top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Volkulja Bela in čarobni gozd

Volkulja Bela in čarobni gozd je delo slovenskega avtorja, ki sem ga takoj ob izidu z veseljem naročila. Obljublja nam, da je napeta eko kriminalka in seveda nisem imela pojma kaj pričakovati. Ivan Mitrevski pa vsekakor ni razočaral; ne mene kot odrasle bralke in prepričana sem, da tudi mlajših bralcev ne bo.


Volkulja Bela in čarobni gozd

Avtor: Ivan Mitrevski

Starostno obdobje: 7-99

Črke: Male tiskane

Založba: Samozaložba

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 68

Vsebina

Zgodbo je navdihnila resnična volkulja, ki se je pojavila v dolini Kamniške Bistrice. V Sloveniji živijo tri zveri: medved, ris in volk. Medvedov je od vseh treh največ, volkov pa se je nekaj več pojavilo v zadnjih letih in ker se ljudje z vsako spremembo težko spopademo, še posebej, če sprememba hrusta tvoje ovce, je tudi pojav volkov zagnal velik vik in krik. V stripu Volkulja Bela in čarobni gozd, avtor žaromet iz volka kot zveri, ki hrusta nič hudega sluteče babice in vnučke v rdečih kapah, preusmeri na biotsko raznolikost, na ohranjanje naravnih okolij in preprečevanje onesnaževanja vode in zraka. Zgodbo začnejo živali same, saj se ne strinjajo s širjenjem eko resorta, ki že v tej obliki ni preveč eko, kaj bo šele, ko se razširi. V zgodbi poleg živali srečamo pogoltnega podjetnika, ki mu ni čisto nič mar za naravo, ter politika, ki se obrača z vetrom tako, da dobi čim več političnih točk. V debato se vključijo tudi strastni ekologi, ki se trudijo ozaveščat ljudstvo, pa tudi slednje se pojavi, čeprav bolj mlačno in šele takrat, ko se za nek cilj bori večina, saj zakaj pa bi izstopal? Knjiga je kot rečeno strip, polna poučne vsebine, pa tudi humorja. Vsebuje tudi kar precej strani zapisov o določeni problematiki, npr. o biotski raznolikosti, ki nam po branju stripovskega dela ponudi še dodatne informacije o neki problematiki. Napisana je dovršeno in za odrasle predvidevam, da je na nekaterih mestih prav tragi-komična. Pri marsičem se namreč vprašaš, če ni vzeto iz resničnega življenja, saj smo pojave iz knjige videli že mnogokrat. Knjiga je otrokom zagotovo privlačna, saj je tudi na prvo žogo zabavna, ko pa prek pogovora teme iz nje še dodatno razvijemo, pa je tudi neznansko poučna.

Tema

Narava, gozd, zveri, živali, ekologija, onesnaževanje, varstvo okolja


Nauki iz zgodbe

Vse avtohtone živali in rastline so izjemnega pomena za biotsko ravnovesje v naravi. Nobena žival ni odveč in nobena ne bi manjkala, če v naravo ne bi posegali ljudje. Pa ne le z odstrelom ali priseljevanjem živali; tudi z onesnaževanjem okolja in krčenjem naravnih okolij živali in rastlin.

Aktivnosti ob branju

Branje knjige kot je ta, nam ponuja nešteto priložnosti za pogovor. Ob njej se lahko pogovarjamo o avtohtonih slovenskih živalskih vrstah ter o možnosti za varno sobivanje z zvermi. Otrokom lahko v prvi vrsti razložimo, da ne glede na to, da ovce niso krive, da so končale v želodcu volka, tudi volk ni kriv, da smo mu sredi njegovega teritorija postavili pašnik. Pogovarjajmo se o tem, zakaj v resnici prihaja do neželenih srečanj med človekom in domačimi živalmi ter zvermi. Druga tema na katero je lahko prav tako ogromno povedanega pa je skrb za okolje. Tudi ob tej knjigi se lahko z učenci veliko pogovarjamo o tem, kaj lahko sami prispevajo k varovanju okolja; ločevanje odpadkov, varčevanje z vodo in elektriko, uporaba manjših količin plastike... Nekaj idej za aktivnosti sem navedla že v preteklih Knjigozavrih, zato se ne bom ponavljala.


Volkulja Bela in čarobni gozd se mi zdi ena boljših knjig z eko tematiko, ki so v zadnjem času izšle pri nas, je pa res, da je za čisto najmlajše otroke najbrž malce manj primerna. Tematika je kljub vsemu dokaj težka in je morda za predšolske otroke primerna le ob sprotnem pogovoru s starši, ki otroku obrazložijo določeno dogajanje. Pa tudi predšolskim bi določene šale bile zagotovo všeč.


Z avtorjem stripa sem v decembru naredila intervju, ki ga lahko najdete na spodnji povezavi:


Še enkrat mu čestitam za čudovito knjigo, ki jo z veseljem priporočam vsakemu, ki se mu ljubi poslušat moje nakladanje. Če vas zanima nakup, pa kar klik klik na povezavo: https://ivanmitrevski.com/projects/7223139.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda


170 views0 comments

Comments


bottom of page