top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Litera

Litera je ena od založb s katerimi sem se spoznala šele na moji blogerski poti. Iz te založbe prihaja zbirka kratkih zgodb z naslovom Serijski morilec, ki me je popolnoma navdušila v decembru, pa Nova butalska čitanka in Fugato Veronike Simoniti in da ne pozabim slikanice Žužkosmati, ki je tako krasno odštekana, da jo moraš imeti rad. Seveda ne morem mimo zbirke Ne pesmi izpod peresa Ferija Lainščka, ki je prav tako izšla pri njihovi založbi. Vsekakor čudovita založba, ki daje velik poudarek na slovenskih avtorjih, kar se mi zdi še posebej dragoceno. Pa poglejmo kaj so povedali o svojem delu.

Kako dolgo že delujete?

Študentsko založbo Litera sta ustanovila ŠOUM in ŠKD ŠOUM novembra 2001 z namenom osvežiti slovenski in mednarodni založniški prostor, kar Literi uspeva s številnimi izdajami kvalitetne izvirne in prevodne literature, z esejistiko, otroškimi, zgodovinskimi in znanstvenoraziskovalnimi knjigami. Od leta 2013 pa se je založba preimenovala iz Študentske založbe Litera v Založbo Litera.


Kakšna je vizija vaše založbe?

Z izdajanjem visoko kvalitetnih knjig za vse starostne skupine ter z odgovornim odnosom do svojega notranjega, družbenega, socialnega in ekonomskega okolja ter z odgovornim jasnim in preglednim načinom delovanja (p)ostati ugledna in zaupanja vredna založba. Založba Litera predstavlja pomemben založniški dejavnik pri ohranjanju kontinuitete in kakovosti na področju izvirnih in prevodnih leposlovnih del, pa tudi humanistike. Program je vrhunski, obsežen in vključuje raznovrstne žanre ter širok razpon različnih avtorskih poetik. S svojo programsko usmerjenostjo skrbi tako za izdajo literature z lokalnega, regijskega območja, pa tudi del s širšega slovenskega območja. S svojo programsko usmerjenostjo izkazuje tudi poseben posluh za mlade, še ne uveljavljene avtorje in prevajalce. Vse knjige Litera učinkovito in usmerjeno predstavlja v javnosti, izvajajo se promocije slovenskih avtorjev in njihovih literarnih del, prav tako pa so Literine knjige odlično sprejete tako v bralski kot tudi v strokovni in medijski javnosti.

Univerzitetno mesto Maribor je kulturna metropola severovzhodne Slovenije in Litera želi prispevati k nadaljnjemu ohranjanju in krepitvi tega značaja mesta, ki je po vstopu v Evropsko unijo bistvenega pomena za ohranjanje slovenske kulturne in narodne samobitnosti


Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate?

Bistveni kriteriji so tematika, ki mora biti aktualna, oziroma mora odsevat družbeno realnost današnjega časa. Pomembno je tudi, da je v rokopisu jasno prepoznaven motiv, torej problem, ki ga avtor zastavlja in tudi, kako ga razreši. Nazadnje pa je seveda pomemben tudi jezik, s katerim je neko delo napisano.


Koliko knjig na leto približno izdate?

Na leto približno izdamo 25 knjig, s poudarkom na izvirni slovenski prozi, nekaj je prevodov iz tujih jezikov, manj pa poezije, ker zanjo ni interesa.


Imate kakšen poseben spomin, anekdoto iz vašega dela, ki bi jo radi izpostavili?

Anekdot je veliko, srečujemo se z umetniki in to je svojevrsten privilegij. Spomnim se obiska knjižnega sejma v Frankfurtu, ko sta se dva pisatelja zaljubila v našo sodelavko, ki pa ni bila najbolj zagreta ne za enega, ne za drugega. Ta dva sta se na podzemni med sabo skregala, takoj, ko smo izstopili pa sta izginila in se čez nekaj minut pojavila pred našo sodelavko. Oba z rumeno vrtnico. Kje sta vrtnice sredi podzemne dobila, mi še zdaj ni jasno.


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni?

Da smo postali osrednja slovenska založba in da nam avtorji zaupajo.


Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga?

Da bi knjižnice kupovale manj šunda in več literature in da bi kdaj dobili neodvisno knjigarniško mrežo. Torej take knjigarne, ki niso v lasti založb.


Imate morda pisarniško maskoto, ljubljenčka?

V pisarni imamo v glavnem knjige in plakate z naslovnicami, avtorji … Na maskoto pa do zdaj še nismo pomislili.


Na mojem blogu sem tudi o knjigah iz založbe Litera že pisala. Najdete jih na spodnjih povezavah:

V kolikor bi želeli tudi sami kupiti kakšno od knjig iz založbe Litera, vas vljudno vabim k včlanitvi v njihov knjižni klub, ki vam prinaša številne ugodnosti; predvsem pa nižje cene knjig. Njihova spletna stran je: https://www.zalozba-litera.org/Pages/Home.aspxHvala založbi Litera za sodelovanje. Veselim se branja še ostalih vaših knjig!


LP Ajda


101 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page