top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Zver klana Kincaid

Uff... Pa ga imamo... Prvi pravi ljubič med mojimi recenzijami. Dajmo najprej nekaj razčistit. Ljubezenski romani (oziroma ženski romani, kot jih razne strani rade poimenujejo, čeprav je meni to totalno neumna oznaka, a trilerji so pa moški romani?) res niso moje interesno področje. Rada bi našla kakšnega, ki bi mi bil res všeč, a do zdaj so se mi večinoma zdeli res klišejski. S tem ne obsojam množic ljudi, ki obožujejo to zvrst, le po mojem okusu pač ni. Še posebej mi je v zadnjih letih hecna poplava raznih ljubezenskih romanov z Višavsko tematiko, saj se mi zdi, da jih je totalno preveč, da bi vsi lahko bili vsaj semi kvalitetni, a kot pravim, o tej zvrsti nimam pojma, se je ne lotevam in je tudi ne sodim. Do zdaj.


Knjiga št. 36 od 50

Lily Blackwood - Zver klana Kincaid

Ocena: 2,5 od 5

Knjigo sem prejela kot rojstnodnevno darilo malo za šalo od zveri nekega drugega klana, da bom končno prebrala še nekaj takega. In seveda nisem smela ostati dolžna in sem se knjige tudi lotila. Najprej čisto kratek povzetek zgodbe. Niall je potomec klana Kincaid, ki so ga pred 17 leti strmoglavili drugi klani, zavzeli grad in ubili njegove starše. Tudi zanj so mislili, da je mrtev, on pa je ves čas delal kot plačanec, si ustvaril ugled, nikoli pa ni nehal misliti na izgubljen dom in družino in na maščevanje le teh. S pomočjo svojega slovesa si je utrl pot do poglavarja McClarenovega klana, ki zdaj živi v njegovem nekdanjem domu. Nameraval si je pridobiti njegovo zaupanje, nato pa z vso močjo udariti nadenj in si vzeti kar mu pripada. Ob tem pa ni računal na Elspeth, lepo poglavarjevo hči in na čustva, ki se v njem prebudijo ob njej. Bo uspel izpeljati svojo nalogo in maščevati svojo družino, ali mu bo to preprečila ljubezen?


Najprej moram nekaj priznati. Nad knjigo sem bila pozitivno presenečena. Kljub temu, da je nisem brala s prevelikim veseljem, moram avtorici priznati dovolj dober način pisanja. Res me je presenetilo kako dobro je gradila sam zgodovinski vidik zgodbe oziroma zgodbo nasploh. Uspelo ji je, da se pripoved ni vrtela le okrog ljubezenske zgodbe glavnih dveh likov, ampak je zgradila dovolj kompleksno ozadje, da je bila s samega zgodovinskega vidika prepričljiva. V tem smislu, kapo dol.


Zdaj pa k razlogom zakaj je knjiga dobila kar nizko oceno. Tu pridejo v igro moje osebne preference. Že tako ali tako nisem ljubiteljica romanc, poleg tega pa mi tudi zgodovinski romani ne ležijo preveč. To je eden glavnih razlogov, da mi je šlo branje precej počasi. Ni kriva avtorica, ne način pisanja, pač pa totalno moja lastna žanrska usmerjenost, v katero tale knjiga pač ne spada. To je prvi disclaimer, ki ga moram podat. Kar se pa tiče same knjige ima en velik minus in sicer, da je v delih, ki so bolj romantično, skoraj erotično obarvani, res malce cenena. V smislu samega pisanja, izbire besed.... Prav v teh delih je res klišejska in na trenutke na meji s šund literaturo. Kar je škoda, saj kot pravim, avtorica uspe okrog tega zgraditi res dobro zgodbo. Tudi razplet zgodbe je precej na prvo žogo in predvidljiv, a še enkrat, jaz sem vajena brat trilerje, ki so tudi s tega vidika čisto drugačni in je tu spet težava v mojem osebnem pogledu.


Knjiga kljub temu ni najslabša kar sem jih prebrala. Ne bom kupila nadaljevanja, vsaj ne še, ne bom pa niti rekla, da nikoli več ne bom kupila ali prebrala kakšne tovrstne knjige. Ne vem niti v kak rang spada ta avtorica znotraj tega žanra, saj vem, da tudi npr. med trilerji ni vseeno koga bereš, saj nekateri avtorji pač niso kvalitetni. Povsem mi je jasno, zakaj nekaterim bralcem tovrstna literatura predstavlja sprostitev, sedaj po branju mi je morda še bolj. Knjiga je čisto ok plažno branje, poleg tega pa kljub vsemu postavi nek svet, ki ima potencial, da se nadaljuje, nadgrajuje v naslednjih nadaljevanjih.


Mogoče bi dala knjigi še malce višjo oceno, a glede na to kako sem ocenila nekatere knjige, ki so bile po mojem mnenju precej boljše od te, ostaja na 2,5. Kljub vsemu pa to sploh ni slaba ocena za knjigo, ki je tako zelo v nasprotju z vsemi mojimi preferencami.


LP Ajda

253 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page