top of page
 • Writer's pictureAjda

Jesensko branje za vsakogar

Jesen je moj najljubši letni čas, kar ni nikakor nobena skrivnost. Rada imam vse, kar je povezano z jesenjo; hrano, tople napitke, topla oblačila, hladnejše vreme, barve jesenskega listja... In tudi novosti na knjižnem trgu, ki jih po navadi prinese jesen. V tujini na raznih knjižnih blogih in YouTube profilih zaznavam ogromno nekih bralnih seznamov z jesenskim branjem, pri nas pa tega niti ni in povsem razumem zakaj. Kaj bi sploh bilo jesensko branje? Je že res, da določene stvari nam pač bolj pašejo v nekem letnem času in, da plažno čtivo in poletne romance morda ne prijajo tako zelo v hladnejših mesecih, a kljub temu... Ima jesen svoje knjižne zvrsti?

Anketa med mojimi sledilci

Velika večina mojih sledilcev je odgovorila, da največ bere poleti, na drugem mestu je zima in na tretjem šele jesen. Kljub temu je 68% vprašanih odgovorilo, da vsekakor berejo več, ko je zunaj hladneje. Ko sem jih povprašala, če se jim zdi, da je na tržišču dovolj knjig z jesensko tematiko, je 52% vprašanih odgovorilo, da ja, 67% vprašanih pa bi si želelo še več knjig s cozy, jesenskimi temami. So se pa soglasno strinjali vsi vprašani, da je s tematiko jeseni na tržišču najmanj knjig. Največ je poletnih, nato pa sledijo zimske, najbrž večinoma božične.


Na ta vprašanja sem dobila kar nekaj komentarjev, kakšna sploh je jesenska tematika. Moj odgovor bi bil, da je dogajanje pač postavljeno v jesenski čas, potem pa sem razmišljala dalje... V tujini se vendarle večina jesenske literature vrti okrog Noči čarovnic, ki je pri nas ne praznujemo (zaenkrat... dokler se povsem ne podredimo še eni ameriški stvari...). Prav zato sem sledilce vprašala, če jeseni pod vplivom noči čarovnic radi posegajo po grozljivkah in 76% vprašanih je odgovorilo z ne. Ob branju kakršnihkoli jesenskih knjig, pa moji sledilci najraje pijejo čaj! Na drugem mestu je kava, na tretjem kakav, na četrtem vroča čokolada, nekateri pa pijejo toplo mleko z medom, kar mi je pravzaprav kar precej zadišalo, ko sem prebrala ta odgovor.

V nadaljevanju, vam bom napisala predloge za branje, ki bi naj najbolj prijalo ravno jeseni. Pri vsakem predlogu bom napisala, kdo je te knjigo predlagal in sicer sem nekaj predlogov prispevala jaz sama, prispevala jih je knjižničarka Katarina iz Knjižnice Moravče, pa sledilci iz Instagrama in različne založbe. Pri vsakem predlogu bom povedala tudi od kje je prišel. Da se boste lažje znašli, bom poskusila čim bolj pravično predloge razdelit po žanrih. Pri vsakem predlogu bom navedla kratko vsebino. Če sem knjigo že prebrala bo vsebina moja, sicer pa bom navedla vir.


Grozljivke

Sama nisem pretirana ljubiteljica grozljiv, imam pa kljub vsemu najljubšo in to je zagotovo Kingovo Mačje pokopališče, ki se je med predlogi kar nekajkrat pojavilo.

 • Stephen King - Mačje pokopališče (predlagajo Ajda, Barbara z IG, Mihaela z IG); Louis Creed se z družino preseli v novo hišo, ki sicer stoji na idilični lokaciji ob gozdu, a tudi ob zelo prometni cesti. Ko pogine družinski maček, Louisu ostareli sosed pove skrivnost Mačjega pokopališča, kraja, kamor so ljudje pokopavali svoje hišne ljubljenčke, imel pa naj bi tudi večjo moč. Kmalu začne moč Mačjega pokopališča in želja po kljubovanju silam narave in usode, povsem obvladovati Louisovo življenje. Po knjigi je bilo posnetih več filmov, najstrašnejša je po mojem mnenju še vedno prav knjiga sama.

