top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Fant iz papirja

Pred dnevi sem dobila elektronsko sporočilo ilustratorke Hane Jesih, ki mi je želela predstaviti majhno založbo Hibird Books in njihovo slikanico Fant iz papirja. Vizija založbe je, da izdajajo nenavadne knjige; tako po vsebini, kot tudi po formi, s pomočjo katerih bi bralce kulturno izobraževali in dali tudi večji poudarek na ilustraciji. Poleg tega ima založba lokalno, ekološko proizvodnjo; izbirajo trajnostne in razgradljive materiale in tako poskrbijo tudi za okolje.


Takoj, ko sem prejela slikanico, sem videla, da je prav zares nekaj posebnega. Morda moram opozoriti, da ni namenjena čisto najmlajšim rokicam, saj je ravno zaradi papirja, ki ni prevlečen s plastiko, morda malce bolj občutljiva. To pa ne pomeni, da je manj kvalitetna, niti na področju same vezave in kvalitete papirja - le tistega svetlečega sloja, ki sicer nudi nekaj več zaščite (a knjige dela praktično plastične) pri tej knjigi ni.


Fant iz papirja

Avtor: Nejc Gazvoda

Ilustrirala: Hana Jesih

Starostno obdobje: 3-8 let

Črke: Male tiskane

Založba: HiBird books

Letnik izdaje: 2021

Št. strani: 40


Vsebina

Fant iz papirja je sosed deklice iz črnila. Opazujeta se skozi okno in zelo sta si všeč, a papirnata mati ne dovoli snežno belemu fantu iz papirja, da bi se družil s črno deklico iz črnila, saj ga le ta lahko umaže. Na drugi strani tudi črn oče ne dovoli svoji hčerki iz črnila, da se druži s fantom iz papirja, saj papir črnilo vpija in ga uniči. Ta razkol in prepiri med hišama pri otrokoma povzročijo nemalo bolečine, dokler se vendarle nekega dne ne združita in vsem nasprotovanjem navkljub, se na papirju s črnilo izpiše zgodba njune ljubezni.


Čudovita zgodba, ki na trenutke deluje malce abstraktno, a tudi moji učenci so takoj razumeli bistvo; nesprejemanje drugačnosti in vse, kar le to prinese s seboj.


Teme

drugačnost, rasizem, sprejemanje drugačnosti


Nauk iz zgodbe

Na prvi pogled je to vsekakor zgodba o rasizmu. Bel deček, črna deklica in starši, ki v obe smeri nasprotujejo druženju med otrokoma. Pa vendarle je mogoče zgodbo zapeljati v katerokoli smer - v drugačnost kakršnekoli vrste, ne le vezane na raso ali barvo kože. Ker poučujem otroke s posebnimi potrebami, smo se pogovarjali tudi v smeri sprejemanja drugačnosti v smislu različnih oblik invalidnosti in posebnih potreb. Nekdo ima Downov sindrom, drugi nosi slušni aparat, spet nekdo tretji je težje pri miru, nekdo drug uporablja invalidski voziček - prijatelji pa smo lahko vsi med seboj. Dejstvo, da nam slikanica ponudi najbolj očiten kontrast črna-bela, nam na nek način pomaga, da lahko na zgodbo navežemo katerikoli kriterij, po katerem se naj bi ljudje razlikovali med sabo: rasa, videz, narodnost, veroizpoved, spolna usmerjenost, invalidnost... In glavni nauk slikanice je, da so med seboj lahko prijatelji ljudje vseh vrst in, da tudi tisti, med seboj najbolj različni, lahko spišejo najlepše zgodbe o ljubezni in prijateljstvu.


Dejavnosti ob branju

Ob nakupu slikanice nam pri založbi ponujajo še komplet za izdelavo fanta iz papirja. V njem prejmete papirnato osnovo iz katere izstrižete fanta iz papirja, roke in noge, ter štiri žebljičke, s katerimi le te pritrdite in se lahko tudi premikajo. Ta fant iz papirja je v našem razredu odigral vlogo lutke in otroci so bili navdušeni, ko se je lik iz slikanice pojavil med njimi. Nisem pričakovala, da bo imela zadeva takšen učinek. S pomočjo fanta-lutke, sem učence spraševala o vsebini knjige in kot vedno, ko je prisotna lutka, so se z njim pogovarjali veliko raje, kot pa z dolgočasno učiteljico :)

Seveda je tudi pri tej slikanici zelo pomemben pogovor o vsebini, po samem branju pa smo se z učenci lotili prav posebne aktivnosti. Izdelali smo fanta iz papirja po srečanju z deklico iz črnila.


Najprej sem s projektorjem pripravila diaprojekcijo različnih ilustracij iz slikanice, da so jih lahko med ustvarjanjem opazovali. To lahko vsekakor preskočimo, ali pa fotografije vrtimo na televiziji, računalniku ali telefonu. Učenci so na risalne liste narisali obraz fanta iz papirja, nekaterim sem ga narisala jaz (odvisno od sposobnosti).

Nato sem učencem na papir nakapljala zelo razredčeno črno barvo, lahko bi tudi tuš. Dobili so slamice, s katerimi so barvo v različnih vzorcih razpihali po papirju. Zakaj nisem uporabila tuša? Ker otroci še vedno kdaj ponesreči posrkajo skozi slamico, ne le pihnejo in razredčena barva vseeno naredi manj škode. Le kaj bi rekli starši, če bi jim vrnila črnozobe otroke? :D Poleg umetniškega učinka je to tudi odlična vaja za govorni aparat, saj pihanje skozi slamico krepi mišice ustnic in pomaga pri izgovarjavi glasov, kjer je ravno položaj ustnic najbolj pomemben.


Vsekakor je Fant iz papirja odlična slikanica, za katero sploh ne bi vedela, če mi je ne bi predstavila avtorica sama. Res mi je žal, da se takšna dela, ki morda niso tako komercialno priljubljena (oziroma niti nimajo možnosti postati) potiska v ozadje oziroma jih tja velikokrat potisnejo masovne izdaje velikih založb.Hvala založbi HiBird books za recenzijski izvod!


LP Ajda120 views0 comments

Comments


bottom of page