top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Goga

Goga je ena od založb, ki sicer deluje že dolgo, sama pa sem jo bolje spoznala šele v zadnjem času, predvsem prek uspešnic Tadeja Goloba. Ko sem malce bolj raziskovala po spletni strani založbe pa sem seveda našla še cel kup knjig, ki mi bi bile zanimive in vsekakor bom v prihodnjih dneh oddala naročilo vsaj za eno knjigo in sicer Vojna nima ženskega obraza Svetlane Aleksijevič. Tudi založba Goga se je prijazno odzvala na povabilo in povedali so nam nekaj več o sebi.


Založba Goga je bila ustanovljena decembra 1998 pod okriljem Društva novomeških študentov (DNŠ). Januarja 2000 je izšla prva knjiga, odprli smo knjigarno in kavarno na Glavnem trgu. Smo uredniška založba. Objavljamo predvsem sodobno leposlovje – romane, zbirke kratkih zgodb, poezijo in esejistiko domačih in tujih avtorjev in avtoric. Naši avtorji so prejemniki številnih nagrad, njihove knjige se prevajajo v mnoge evropske jezike. Vsako leto izdamo več knjig, letos smo jih do sedaj (do sredine decembra 2020 op.av.) izdali 14, nekaj jih je še v pripravi.


Merilo za avtorice, avtorje in goste naših prireditev je preprosto: vrhunski so. K sodelovanju vabimo torej mojstrice in mojstre pisane in govorjene besede. Kar je naša vizija tudi za prihodnje. Prav tako si želimo za prihodnje, da bi bili še naprej močno vpeti v mednarodno založniško dogajanje. Smo del številnih evropskih projektov, med drugim že več let vodimo projekt Reading Balkans, ki omogoča kroženje balkanskih avtorjev po rezidenčnih hišah in njihovo promocijo v tujini.


V Knjigarni Goga od pomladi do jeseni organiziramo pogovore in dogodke z domačimi in tujimi gosti, poletje pa je v znamenju festivalov – najprej Rudija Potepuškega, festivala uličnega gledališča, sledijo Novomeški poletni večeri, ki so preplet literarnih in glasbenih dogodkov. Avgust zaključujemo z mednarodnim festivalom kratke zgodbe Novo mesto short, na katerem podelimo nagrado novo mesto za najboljšo slovensko zbirko kratke proze preteklega leta.


Goga je prav gotovo ena najbolj profiliranih slovenskih založb; z literarno rezidenco, festivali in knjigarno, pa tudi pomembno kulturno središče na Dolenjskem. Anekdot je veliko, preveč, da bi izluščili samo eno. Na naših dogodkih, ker jih delamo z mojstri, si lahko privoščimo kvalitetno in hkrati sproščeno vzdušje, se je spletlo lepo število sodelovanj ljudi z različnih področji. Najbolj smo seveda ponosni na naše avtorje, avtorice, knjige. Na vse, kar delamo. Bolj kot izpostavljanje zelo ubrane ekipe – vedno znova izpostavljamo naše avtorje in avtorice.


Založbo Goga najdete na spletni strani: https://www.goga.si/, ki je resnično dodelana in pregledna. Upam, da tudi vi v njihovi ponudbi najdete kaj zase.


LP Ajda

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page