top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Vida

Na moj blog in Instagram prihaja nova rubrika: Založbe se predstavijo. V njej bom ob četrtkih in nedeljah objavljala predstavitve slovenskih založb, predvsem tistih manj znanih, ki res bogatijo naš knjižni trg. Nedeljske objave bodo opremljene z nagradno igro (včasih tudi četrtkove) zato se vam res izplača pokukati na moj Instagram.


Prva v rubriki ZALOŽBE SE PREDSTAVIJO, se nam bo predstavila Založba Vida. Ena od mojih iskreno najljubših založb, predvsem pa tista založba, katere večino knjig že imam v svoji lasti. Z Založbo Vida smo se pogovarjali o njihovi viziji, načinu dela in pripravili tudi nagradno igro. Ker res dobro sodelujejo z blogerji, obenem pa verjamem vanje in v njihovo delo, sem ti dve knjigi za vas kupila sama. Obe imam v svoji lasti in obe sta eni boljših, ki sem jih prebrala v lanskem letu. Sodelujete lahko na mojem Instagram profilu.Kako dolgo že delujete?

Založba Vida je razmeroma mlada založba z založniško prekaljenimi sodelavci z dolgoletnimi uredniškimi izkušnjami. V nekaj letih od ustanovitve smo ponosni, da lahko med izdajami naštejemo tako fenomenom Tasty kot uspešnico Tišina (Erling Kagge).Kakšna je vizija vaše založbe?

Pomembno nam je, da naša dela v bralcih pustijo del sebe, zaradi česar se bralci tudi čez nekaj časa vračajo k ponovnemu branju.

Žanrsko nismo omejeni – izdajamo otroške in mladinske knjige, leposlovje, knjige za osebno rast, na naši knjižni polici se znajdejo tudi strokovne in kuharske knjige. Upamo, da bomo žanrsko raznovrstnost tudi v prihodnjem letu dodatno razvijali in bralcem ponudili še večjo ponudbo dobrih knjig.

V uredništvu izbiramo samo tista dela, za katera verjamemo, da bodo dragocen doprinos k slovenski izvorni in prevodni literaturi.


Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate?

Izbiramo le kvalitetne knjige s privlačno zgodbo, ki v nas po branju pustijo pečat. Številne knjige na naši knjižni polici so bile v tujini že nagrajene in pohvaljene, kar je še dodaten razlog za izdajo. Lahkotne knjige najdete povsod, z našimi pa želimo navdihovati, ganiti ali vsaj nasmejati bralce. Ustvariti jim želimo najboljšo bralno izkušnjo, zato je zelo pomembno, kam jih zgodba vodi. In naše knjige vas lahko popeljejo že na dolgo popotovanje – od Norveške, Španije, Francije, ZDA, Japonske, Venezuele do Slovenije. V naslednjem letu gremo vse do Indije… Hkrati smo zmeraj odprti za izvirne knjižne projekte, ki so delo slovenskih rok in pameti, od izvornih slikanic, kot je 12 korakov za okolje, tankočutne esejistike, kot so Jutranjice Mimi Podkrižmnik pa vse do domačih priročnikov, ki jih pripravljamo v prihodnje.


Koliko knjig na leto približno izdate?

Naš knjižni program raste in se razvija iz leto v leto, v zahtevnem letu 2020 smo izdali kar 15 novih knjižnih naslovov.


Imate kakšen poseben spomin, anekdoto iz vašega dela, ki bi jo radi izpostavili?

V založništvu se križajo poti številnih ljudi: od strokovnjakov za posamične področja, ki sodelujejo z nami pri strokovnih pregledih do mojstrov zlaganje besed in oblikovalcev. Eden najbolj pestrih trenutkov je bil, ko smo januarja pripravili predstavitev novih knjig kar tam, kjer so nastajale: v prostorih uredništva. Dogodek se je razvil v razposajeno čajanko, kjer smo klepetali s prevajalko Amalijo Maček o grenkosladkem romanu Selma je sanjala o okapiju, z Blažko Müller o prav posebnem življenju v Rumenem svetu, z Manco Košir o življenju …

Veseli smo vseh avtorjev, ki se v običajnih časih oglasijo pri nas na kavi/čaju in klepetu. Imamo res udoben kavč … :) Zagotovo pa so pri nas dobrodošli tudi kuži (posoda s pasjimi priboljški je vedno napolnjena!).

Mlajša urednica tudi veliko peče, zato so v pisarni vedno kakšne sladke pregrehe.


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni?

Ponosni smo, da kljub negotovi situaciji vseeno izdajamo kvalitetne domače in prevodne knjige, da njihova številka z vsakim letom narašča in da so nas bralci in knjižne blogerke tako lepo sprejeli.


Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga?

Vsaka prihodnost je nekoliko negotova, vendar se nimamo ničesar bati, dokler se ljudje zavedajo, da je branje vrednota, ki jo potrebujemo za širjenje obzorja.

Imate morda pisarniško maskoto, ljubljenčka?

Naš najljubši obiskovalec je Pavle – psiček naše oblikovalke Andreje. V pisarni ga vedno pričakajo priboljški in samo njegova posodica za vodo. :)


Založbi Vida se iskreno zahvaljujem za sodelovanje. Njihovo ponudbo si lahko ogledate na povezavi: https://zalozbavida.si/.

Stran se trenutno prenavlja, saj načrtujejo tudi vključitev recenzij knjižnih blogerjev in še več vsebin, ki bi bile za obiskovalce strani privlačne. Jaz vam lahko osebno jamčim, da so pri naročilih izjemno hitri in tudi prijazni uporabniku glede načina plačila.


Iz Založbe Vida ste lahko na mojem blogu brali že o več knjigah, recenzije in knjigozavre pa vam bom prilepila spodaj.


LP

Ajda


174 views0 comments

Comments


bottom of page