top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Sanje

Založba Sanje je ena tistih, ki imajo zame že od nekdaj nekakšen pravljičen pridih... Celotna podoba založbe in že samo ime je vedno nakazovalo na nekaj skoraj pravljičnega. Kot bralka sem se z založbo srečala predvsem z odlično Elif Shafak, katere uspešnico 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu so izdali v lanskem letu, navdušila pa me je tudi slikanica Lisjaček, ki sem jo v rubriki Knjigozavri predstavila pred kratkim. Toplo vam priporočam tudi njihov knjižni klub, saj nima nobenih obveznosti in res super popuste za kupca. V naslednjih vrsticah boste lahko prebrali več o založbi sami, na Instagramu pa vas čaka tudi nagradna igra.

Kako dolgo že delujete?

Založba Sanje je bila ustanovljena leta 1997. Letos bomo praznovali 23 let delovanja.

Začetnica sanjskega knjigarništva in predhodnica knjigarne je bila Sanjalnica v originalnem ljubljanskem tramvaju, ki je nekaj poletij zapored (2002-2003) skupaj z živahnim pletežem dogodkov Festivala Sanje krasil park Zvezda v Ljubljani. Kasneje je tramvajski voz končal kot muzejski eksponat v LPP, knjigarništvo pa se je nadaljevalo v mobilni montažni hišici z enakim imenom, vse do leta 2008, ko je šel Park Zvezda v prenovo. V letih 2007-2008 je založba postavila prvo majhno knjigarnico v nekdanji cvetličarni v avli na Gosposvetski z imenom, ki ga je navdihnila pesem Franeta Milčinskega Ježka, Cinca Marinca.

22. julija 2009 je založba končno otvorila vrata svoje prve stalne Knjigarne Sanje. Na okoli 100 m2 je prvič vključila tudi knjige drugih založb na Tavčarjevi ulici 17 v Ljubljani. Leto zatem si je založba omislila tudi prvi potujoči oder in knjigarno v Sloveniji - Fantazija Ekspres. Fantazija Ekspres je domovala v Tamovem kamionu, letnik 1988.

Jeseni 2011 je knjigarno preselila v prostore nekdanje Vrvarne na Trubarjevi ulici. Dobrih 100m2 je temeljito prenovila in preuredila in ji dodelila ime Hiša sanjajočih knjig. Prvo otvoritev je knjigarna doživela še pred zaključkom del v knjigarni in sicer na svetovni dan živali, 3. oktobra, ki si ga bomo zapomnili po tem, da smo prav tistega dne objavili knjigo Charlesa Pattersona Večna Treblinka, Človekov odnos do živali.

Kakšna je vizija vaše založbe?

Še naprej ponujati širok nabor knjig kakovostnega leposlovja vseh žanrov in zvrsti, od poezije, romana, eseja, monografij do slikanic za otroke. Poleg slovenskih edicij želimo bralcem postreči tudi z izborom knjig v angleščini, hrvaščini in drugih jezikih.

Četudi je poudarek na knjižnih novostih, pa si prizadevamo, da so slovenskim bralcem na voljo tudi manj znani knjižni biseri, četudi so izšli že pred leti.


Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate?

Poslanstvo založbe Sanje je podpora in širjenje ustvarjalnosti, ki si drznejo segati onstran. Prehajamo omejitve, ki ji jih postavljajo vzorci bodisi popularne bodisi elitne kulture. Razmišljamo in se odločamo preko uveljavljenih vrednostnih, estetskih, žanrskih, političnih ali geografskih omejitev. V našem programu sta enakovredno zastopana afriški roman ob ameriškem, češki ob angleškem, svobodna glasbena oblika ob izbrušeni klasiki, zvočna knjiga ob tiskanem izdelku.


Koliko knjig na leto približno izdate?

Kolikor jih le lahko.


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni?

Na našo knjigarno - Hišo sanjajočih knjig in našo spletno knjigarno. Knjigarna si je izbrala zahtevno poslanstvo: v omejenih prostorih ponuditi kar izbor najbolj kvalitetnih knjig vseh zvrsti v slovenskem jeziku, ter omejen izbor knjig v drugih jezikih, obenem pa tudi zbirko svetovnega filma, kakovostne, neodvisne glasbe ter stripa. Zakladnica neštetih knjižnih izdaj je zatočišče za vse, ki želijo poiskati nekaj prav posebnega. Od poznavalskih petičnežev osredotočenega pogleda do naključnih mimoidočih, ki jim zanimanje vzdrami nenavadno ime, - vsakdo v njej najde nekaj prav zase.

Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga?

Koronavirus bo nedvomno udaril slovensko knjigo. A to ne pomeni, da ga ne moremo udariti nazaj! Slovenska knjiga že dolgo sobiva z javnimi sredstvi različnih tipov, od tega, da financirajo odkup v knjižnicah ministrstvo za kulturo in občinski proračuni, do tega, da produkcijo in promocijo pomembnih knjižnih del podpira javna agencija za knjigo. Pričakujemo, da se bodo tovrstne vzpodbude nadaljevali tudi v prihodnje, saj so odločilne za preživetje knjižnega trga.


Imate morda pisarniško maskoto, ljubljenčka?

Pogost obiskovalec založbe in knjigarne je begunec Ran, ki sta ga urednica Andreja Udovč in direktor založbe Rok Zavrtanik našla na avtocesti na Hrvaškem.

Hvala založbi Sanje za odgovore na vprašanja. Več o založbi najdete na njihovi spletni strani https://www.sanje.si/ in toplo priporočam včlanitev v njihov knjižni klub.


Na mojem blogu smo že brali o knjigah založbe Sanje in sicer:


Predvidevam, pa da se bo na seznamu znašla še kakšna knjiga. V izdaji založbe Sanje imam namreč kar nekaj knjig Avgusta Demšarja, ki še čakajo na branje. Eno od njih pa bom podarila tudi v nagradni igri, zato le hitro skočite na moj instagram profil.


LP Ajda


176 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page