top of page
  • Writer's pictureAjda

🎄 Harry je zakon

Naslov tega bloga se bo morda komu zdel malo čuden in otročji, a zanalašč sem ga poimenovala tako. Se morda še kdo spomni, kakšna norija je bila okrog knjig izpod peresa J. K. Rowling 20 let nazaj, ko so vendarle pričele prihajati v Slovenijo? V pogovoru z Jakobom J. Kendo, ki je dela prevajal, sem izvedela, da je moral Harrya pravzaprav ponujati založnikom približno tako, kot ga je morala pred prvo objavo ponujati Rowlingova.


O svoji izkušnji s Harryem je prevajalec Jakob J. Kenda povedal tole:


Še zmeraj se spomnim občutka, kako je bilo, ko mi je prišel v roke ogledni izvod prvega romana v seriji: "Vau!" Mislim, resno: ne samo, da je branje ravno prav napeto za svojo publiko, zraven je še res zabavno! Morilska kombinacija! Za katero stoji čisto pravo fantazijsko vesolje, ki se kar lestketa od domišljije in množice iskrivih detajlov; kaj takega sem do takrat občudoval samo pri dveh avtorjih in to sta bila ata in mama sodobne fantazije. Da ne govorimo o tem, da je imel Harry očitno tudi pretresljivo tehtno svetovnonazorsko komponento, da o zapleteni in vendar kristalklar etiki sploh ne bi. Klasika, skratka, in to vrh tega še priljudna, da takšne v zgodovini svetovne literature prešteješ na prste obeh rok.

Kaj hitro se je izkazalo, da to ne bo instant zgodba, ki bi šla hitro v pozabo. Se še spomnite televizijskih oglasov, kjer so nas otroci, mladi in odrasli vztrajno prepričevali, da je "Harry zakon?" Pa seveda istoimenske spletne strani? Sprva se mi je že kot otroku zdelo vsega pompa kar malo preveč. Saj veste, jaz in moje težave z over-hyped stvarmi... A, ko sem prvič prijela v roke knjigo Kamen modrosti me je zagrabilo in me do danes še ni izpustilo. Fantazijska saga o dečku, ki izve, da je čarovnik, je postala del mojega otroštva in z neko nostalgično noto rada posegam po knjigah tudi v odrasli dobi. Letos sem se odločila prebrati vso zbirko še enkrat, čeprav sem do zdaj prišla do začetka 4. knjige (če je bilo pa toliko drugih še vmes!), moram vam pa priznati, da 6. in 7. knjige sploh še nisem prebrala. Ko sta izšli, sem bila navadna pubertetnica in je bilo branje brezveze. Zato bosta prišli na vrsto zdaj, ko grem zopet skozi to čudovito zgodbo.


Skozi leta sem si nabrala kar zajetno zbirko knjig v povezavi s Harryjem Potterjem, ki jih lahko vidite na spodnjih slikah. Mi pa bomo skupaj pogledati, kaj od dodatnih knjig se izplača kupiti. To seveda velja za ljubitelje Harrya Potterja. Za tiste, ki vam ni všeč, v tem blogu pač ni mesta, saj vam bo sila dolgočasen.


Romani

Kar se tiče samih romanov, sem najbolj ponosna, da imam v lasti celotno slovensko izdajo v trdi vezavi, predvsem sem vesela, da imam 6. del v prevodu Jakoba J. Kende in ne tistega, ki ga ne smemo imenovati. Slovenske knjige v trdi vezavi je precej težko dobit, sama sem jih nabrala pred leti prek bolhe in raznih Facebook strani, Feniksov red npr. pa je vmes kar precej slabo ohranjen. Se mi pa zdi, da je ta dotična knjiga že v osnovi najbolj "zmahana" kjerkoli jo vidiš, saj je najdebelejša in tudi najbolj nerodna za branje. V letu 2021 pripravlja Mladinska knjiga ponatis zbirke v trdi izdaji. Tega se veselim, saj se bo (upam) končno prenehalo preprodajanje rabljenih knjig po enormnih cenah. Tudi sicer pa lahko knjige v mehki vezavi kupite pri Mladinski knjigi.


Sama imam v lasti še angleško izdajo, tisto čisto prvo varianto in mislim, da je Deathly Hallows dejansko tudi prva izdaja. Imam pa še novejšo izdajo v mehki vezavi z naslovnicami Johnny-ja Duddle-a, ki so naravnost čudovite.


Med najbolj zabavnimi edicijami, ki sem jih zasledila in jo tudi imam v svoji lasti, pa je knjiga Harry Potter and Philosopher's Stane, ki je v celoti prevedena v škotščino. Nisem je cele prebrala, ampak kjerkoli odpreš in prebereš en delček, se moraš smejati, saj imaš pred sabo ves čas Hagrida in njegovo govorico. Ne bom trdila, da je Hagridov naglas ravno škotski, me pa jezik v knjigi čisto spominja nanj.


