top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Mogoče

Mogoče

Avtor: Kobi Yamada

Ilustracije: Gabriella Barouch

Starostno obdobje: 4-99


Črke: Male tiskane

Založba: Založba BP

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 44

Mogoče je ena od knjig, ki so ujele moje oko na socialnih omrežjih in, ko mi jo je Založba BP prijazno poslala kot recenzentski izvod, sem bila zelo navdušena in sem komaj čakala, da jo prelistam. In odkar sem jo, mi ne gre iz glave in jo priporočim praktično vsakomur s komer se pogovarjam. In vsak, ki knjigo tudi sam prelista, je nad njo takoj navdušen in se enako kot jaz zaljubi vanjo. Zato sem res komaj čakala, da vam jo predstavim.


Vsebina

Knjiga ne vsebuje zgodbe, ampak kratke stavke ali izreke o možnostih, ki jih vsi skrivamo v sebi. Ilustracije ponazarjajo otroka; ne morem reči ali je dekle ali fant, ki ustvarja najrazličnejše stvari. V bistvu mi ta otrok zgleda skoraj kot kakšna gozdna vila ali kakšno drugačno pravljično bitje. Knjiga je ustvarjena za to, da da otroku vedeti, da je pred njim še vse odprto in ima vse možnosti, kar jih svet ponuja. Všeč mi je, ker ne našteva le ogromnih ciljev in dosežkov, po katerih bi naj posegali, ampak enako vrednost daje tudi temu, da smo za koga v življenju neka lučka, pozitivna stvar, ki jim riše nasmeh na obraz. Čudovite ilustracije lepo dopolnjujejo pozitivno naravnano pripoved.

Tema

Cilji, sanje, samopodoba, samozavest, možnosti


Nauki iz knjige

Knjiga govori o tem, da imamo ker smo na svetu, vse možnosti, kar si jih lahko predstavljamo. Lahko bomo gradili velike stvari, izumljali kaj novega, dajali glas tistim, ki ne morejo govoriti sami... Včasih nam tudi ne bo uspelo, a se bomo pobrali in poskusili znova, kajti dokler smo na svetu, je vse mogoče.

Aktivnosti ob branju

Knjiga ni ravno primerna za čisto najmlajše bralce, saj bi samo pripoved oziroma sporočilo knjige težko razumeli, lahko pa se z njimi pogovarjate o ilustracijah in o tem, kaj si želijo biti, ko bodo veliki. Na splošno so aktivnosti ob branju te knjige najbolj osredotočene ravno na cilje in želje za prihodnost. Kaj meniš, kakšne možnosti se ti odpirajo v življenju? Kaj bi rad postal? Je to mogoče oziroma od koga je odvisno, ali boš cilje izpolnil? Pogovarjate se lahko tudi o tem, da so vse sanje enako vredne, čeprav si nekateri postavljajo višje cilje, drugi pa nižje. Edini pomemben cilj v življenju je, da si srečen in, da uporabiš svoje talente, ki so ti dani. Otrokom lahko prek te knjige pokažemo, da ni nič hudega, če nam kdaj kaj ne uspe, če ne bomo gradili velikih stvari ali izumljali novih reči, lahko smo le pozitivna točka v življenju nekoga.


Če si želite z otroki ustvarjati, pa je na to temo kar nekaj možnosti. Spodnja možnost je za mlajše otroke, ki ne morejo/ne znajo izraziti svojih želja in ciljev za prihodnost. Z barvami pobarvajo površino s temno modro barvo. Po površini nalepijo zlate zvezdice, ki jim jih pripravimo vnaprej in luno. Prej otroka tudi fotografiramo v hrbet z iztegnjeno roko, kot, da po nečem sega. Na list nalepijo lestev iz palčk (kje se kupijo palčke, preberite v teh Knjigozavrih:https://www.ajdanaklada.com/post-1/knjigozavri-pri%C5%A1el-je-samorog ), nato iz papirja izrežejo svojo natisnjeno fotografijo in jo nalepijo na lestev tako, da izgleda, kot da otrok sega po luni. Če boš ciljal na luno, lahko še vseeno pristaneš vsaj med zvezdami!

Za starejše otroke ALI ODRASLE pa priporočam eno od spodnjih aktivnosti. Lahko se fotografiraš v profilu, profil izrežeš, ga obrežeš na list papirja in svoj profil zapolniš s svojimi cilji in interesi. Če si zelo nadarjen seveda lahko profil narišeš kar sam a, če sklepam po sebi, bi ga raje natisnila :)

Lahko pa otroka tudi fotografiramo kakor, da razmišlja in svoje cilje, misli, možnosti, interese, nariše ali napiše v oblaček.

Vsekakor so knjiga in spremljevalne aktivnosti primerne tako za otroke, kot tudi za odrasle. Sama bi bila izredno vesela, če bi to knjigo dobila za darilo, tudi pri teh letih. Vsekakor je primerna za darilo predvsem ob kakšni birmi, valeti, maturi... Ob praktično vseh življenjskih prelomnicah, ko razmišljaš o svojih zmožnosti za naprej.


Knjigo res toplo toplo priporočam. Kupite jo lahko na povezavi: https://zalozbabp.si/izdelek/mogoce/. Založbi BP se iskreno zahvaljujem za recenzijski izvod, ki pa kot nikoli do sedaj ni vplival na moje mnenje zato, ker je bil podarjen, ampak me je knjiga resnično sezula. Moram reči, da je to ena od najlepših slikanic, kar sem jih videla v zadnjem času. Sicer ne toliko s strani same zgodbe, kot s strani celostne podobe in sporočilnosti. Res je odlična in upam, da jo kdaj vzamete v roko.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

212 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page