top of page
  • Writer's pictureAjda

Recept: Česnov kruh

Updated: Jul 13, 2020

Serijo recenzij bom presekala z enim enostavnim receptom, ki se meni ne zdi preveč omembe vreden, ampak Petra, naj ti bo. Tisti, ki ste sem prišli zaradi recenzij nič ne skrbite, se vrnejo. Ena prav kmalu, se mi zdi.


Skratka, česnov kruh je ena od tistih stvari, ki naredi vsako jed boljšo, si pa potem malce manj družaben :D Navajeni smo na kupljene štručke s česnom, ki se jih ali dopeče, ali pa so že pečene, npr. v Hoferju in Lidlu. Po tem, ko boste enkrat naredili česnov kruh doma, sem skoraj prepričana, da ga ne boste več (v kolikor boste imeli seveda čas speči kruh doma) kupili v trgovini.


Spodnji recept ima podobno težavo, kot vsi moji ostali recepti, saj nikoli ne vem količin in je vse narejeno na "tkola mal." Ampak mislim, da bo šlo.


Sestavine:

- kvas

- moka

- voda

- sol

- sladkor

- olivno olje

- maslo

- česen

- peteršilj


Najprej pripravimo testo za kruh. Nimam posebnega recepta, vedno delam po občutku. Najprej sem v mlačno vodo namočila kvas, je čisto vseeno ali je suh ali svež in dodala žličko sladkorja, da so imele kvasovke hrano za hitrejše delovanje. Ko je kvasni nastavek narasel sem pričela s pripravo testa. V posodo sem stresla moko, približno 750g predvidevam, da je je bilo, na sredini naredila prostor za kvas, v moko okrog tega prostorčka pa skrila sol. Še vedno namreč mislim, da sol pobije kvasovke, čeprav so mi vse možne italijanske none na youtubu povedale, da ne, ampak navada je železna srajca. V sredino sem zlila kvasni nastavek in jedilno žlico olivnega olja. Lahko uporabimo tudi navadno olje, ampak z olivnim je vedno boljše. Iz teh sestavin sem torej zamesila testo in ga dala vzhajat. Ko je testo še vsaj za enkrat naraslo, sem ga stresla na pomokano površino in razdelila na manjše dele. Iz tega testa sem naredila 9 žemelj in dve majhni štručki česnovega kruha.


Testo torej razdelimo na poljubno število delov, ki so pač tako veliki, kot potrebujemo glede na izdelek. Vsak delček sem še enkrat pregnetla in oblikovala obliko, ki sem jo želela in dala še enkrat vzhajat. Dlje, bolj bo kruh rahel. Je pa res, da če dolgo vzhaja že na pultu, v pečici ne bo več veliko. Da ne boste presenečeni.


Vmes, ko so se pekle žemlje, sem torej pripravila dve štručki in že preden so vzhajale naredila zareze, kot sem jih želela za kasneje. Tik preden sem jih dala po tem v pečico, sem zareze še enkrat poglobila. Štručki sem dala pečt v pečico ogreto na 220 stopinj Celzija. Pa še ena skrivnost kar se tiče peke kruha, kakršnegakoli. Če na dno pečice postavite glineno skledo z vodo, bo ta med peko vrela in izparela in s tem naredila na kruhu hrustljavo skorjico. Poskusite, majhen trik za veliko razliko.


Vmes pripravimo česnovo maslo. Maslo sobne temperature sem dala v skledico. Nasekljala sem približno pol stroka česna in nekaj vejic peteršilja. Potrudimo se, da je vse nasekljano čim bolj na drobno, da kasneje ne gre na zob. Vse tri sestavine zmešamo skupaj.

Kar kmalu, ko sta štručki izgledali že kar nekako pečeni, sem ju vzela iz pečice in z nožem še malo zarezala v špranje. Nato sem česnovo maslo namazala oziroma bolje rečeno nabasala med zareze štručk. Ni treba biti preveč natančen, ker se maslo stopi in porazdeli po zarezi.

Takšni štručki sem dala še za nekaj časa v pečico, dokler nista bili zlato rjavo zapečeni. Maslo se je lepo razdelilo po testu, mu dalo ne le lep videz, ampak tudi odličen okus. Štručki sta bili mehki in puhasti, s tistim tipičnim okusom česnovega kruha, najboljši pa sta bili seveda še topli.

Kot vidite, ni recept čisto nič posebnega, prav zato pa ga delim z vami, ker se na tak način lahko čisto vsi malo pocrkljamo v teh dneh. Tisti, ki vam okus česna ni pri srcu, ali pa še imate kakršnokoli socialno življenje in ne morete hodit okrog z zadahom :D pa lahko naredite zeliščno različico. Namesto česna v maslo zamešate različna zelišča.


Dober tek!

Ajda


3,157 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page