjamem, da knjiga ne bo za vsakogar, saj tudi sama večinoma nisem za tovrstno literaturo, je pa avtor ponudil veliko res uporabnih naukov in idej, ter povsem konkretnih predlogov, kako usmeriti svojo podzavest v miselnost, ki nam lahko prinese obilje. Samo delo in trud, ki je sam sebi namen nam ne prinese ničesar, ko pa je delo združeno s trdno prepričanostjo v uspeh, pa obrodi sadove.


Svoj izvod lahko naročite na:


LP Ajda

84 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page