top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Zmenki

Novembra lani sem imela na Instagramu in Facebooku manjšo akcijo za podporo slovenskim avtorjem. Prosila sem za predloge domačih književnih del in predlagana nato izpostavila na IG in FB, kjer predloge še vedno najdete v highlightu in posebni mapi. Eno od večkrat predlaganih del je bil tudi mladinski roman Zmenki avtorice Mojce Rudolf. Priznam, da sem glede na (sicer zelo srčkano) naslovnico od romana pričakovala vse kaj drugega, kot pa kar sem dejansko dobila. Prijetno presenečenje in zagotovo roman, ki bi ga priporočala vsem mladim, po srcu in po osebni izkaznici :)


Mojca Rudolf - Zmenki

Knjiga št. 32/70

Ocena: 4/5

Knjiga nam v prvoosebni pripovedi predstavi Simona Vrtačnika - čisto navadnega devetošolca, ki v nobenem pogledu ne izstopa med svojimi vrstniki. Ubada se z vsemi križi in težavami, ki jih doživljajo najstniki - mama, ki vedno od njega nekaj zahteva, pa tečni učitelji, skrbi glede začetka šolanja na gimnaziji... in seveda prve ljubezni. Simon že komaj sledi temu, katera od deklet mu je tisti dan najbolj všeč. Kot da zapletov še ni dovolj, pa se nekega dne pred njim pojavi čudaški fant, oblečen v starinska oblačila, ki govori na res čuden način, da Simon komaj razume, da je to slovenščina. Traja nekaj časa, da Simon vendarle dojame, da je skrivnostni fant nihče drug kot - Ivan Cankar. Začne se pustolovščina v kateri potujemo v času in prostoru. Spoznavamo življenje v Ljubljani v Cankarjevih časih, predvsem pa mladi Ivan Simonu svetuje glede nekaterih njegovih problemov s tem, da mu predlaga v branje določena svoja dela.


Mogoče se vam sama ideja ne zdi tako zelo mamljiva, saj je najbrž ne znam prav dobro opisati in je privlačno predstaviti, ampak mene je knjiga čisto navdušila in predvsem sem jo zelo hitro prebrala. Četudi je namenjena mladim, sem iz nje dobila veliko, predvsem pa idej za branje Cankarjevih del. Na žalost menim, da v osnovni šoli za Cankarja enostavno še nismo dovolj zreli, če pa nam tematike iz njegovih del nekdo predstavi na tak prijeten, priljuden način, pa obstaja več možnosti, da po njem z veseljem posežemo.


Avtorica je v delu uporabila mladosten, na trenutke tudi slengovski jezik, ki je po mojem mnenju za mlade privlačnejši kot pa nek tog, povsem knjižni jezik. Imela sem sicer pomisleke, kako bi ta način pisanja sprejeli mladi. Ne zaradi pisanja samega, ampak saj vemo kakšni smo bili kot pubertetniki - vsi, ki so se nam želeli približati na tak ali drugačen način, so se nam zdeli totalno bedni, ker se preveč trudijo. Npr. kakšna učiteljica, ki je skušala biti "kul" ali pa kakšna od mam, ki se je oblačila kot "mularija." Avtorica mi je na ta pomislek odgovorila, da je bil jezik vsem doslej vprašanim mladim všeč in ji popolnoma verjamem.


Res prijetno mladinsko delo, ki bi si zaslužilo še več pozornosti.

LP

Ajda


PS: Knjigo sem kupila sama, če pa bi si tudi vi želeli naročiti svoj izvod, ga dobite na spodnji povezavi: https://www.mojcarudolf.com/trgovina/zmenki
241 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page