Pred leti je prišla na tržišče tudi prva ilustrirana izdaja knjige Piholosopher's stone, ki jo je ilustriral Jim Kay. Do danes so izšle v tej obliki prve štiri knjige, načeloma lahko pričakujemo vsako leto eno. Jaz imam v svoji zbirki vse štiri, saj so prave umetnine. To niso slikanice, niti skrajšane zgodbe. To so dejansko celi romani v velikem formatu in opremljeni s čudovitimi ilustracijami. Nekaj primerov ilustracij je na sliki spodaj:

V slovenskem jeziku je v tej obliki izšla knjiga Kamen modrosti. Jaz je v svoji zbirki nimam, sem pa že več izvodov kupila za darilo. Založbo Mladinska knjiga sem vprašala, če nameravajo izdati tudi ostale dele v prevodu, odgovorili pa so mi, da za leto 2021 prevodov ilustriranih izdaj ne načrtujejo. Bodo pa v začetku leta, ki prihaja pripravili ponatis trdo vezanih knjig o Harryu Potterju. Sama menim, da je ta odločitev precej povezana s tem, da Slovenci težko damo 30€ ali več za knjigo, sploh če mislimo, da je to slikanica. Meni se cena za takšno umetnino niti približno ne zdi visoka, a to sem pač jaz.


Vsekakor se vse štiri že ilustrirane edicije splača imeti v svoji zbirki, sploh, če ste oboževalec franšize. Še ena zanimivost: Jim Kay si pred risanjem ni ogledal filmov, saj je želel iti v ustvarjanje s prazno glavo in ustvariti risbe kakršne si je ob branju sam predstavljal v svoji domišljiji.Pred dnevi pa sem naročila tudi najnovejšo ilustrirano izdajo prve knjige, ki so jo ustvarili pri House of Mina Lima. Oni so bili ustvarjalci vseh rekvizitov za snemanje filma; npr. pisem z bradavičarke in podobno. Baje je njihova ilustrirana izdaja naravnost čudovita in polna tudi tovrstnih rekvizitov in dodatkov. Poročam, ko prejmem.Ostale knjige

Poleg osnovnih sedmih romanov, pa obstaja še malo morje knjig o Harryju Potterju - o nastanku filmov, o raznih likih, krajih iz knjig... Tega je skorajda preveč, se pa za prave oboževalce vsekakor najde marsikaj res krasnega.Najprej nekaj besed o absolutno najdražji knjigi v moji kolekciji. Harry Potter: Page to screen je ogromna, strašno težka knjiga, ki nas popelje skozi ustvarjanje vseh osmih filmov. Res pogleda na vse aspekte ustvarjanja; od skic za posamezna bitja, do kreacije kostumov, scene, izbire igralcev... krasna knjiga, a precej draga. Za hardcore fane pa zagotovo neprecenljiva.
Rowlingova je napisala še tri knjige iz tako imenovane Hogwarts Libraty in sicer fantastic beasts and where to find them, tales of Beedle the Bard in Quidditch through ages. Jaz imam v lasti prvi dve. Fantastic beasts celo v dveh verzijah. Absolutno fantastična se mi zdi ilustrirana verzija, kjer so živali res natančno predstavljene, narisane...Tales of Beedle the Bard imam osnovno verzijo, malo knjižico, vem pa, da obstajata tudi že dve ilustrirani verziji, za kateri pa ne vem, če ju potrebujem v svoji zbirki.


Od ostalih bi izpostavila še knjigi Harry Potter: A History of Magic. Obstajata dve verziji; ena za otroke, druga za odrasle. Knjigi sta nastali ob istoimenski razstavi, kjer so raziskali dejanska ozadja magije skozi resnične zgodovinske dogodke, prakse, predmete... Sploh odrasla knjiga je res zanimiva, saj razišče dejansko alkimijo, rune, vedeževanje, kakor je bilo skozi zgodovino omenjeno in prakticirano, ne z vidika fantazije in same franšize. Seveda je omenjena in se povezuje, a zelo dobro je videti resnično ozadje za idejami.


Če bi radi torej kupili kakšno od spremljevalnih knjig, poleg romanov, vam močno priporočam te, ki sem jih posebej izpostavila.


Česar se pa ne izplača kupovat, pa je po mojem mnenju zbirka Vaults; Character vault, Chreature vault... Pa Movie Wizardry ali nekaj podobnega, kjer so predstavljena snemanja posameznih filmov. Totalno neuporabna sta mi tudi screenplaya za filma Fantastic Beasts. Enako tudi za predstavo The Cursed Child, je pa res, da te predstave si večina ne bo nikoli ogledala in prek screenplaya vsaj zveš zgodbo.


Prav tako bodite pri nakupovanju pozorni na besedo Unofficial, saj obstaj en kup neuradnih kuharskih knjig, knjig urokov... Tega se res ne splača kupovati, saj niso tako poceni in raje vložite denar v kaj, kar vas bo vsaj res razveseljevalo.


Upam, da ste v tem prispevku uživali. Če ste tudi vi navdušenci nad Harryem Potterjem mi pa le zaupajte katere knjige vse imate v domači zbirki.


Nox!


Ajda

1,058 views0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page