top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Zavetišče

Ta roman je eno večjih presenečenj zadnjih mesecev. Izbrala sem ga kot recenzijski izvod pri založbi Primus in niti nisem vedela kaj pričakovati. Nekega večera me je vendarle poklical. Usedla sem se, začela brati in knjige nisem odložila, dokler je nisem dokončala.


Knjiga št. 29/100

Urban Klančnik - Zavetišče; Potovanje skozi reko Lethe

Ocena: 5/5


Psihološka drama, ki bi jo lahko označili tudi kot distopično, govori o Tristanu, ki se skupaj z dveletnim sinom Aleksom skuša prebiti na varno, do družinske koče na samem. Približno deset let po epidemiji COVID-19 je namreč svet opustošil nov virus, le da s tem ni bilo šale. V hudih mukah je umrlo 70% prebivalstva, preživeli pa so se razdelili na Normalne - tiste, ki se še niso okužili in na Rdečeoke - okužene, ki virus prenašajo, sami pa ne zbolijo. Tristan in Aleks pripadata slednjim in sta s tem v nenehni nevarnosti, saj Normalni Rdečeoke pobijajo. Opazujemo razpad družbe in njenih vrednot v postapokaliptični distopiji, ko človek postane človeku najhujši sovražnik, v bitki za preživetje pa prva umre humanost. Ko ni več oskrbe s hrano, energenti, zdravstvene oskrbe... Ko na koncu dneva vsak ostane sam.


Odličen roman, ki ima zelo hiter tempo in na trenutke se mi je dogajanje zdelo malce shizofreno, saj iz ene krize preskoči v drugo in tretjo in spet v nekaj četrtega, a na koncu se poveže v pretresljivo in ganljivo celoto, ki bralca pretrese in šokira. V času po epidemiji (ali med njo?) je to še posebej zanimivo branje, saj se na eni strani zgražamo nad ravnanjem Normalnih v romanu, ki več kot očitno pozabljajo, da so tudi Rdečeoki le ljudje, po drugi strani pa nam roman nastavi ogledalo.


Smo bili v preteklih dveh letih kaj drugačni? Se nismo soočali z obsojanjem, najprej ob okužbi, potem ob cepilnem statusu? Se nismo začeli deliti na podlagi ene lastnosti, ki nima s tem, kdo in kakšen je človek nobene zveze? Žal je vsaka distopija, s tem tudi Zavetišče, le pokazatelj najbolj skrajnih meja človeške narave. Ste prepričani, da do česa takšnega v resnici ne bi prišlo? Jaz nisem.


Odličen roman slovenskega avtorja! Vesela sem, da založba Primus s svojo zbirko Avtorji daje priložnost, da takšna besedila pridejo do bralcev. Čestitke!


Svoj izvod lahko naročite tule: https://www.primus.si/zavetisce


LP

Ajda

253 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page