top of page
  • Writer's pictureAjda

Za pop***t dobra BBQ rebra

Okej, večkrat slišimo tisti rek, da "dokler leva nam probu, je zame svinja še zmer kralj živali," pa moram rečt, da se čisto ne strinjam, ker pač lev ima le bitchin frizuro, plus tega pa nisem velika ljubiteljica svinjine (no razen pečenic, pa suhih klobas, pa pršuta, pa suhga mesa...). Ampak rebra... rebra so pa neki druzga! A veš, ko gledaš kak ameriški film, pa jejo rebra z žar omako, pa so vsi okrog ust naflekani, pa zgledajo prov ogabn, ampak si toooolk želiš, da bi bil na njihovem mestu? No to! In kar nekaj časa sem se spraševala kaj je fora pa, če je res tolk dobr? In lani sem za rojstni dan nardila tematsko kosilo s kuhinjo Združenih držav Amerike in vsem burgerjem in ostalim dobrotam navkljub, so vseeno najbolj blestela prav BBQ rebra.Od takrat dalje sem jih naredila kar nekajkrat, pa vedno se kdo najde, da vpraša za recept. Dejmo tko rečt. Ja, najdla sem recept na youtubu in ja, stotisoč jih je gor. En bolj eksotičen od drugega, pa vsi neki komplicirajo, zato sem mal poenostavla in ubrala eno srednjo pot, katero pa z veseljem delim z vami.


Najprej, rabimo en lep kos svinjskih reber s kostjo, presekanih po dolgem, da dobimo dve lepe lojtrce. Za večjo družbo ljudi, dejmo rečt npr 10 folka (pa če niso rebra vse kar boste jedl) potrebujete tam nekje 2kg kos. Moj mesar v Mercatorju reče ovaka in majketi, glih ovaka rebra so dost. Ta ovaka pomenjo v mojem (oziroma njegovem) primeru približno 4kg svinskih reber s kostjo.


Najprej se pogovorimo kje jih bomo pekl. To je še kar važna zadeva. Skratka, jaz jih pečem v pečici, to ma vsak doma, pa še najmanj packarije je. Pečico segreješ na 160 stopinj! Ja, samo tolk, ker se bodo rebra pekla doooolgo in poooočaaaasi na nizki temperaturi. Zato pa bodo tko njami in mehka. Globok pekač obložiš z alu folijo. Zdej, v pekač naj bi položil tisto rešetko za pečt, ampak valda tega nimam in se je treba znajt. Zato iz alu folije naredim nekaj "rešetk" in jih dam v pekač počez, ne po dolge. Zakaj? Fora je, da mora zrak pod rebri krožit, da se lepo spečejo, torej morajo bit mal dvignjena, ne direkt na plehu.


Zdej pa naša rebra. Obe lojtrci dobro popivnamo s papirnato brisačo, da so res fajn suha in ju namažemo z gorčico. Najboljš je dijonska gorčica, če pa te nimajo, je pa čist vsaka isto dobra. Aja, če je kdo pričakoval, da bo karkoli v tem receptu v merljivih količinah, se je motil. Moja mama vse recepte govori na "tkola mal," jaz pa tud več al manj. No skratka, namažemo rebra z gorčico, spodi, zgori, ob straneh, cela! Ja, mal svinjarije bo, nimaš kej.


Potem pa pripravimo mešanico začimb. V posodi zmešamo: 1 žlico dimljene sladke paprike, 1 žlico rjavega sladkorja, eno žličko soli, žličko mletega česna in žličko mlete čebule. Valda ta količina ne bo dovolj za ovaka rebra, zato pač povečajte tolk, da boste mel dovolj. Tud količine ni nujno, da so prov take, po občutku naredite, pa bo. Je pa nujno, da je paprika dimljena. To mešanico začimb dobro vtrete v rebra, ki so že namazana z gorčico. Ja, tud tuki bo svinjarija, ampak res verjemte, da se bo splačal. In, ko ste dobr prešlatal prašiča, položite rebra v pekač, s kostmi navzdol, pokrijte z alu folijo in dajte pečt.Rebra se naj pokrita pečejo uro in pol. Nato jih vzamete iz pečice in fajn je treba pazit, da vam ne bo spodrsnilo na slini, ki se vam bo že obilno cedila ob vonjavah iz pečice. Odgrnete folijo in zdej pride v igro zvezda večera: BBQ omaka. Lahko jo naredite doma, ampak bodmo resni, noben nima časa za to. Jaz jo kupim v trgovini, čist vseen katera znamka, res nima kej dost veze. Če imate želje, da bi bila rebra mal bolj smokey, mal bolj pekoča ipd. pač izberete takšno BBQ omako, ampak jaz prisegam na klasiko. Omako dobro namažete po celih rebrih, tudi po spodnjem delu, previdno z obračanjem! Nato rebra položite nazaj v pekač, spet pokrijete z alu folijo in pečete še uro in pol!


Po eni uri in pol rebra odkrijete in jih pečete še pol ure do eno uro, mal spremljajte, da se ne zažge preveč skorjica na vrhu. Sicer pri BBQ rebrih skorjica večkrat deluje zažgano, ker se plast omake karamelizira, ampak je v resnici dbest.Rebra vzamete iz pečice, jih narežete na ene ornk kajle in uživate ob najbolj nemarnem hranjenju ever! Sori, če se tukaj ne umažeš, ne delaš nečesa prav!Kaj zraven postrežete je ubistvu čist vseeno, ker rebra itak zmagajo. Najboljš je seveda domač kruh, bi pa mogoče priporočala kaj kislega, solato npr, da uravnoteži sladkobo.


Veselo na delo in dober tek!


* Ajda

632 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page