 • Shirley Jackson - V hiši med hribi straši (predlaga Vonj po knjigah z IG); Roman V hiši med hribi straši (The Haunting of Hill House, 1959) velja za klasiko grozljive proze 20. stoletja. Po njem sta bila posneta dva filma, leta 2018 pa odmevna televizijska serija. Pripoveduje o dogodkih v naslovni hiši med hribi, kamor se s skupino pomočnikov odpravi doktor John Montague, antropolog in raziskovalec nadnaravnih pojavov, da bi preučil domnevne paranormalne motnje v njej. (Vir: https://www.primus.si/v-hisi-med-hribi-strasi/)

 • Scott Smith - Ruševine (predlaga Barbara z IG in Lara iz IG): Mlada para lenobno poležavata na vročih plažah Mehike. V mladinskem hotelu spoznajo še druge turiste in Mathias jih povabi s seboj do nedavno odkritih ruševin, kjer je kot arheolog sodeloval tudi njegov brat Heinrich, ki je skrivnostno izginil in za seboj pustil le nenavadno skico zemljevida. Na poti naletijo na tihotno majevsko vasico in na videz ravnodušne prebivalce. Toda vse se spremeni, ko se dotaknejo ovijalke, ki prerašča grič. Prijateljem se hitro posveti, da so stopili na pot groze in borba za preživetje se začne. (Vir: Bralnica)

 • Bram Stoker - Drakula (predlaga Lejla z IG); Zlovešči grof Drakula prebiva v napol porušenem gradu v Transilvaniji. Okoli srhljivega gradu vsako noč tulijo volkovi. Zakaj se ga okoliški domačini tako bojijo? Kam odhaja v nočeh, oblitih z mesečino? Ali je mogoče, da je v resnici krvoses ... pošast, ki živi večno? (vir: Bukla)

 • Sebastian Fitzek - Terapija (predlaga Sanja z IG, pod predlog se tudi sama podpišem!); Terapija je psihološka srhljivka, ki govori o psihiatru Viktorju Lanzu, ki v nenavadnih okoliščinah izgubi hči, katere nikoli ne najdejo. Pred obupom in žalostjo se zateče v počitniško hišo na samotni otok, kamor pa nekega dne pride lepa neznanka, ki trpi za blodnjami. Viktor prične z neznanko izvajati terapijo, ki pa hitro pripelje do ugotovitev, da imata z neznanko marsikaj skupnega.

 • Stephen King kot Richard Bachman - Hujšaj (predlagala Katja z IG); Zgodba govori o odvetniku, ki v prometni nesreči ubije cigana in z mesta nesreče pobegne. A ciganov oče nadenj pošlje urok, ki povzroči, da odvetnik nekontrolirano izgublja telesno težo. Mu bo uspelo urok preklicati, preden pride do strašljivega konca? (vir: Wikipedia)

 • Stephen King - Tisto (predlagala Lara iz IG); Sedem najstnikov doživi grozljivo izkušnjo v domačem kraju Derry v ameriški zvezni državi Maine. Spopasti se morajo z nečim groznim, kar že stoletja ustrahuje in mori. Vsakih 27 let se zbudi in se hrani z ljudmi, najraje z otroki. Ko Georgie postane žrtev, se njegov brat Bill in šest njegovih prijateljev odloči, da bodo izsledili zlo. Skoraj trideset let kasneje se groza ponovi. Že odraslih sedem prijateljev se vrne, da bi enkrat za vselej obračunali s tistim. Kljub nevarnostim jih nazaj vleče takšna sila, da se ji ne morejo upreti: »Bill je verjel, da je vse pobila ista oseba ... če je sploh bila oseba. Včasih ni bil čisto prepričan.« Vir: https://beletrina.si/knjiga/tisto

 • Stephen King - Cujo (predlagala Janja iz IG); Cujo je velik dobrodušen bernardinec, ki nekega dne za zajcem steče v brlog, kjer pa ga ugrizne netopir s steklino. Cujo se iz ljubljenčka spremni v pošast, ki začne terorizirati celo mesto.

 • Zbirka Kurja polt, R. L. Stine (predlaga Eva z IG); To je zbirka knjižic za mlajše najstnike, ki vsebuje več zgodb z različnimi grozljivimi tematikami. Tudi sama sem rada prebirala to zbirko kot otrok in zagotovo je v knjižnicah še priljubljena. Priporočam pa nekaj premisleka glede tega, kakšen je vaš otrok po karakterju. Vsekakor je zbirka primerna bolj za levjesrčne :)


Fantazijski in znanstveno-fantastični romani


Ne glede na to, da je Harry Potter ena izmed mojih najljubših knjig, sama nisem pretirana ljubiteljica fantazijskih romanov, saj se hitro izgubim, če fantazijski svet ni dobro dodelan. K sreči obstaja cel kup res dobrih serij in romanov, ki jih je vredno vzeti v roke.

