top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Zlata leta gospodične Jean Brodie

Zlata leta gospodične Jean Brodie je moj prvi roman iz zbirke Moderni klasiki, ki izhaja pri @cankarjevazalozba . Vedno sem imela (neupravičen) predsodek pred to zbirko, pa tudi pred klasiki na splošno, da so to zatežena dela, ob katerih se kljub njihovi gotovi kvaliteti ne moreš ravno zabavati. Veseli me, da sem za prvo izbrala ravno gdč. Brodie, saj mi je dokazala, kako zelo sem se motila.


Knjiga št. 61/100

Muriel Spark - Zlata leta gospodične Jean Brodie

Ocena: 4/5


Roman govori o učiteljici Jean Brodie, ki v tridesetih letih prejšnjega stoletja poučuje na dekliški šoli v Edinburghu. Pravi, da je v svojih zlatih letih in z vso modrostjo, ki jo le ta prinašajo, želi peščico izbranih učenk vzgojiti v "creme de la creme" po svoji podobi. Svoje izbranke poučuje o svojem ljubezenskem življenju, o ženskih zagatah, renesančnih slikarjih in človeku s po njenem imenitnimi nazori - Benitu Muss oliniju. Po izgubi zaročenca v prvi svetovni vojni je po svoji izbiri sicer samska, a se zapleta v odnose z moškimi sodelavci. Ko v spletke odraslih skuša vpeljati svoje učenke, je njihova sicer neomajna zvestoba do gdč. Brodie na hudi preizkušnji.


Roman je izredno zabaven in bere se kot kakšna angleška komedija. Ravno zaradi tega je bralec osupel, ko na koncu doume, koliko problematike se je skrilo pod navidez enostavnim, lahkotnim pisanjem. Bralec lahko veliko premišljuje o pomenu učiteljeve avtonomnosti pri poučevanju in o mejah le te. Sprašuje se o tem, na katera področja življenja učencev lahko poseže učitelj in kam absolutno ne sme. Pa tudi o tem, kaj vse mladi, ki še razvijajo svojo integriteto, spregledajo, čeprav bi se morali temu upreti.


Izredno zanimiv roman, ki sproži veliko vprašanj o tem, kako usodno lahko učitelj, dober ali slab, vpliva na življenje neke osebe. Toplo priporočam!


LP Ajda


53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page