top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Malinc

No, pa predstavljam še eno od založb, ki je bila tudi meni do nedavnega neznana. Založba Malinc slovi predvsem po kvalitetni otroški in mladinski literaturi, ter po tem, da se ne ustrašijo knjig, ki bodo morda prodajno manj priljubljene, ampak prisegajo na kvaliteto. Kaj pa so povedali o sebi sami?

Kako dolgo že delujete? Kot založba od 2012, s knjigami pa prijateljujemo veliko dlje.


Kakšna je vizija vaše založbe? Smo manjša založba z vrhunskimi avtorji in avtoricami, ki poudarjajo raznolikost kulturnih prostorov. A nikakor ne želimo zgolj izdajati knjig. Najsodobnejša in preverjena spoznanja literarnovedne in didaktične stroke pretvarjamo v konkretne projekte pri izdajanju knjig, promociji, bralnih projektih in kulturi. Naše knjige najdejo svojo pot do bralca: motiviramo za branje, izobražujemo, se povezujemo in sodelujemo. Delo združujemo z igro in igrivost spodbujamo tudi pri drugih. Večina naših knjig je oblikovana v skladu s priporočili oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.

Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate? V skladu z vizijo naše založbe, to je z upoštevanjem kakovosti in raznolikosti, pa tudi izhajajoč iz izkušenj, znanja, srčnosti ter potenciala, ki ga imajo knjige.


Koliko knjig na leto približno izdate? Okoli 10, v zadnjem letu jih je bilo precej več.


Imate kakšen poseben spomin, anekdoto iz vašega dela, ki bi jo radi izpostavili? Včasih resničnost prehiti literaturo. Ko smo pripravljali izdajo slikanice Jona in prestrašeni hladilnik, smo avtorske pravice urejali z založbo. Kmalu se nam je oglasil avtor besedila Juan Kruz Igerabide in predlagal, da se dobimo, ker prihaja v Slovenijo. Med pogovorom smo ugotovili, da bosta z našo urednico skupaj nastopila na mariborskem simpoziju o Sodobni pravljici. On je predstavil prispevek o baskovski različici Pepelke, urednica pa je na simpoziju govorila o sodobnih baskovskih avtorjih, med drugim tudi o njem. To je bil začetek izjemnega prijateljstva.


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni? Na vse, kar smo ustvarili, na avtorje, s katerimi sodelujemo in skupaj bogatimo slovenski in svetovni knjižni trg.


Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga? Da bi ohranil in spodbujal književno raznolikost. Da bi ljudje prepoznali knjigo kot predmet z visoko dodano vrednostjo. Pa ne zgolj v ekonomskem smislu. Pač pa kot nekaj, kar je sicer mogoče kupiti, a ima obenem resnično vrednost, ki je veliko višja od njegove tržne vrednosti.


Imate morda pisarniško maskoto, ljubljenčka? Da, Malinca, ki ima daljšo zgodovino od založbe same, saj je bil sprva darilo, potem pa otroška igrača in v tem času je tudi dobil svoje ime. Malinc nam pomaga, da ne pozabimo, kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo, pa tudi, da čas na srečo pušča sledi. Tudi knjižne.


Iz založbe Malinc sem do zdaj predstavila knjigo 140 decibelov tišine, recenzijo pa najdete na tej povezavi: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-140-decibelov-ti%C5%A1ine


Več o založbi pa si preberite na njihovi spletni strani; http://www.malinc.si/


LP Ajda

75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page