top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Zvok zlomljenih kril

Življenje piše različne zgodbe in takšna, kot je avtoričina so tiste, ki bi jih najraje slišali čim manj.


Knjiga št. 6/100

Jerneja Cmager - Zvok zlomljenih kril

Ocena: 3/5


Jerneja Cmager (1990) v knjigi opiše svoje otroštvo v Prlekiji in večno željo po raziskovanju sveta izven meja svoje domače vasice. Po opustitvi študija in delu, kot varuška v ZDA, so se ji začele uresničevati največje življenjske sanje; dobila je službo stevardese pri prestižni letalski družbi. A kdo bi vedel, da bo nepričakovana, nenadna diagnoza njene sanje prizemljila še preden bi lahko vzletele.


Nikoli nisem bila ljubiteljica življenjskih zgodb, sploh ne tistih, kjer poskušamo neko strašno žalostno zgodbo, ob kateri se sami počutimo bolje, ker nam pa niti približno ni tako hudo. V življenjskih zgodbah vedno iščem moč človeškega duha, vztrajnost, premagovanje ovir. V tej knjigi sem jo do neke mere našla.


Avtorica se je s hudo naglušnostjo srečala v letih, ko na to večina niti ne pomisli. Diagnoza je občutno vlivala na njeno življenje, pa tudi doživljanje sveta. Dobršen del knjige se ukvarja iskanju krivde za diagnozo, na nek način tudi žalovanju za življenjem, kakršno bi lahko bilo. Določeni deli so res skoraj neverjetni in bralca spravijo skoraj v bes. Kako je mogoče, da se kaj takšnega zgodi, oziroma bolje rečeno: dogaja.


S knjigo samo ni nič narobe, me pa ni ravno navdušila. Najmanj mi je bil všeč sam stil pisanja, z veliko pridevniki, vrinjenimi stavki, sopomenkami, prispodobami... Razumem in prepoznam, da se je avtorica zelo potrudila, da bi svojo zgodbo povedala na čim boljši način. To je zame stvar osebne preference in meni takšen stil pač ne prija najbolj.


Tudi glede nekaterih pogledov sva z avtorico na različnih straneh. Glede na to, da tudi jaz za preživetje, ne le kakovostno življenje, potrebujem napravico, le da jaz srčni spodbujevalnik, ona pa slušni aparat, se lahko poistovetim z mnogimi njenimi mislimi. Je pa dejstvo, da se jaz z določenimi miselnimi procesi soočam že precej dlje in sem faze soočanja, ki jih beremo v zgodbi že zdavnaj pustila za sabo.


V vsakem primeru zanimiva zgodba, ki jo priporočam vsakomur, ki si upa vživeti se v nekoga drugega.


LP Ajda

93 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page