top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: 12 korakov za okolje

Tokrat bom predstavila knjigo, ki sicer ni slikanica, ampak spada med otroško stvarno literaturo. O skrbi za okolje se veliko govori, ta knjiga pa je namenjena prav našim najmlajšim, saj z enostavnimi in konkretnimi nasveti otrokom pokaže, kako lahko prav vsak pripomore k lepšemu in bolj zdravemu okolju.


12 korakov za okolje

Avtorica: Greta Osredkar

Ilustracije: Matej Lavrenčič

Starostno obdobje: 4-12

Črke: Male tiskane

Založba: Vida

Letnik izdaje: 2019

Število strani: 28

Vsebina

Vsebino te slikanice je skoraj težje opisati, kot pa jo opiše sam naslov in naslovnica. Knjiga otrokom ponudi 12 korakov, s pomočjo katerih lahko čisto vsak poskrbi za lepše in bolj zdravo okolje. Koraki so razdeljeni po mesecih, za vsak mesec sta na voljo dve strani, na katerem je opisana tema in različni nasveti v zvezi z njo. Zaradi enostavnega načina podajanja informacij je vsekakor knjiga primerna tudi za najmlajše, ni pa preveč otročja, da bi bila za malce starejše otroke premalo. Ob ilustracijah se namreč lahko bolj poglobite v določene teme in tudi sami razvijate pogovor. Všeč mi je, ker je slikanica delo slovenskih avtorjev in so tudi problematike tipično slovenske. Če npr. pogledam za ta in prihodnji mesec; za oktober je tema kurjava in nasvet, da se temperatura v stanovanju zniža za dve stopinji, s tem pa zmanjša količino energije, porabljene za ogrevanje doma. Novembrska tema pa se posveča dnevu spomina na mrtve in uporabi plastičnih sveč, ter škodljivemu vplivu le teh na okolje. Všeč mi je tudi, da je februarja npr. omenjen pust in možnost izdelave pustnih mask doma. Prevečkrat se v slikanicah namreč omenja Noč čarovnic. Jaz je kot priložnosti za šemljenje ne priznavam, žal. To je čisto ameriška zadeva, ki pri nas nima kaj iskati, kar pa išče (in tudi najde) je le še ena priložnost, da si trgovci polnijo žepe. Torej, krasno se mi zdi, da je omenjen pust in drugačen način šemljenja, kot pa kupovanje plastičnih kostumov.

Tema

ekologija, okolje, reciklaža, skrb za okolje, narava, odgovornost


Nauki iz knjige

Knjiga sama ima številne nauke, ki se lahko združijo v enega samega: Skrbimo za naravo, da ne ostanemo brez nje. Vsaka stran posebej ima številne nauke od skrbi za žuželke, reciklaže odpadkov, izdelave predmetov doma... vse v smeri skrbi za okolje na preprost in otrokom dostopen način.


Aktivnosti ob branju

Sama knjiga ponuja cel kup aktivnosti, ki jih lahko vsak mesec sproti izvedete. Meni je v oči najbolj padla izdelava hotela za žuželke, katerega fotografijo prilagam spodaj. Sama bi se v razredu po branju te knjige pogovorila o tem, kaj lahko storimo za okolje takoj. Pripravili bi napise ali fotografije z opozorili npr. ugašaj luči, ne toči vode, uporabi le eno papirnato brisačko. Seveda bi pripravili tudi kotiček za ločevanje. Mi smo v razredu reciklirali tri stare koše za dežnike. Robove smo pobarvali z modro, rumeno in rdečo barvo. Na koše smo nalepili enake barve listov z napisi; moder koš je za papir, rumen za embalažo, v rdečem pa zbiramo zamaške. Enako lahko z otroki naredite tudi doma in preprosto uporabite kartonaste škatle, ki jih pobarvate ali oblepite z barvnim papirjem. Možnosti je veliko.

Foto: Kmečki glas

Foto: Gorenjski glas; "V Predosljah imajo eko frajerje"


Knjiga je septembra 2020 prejela znak Zlata hruška za kakovostno otroško in mladinsko literaturo in zasluženo. Vsebina je dobro premišljena in izbrana. Edino kar bi imela pripomnit je, da je glede na eko tematiko, v knjigi kar precej praznih strani, saj so koraki po mesecih napisani čez dve strani, potem pa sledita praktično vedno dve prazni strani oziroma ena prazna, na eni pa je le ime naslednjega meseca. Sicer oblikovno razumem zakaj, a ker je knjiga ravno z eko tematiko, se sprašujem, če bi se dalo zadevo drugače narediti. Kljub temu je vsebina odlična in slikanico priporočam vsem. Tudi odrasli boste doživeli kak "aha" moment.


Založbi Vida se zahvaljujem za recenzijski izvod knjige! Svoj izvod lahko kupite na povezavi: https://zalozbavida.si/izdelek/12-korakov-za-okolje/.

Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

117 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page