top of page
  • Writer's pictureAjda

Recept: Hobotnica s krompirjem iz pečice

Spet je leto naokoli in prišel je čas za praznovanje mojega rojstnega dne. Kot ponavadi, sem tudi letos praznovala kak mesec kasneje, da so vsi povabljenci imeli čas, jaz pa sem tudi zaključila s šolskim letom in v miru vse pripravila. Letos sem si kljub vsemu vzela stvari malo bolj "na izi" in pripravila že preverjena rebra (recept tule: https://ajdaubb.wixsite.com/ajda/post-1/za-pop-t-dobra-bbq-rebra), medene perutničke, ter seveda, preizkusila en nov recept.


Hobotnica je ena od mojih priljubljenih jedi v najrazličnejših oblikah; v solati in v restavracijah najraje na žaru. Hobotnica je res krasna zadeva, če jo znaš dobro pripraviti in jaz nisem bila prepričana, da mi bo uspelo. Poleg tega je za pripravo hobotnice na stotine receptov in nasvetov. Kot ponavadi sem ubrala eno srednjo pot, združila nekaj receptov in rezultat je bil po mojem mnenju in glede na to kako hitro je vsega zmanjkalo, božanski!


Za ta recept sem uporabila dve hobotnici; eno muškatno in eno navadno. Ne vem v čem je razlika, najbrž je muškatna manj kvalitetna, saj je stala eno tretjino cene navadne hobotnice, razlike pa na koncu nisem čutila. Hobotnici sta že bili očiščeni, le pri eni sem odstranila zob in oči. Nato sem ju položila v prazen lonec, dodala sem en lovorov list, kolut limone in plutovinast zamašek in postavila lonec na zelo šibak ogenj. Ogenj mora bit res šibak, saj tako hobotnica izpusti svojo lastno vodo in se v njej kuha. Zakaj plutovinast zamašek? To je ena stara finta, da naj bi plutovinast zamašek med kuhanjem poskrbel, da ostane hobotnica mehka. Če pomaga in zakaj ne vem, ampak do sedaj se je še vedno lepo skuhala, torej kupim to idejo. :)


Hobotnica se v lastnem soku kuha približno 20 minut. Nato jo vzamemo iz posode in narežemo na poljubno velike kose. Jaz sem porezala lovke stran in jih dala približno na polovico. Pečico segrejemo na 200°C. Vmes, ko se hobotnica malo hladi, pečica pa segreva, olupimo in narežemo krompir. Svetujem, da se krompir nareže na kar velike kose, saj se bo vse skupaj peklo še več kot eno uro in ne želimo, da nastane čips.


Za krompir sem pripravila začimbno mešanico: žlička soli, žlička mlete čebule, žlička mletega česna in žlička drobljenega rožmarina. Vse skupaj dobro premešamo in posujemo po kosih krompirja. Tu se spet malo nasvinjamo in vse skupaj dooooobro premešamo, da se začimbe lepo porazdelijo po krompirju. Povrh polijemo še nekaj olivnega olja in spet premešamo. Kose krompirja stresemo v globok pekač. Jaz sem med kose krompirja vmešala še na koščke narezane črne olive in kapre. Na krompir naložimo na kose narezano hobotnico. Vse skupaj še malo (res zmerno!) polijemo z olivnim oljem in zalijemo z belim vinom. Pokrijemo z alu folijo in damo peči za 45 minut.


Po 45 minutah vzamemo pekač iz pečice. Alu folijo odstranimo in ugotovilo bomo, da se je vse skupaj še malce "skuhalo" in okusi so se lepo povezali med seboj. Zdaj je čas za tisto hrustljavo skorjico, ki bi jo želeli. Alu folijo odstranimo in pečemo še pol ure.
Za serviranje sem prestavila vse skupaj v drug pekač, na vrh pa dala še nekaj krhljev limone. Hobotnica je bila mehka, zunaj hrustljava, krompir pa sočen. Recept je res enostaven in včasih se preveč bojimo poskusiti kaj novega. Za čist brezveze!


Pa dober tek!


Ajda
3,741 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page