top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Cankarjeva založba

Cankarjeva založba je ena izmed najstarejših slovenskih založb in tudi ena tistih, ki za svojim imenom skrivajo že skoraj pregovorno kakovost. Z mano se je pogovarjal odgovorni urednik; Aljoša Harlamov in mi zaupal več o delovanju založbe.

Kako dolgo že delujete? Od leta 1945.


Kakšna je vizija vaše založbe?

Smo založba za vrhunsko izvirno in prevodno literaturo, naš program pa zajema tudi, pretežno izvirne, zgodovinske monografije in izvirne kuharske priročnike. Zadnja leta krepimo izvirni del našega programa, predvsem na področju romana, kratke proze in esejistike, od leta 2021 pa se bomo tudi v naši zbirki Najst, namenjeni najstniškim (in odraslim) bralcem, osredotočili v glavnem na izvirno produkcijo leposlovja in priročnikov. Smo založba, ki izdaja knjige po najvišjih založniških standardih ter pri tem izpolnjuje tako kulturno kot družbeno poslanstvo.


Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate?

Knjige izbiramo trije uredniki, Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov ter Nina Žitko Pucer, tako z lastnim raziskovanjem in branjem kot seveda s pomočjo naših stalnih sodelavcev prevajalcev in strokovnih bralcev, z obiski mednarodnih sejmov in v komunikaciji z avtorskimi agencijami.


Koliko knjig na leto približno izdate? Na leto izdamo zadnja leta povprečno 30–35 novih knjig.


Imate kakšen poseben spomin, anekdoto iz vašega dela, ki bi jo radi izpostavili?

Pred nekaj leti sem na Bolhi po naključju naletel na zbirko treh knjig, ki je bila ena mojih najljubših otroških zbirk in sem jo dolgo iskal, ker mi je ostala samo v meglenem spominu. Ko mi je prodajalec poslal paket na založbo in sem ga odprl, sem ugotovil, da so izšle pri Cankarjevi založbi, kjer sem zdaj glavni urednik. To se mi je zdelo kar lepo naključje. (Tole namreč izpolnjuje Aljoša.)


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni?

Na vsako knjigo, ki najde navdušenega bralca.


Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga?

Želel bi si resno in strokovno zastavljene, interdisciplinarne in več resorjev združujoče nacionalne kampanje za spodbujanje branja. Čisto resno verjamem, da bi več ljudi bralo, če bi jih k temu znali spodbuditi od otroštva, če bi jih znali spodbuditi na pravi način, če bi jim pokazali, kako zanimivo, zabavno, poučno, uporabno itd. je branje. In potem bi tudi več kupovali knjige. Vse ostalo slovenske založbe znamo in zmoremo same.


Imate morda pisarniško maskoto, ljubljenčka?

Ne, žal, nimamo. Včasih se tako počuti glavni urednik, ampak to je že druga zgodba.

Sama imam na policah kar nekaj knjig Cankarjeve založbe, mnoge še čakajo na branje, tiste, ki sem jih že prebrala pa prilagam tule spodaj, če vas zanimajo recenzije:


LP Ajda


85 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page