 • J. K. Rowling - Harry Potter (predlaga Ajda, Izposojevalka besed z IG, Mony z IG); O seriji knjig o mladem čarovniku najbrž ni treba več veliko povedati, saj dvomim, da na svetu obstaja kdo, ki še ni slišal zanj. Serija je polna čarovnije in tistega udobnega vzdušja, ki nam prija v hladnih zimskih mesecih. (Nakup na: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/harry-potter-kamen-modrosti-zepnica-130042-pr)

 • J. R. R. Tolkien - Gospodar prstanov (trilogija) (predlaga Eva z IG); Tolkienova fantazijska saga o Srednjem svetu Gospodar prstanov – Bratovščina prstana, Stolpa in Kraljeva vrnitev – je žanrska klasika, začetnica fantazijske literature. Hobit Frodo Bisagin od strica Bilba podeduje Prstan Mogote in se z njim odpravi na epsko pot, da bi Prstan vrgel v Goro Pogube: s tem bi uničil zlobnega Saurona, ki skuša zavladati Srednjemu svetu. Po literarni predlogi je bila med leti 2001 in 2003 posneta filmska trilogija pod režijsko taktirko novozelandskega režiserja Petra Jacksona, ki je na filmskem traku upodobil tudi drugo znano Tolkienovo fantazijsko knjigo Hobit.

 • George R. R. Martin - Pesem ledu in ognja (serija pri nas znana bolj po prvi knjigi, Igra prestolov) (predlagala Eva iz IG); Nad zemljo, kjer leta lahko trajajo desetletja in zime na vekomaj, so se zgrnili črni oblaki. Severno od kraljestva so zapihali ledeni vetrovi in snežni viharji. Izza obzidja se zbirajo mračne in nadnaravne sile. V središču spopada je družina Stark, katere člani so nepopustljivi in neusmiljeni kot pokrajina, ki ji vladajo. To je zgodba, ki se razprostira od surovih, ledenih pokrajin do daljnega, poletnega kraljestva, ki mu vladata obilje in razkošje. Zgodba o vitezih in damah, vojščakih in čarovnikih, plačanih morilcih in izobčencih, ljudeh, ki živijo v času mračnih prerokb. Usodo družine Stark ter njihove prijatelje in sovražnike zaznamujejo številne zarote in spletke, tragedije in izdajstva, bitke in obleganja. Vsi si namrč želijo zmagati v tej najbolj smrtonosni igri vseh iger — igri prestolov. (Vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/igra-prestolov-pesem-ledu-in-ognja-1-knjiga-zepnica-127996-pr)

 • Douglas Adams - Štoparski vodnik po galaksiji (predlaga Ajda); Nekega četrtka v času kosila je Zemlja uničena zaradi gradnje hiperprostorske obvoznice. Arthurju Dentu, ki se je moral že navsezgodaj soočiti z rušenjem svoje hiše, ni nobeno od teh dejstev prav nič po godu. Nekaj sekund pred uničenjem Zemlje ga reši njegov prijatelj Ford Prefect, Nezemljan pod krinko, ki se predstavlja kot brezposeln igralec. Dinamični par tako začne svojo galaktično odisejado, na kateri prav kmalu sreča Zaphoda Beeblebroxa, Trillian ter depresivnega robota Marvina. (vir: https://zalozba-pivec.com/knjigarna/stoparski-vodnik-po-galaksiji)

 • Ransom Riggs - Otok nenavadnih otrok (predlagala Ajda); Otok nenavadnih otrok je prva v seriji knjig, ki sem jih sama brala v angleščini in sem zelo vesela, da je založba Sanje izdala tudi prevod. Zgodba govori o Jacobu, ki po nenavadni smrti svojega dedka odkriva vse več skrivnosti, ki jih je le ta skrival pred svojo družino. Na koncu najde časovno zanko, s katero preide v čas med drugo svetovno vojno, ko je na nekem otoku gospa Peregrine upravljala dom za otroke, ki so bili... nenavadni. Neviden deček, nadnaravno močna deklica... Knjiga je čudovito opremljena s starimi in nenavadnimi fotografijami in je na trenutke naravnost srhljiva. (Nakup možen na: https://www.sanje.si/otok-nenavadnih-otrok2.html).

 • Deborah Harkness - Razkrivanje čarovnic (predlaga založba Triskelion); Globoko v drobu oxfordske Bodleyjeve knjižnice mlada učenjakinja in potomka čarovnikov Diana Bishop odkrije izgubljen alkimistični rokopis. Ker noče imeti s čarovništvom nobenega opravka, vrne knjigo v skladišče. A njeno odkritje silovito razburka podzemni svet nadnaravnih bitij – in v knjižnico se začno zgrinjati demoni, čarovniki in drugi nadnaravneži. Med njimi je skrivnostni Matthew Clairmont, vampir, ki se goreče zanima za knjigo. Razkrivanje čarovnic je knjiga o zgodovini in magiji obenem, je ljubezenska in hkrati detektivska zgodba, ki bralca očara in posrka v svoj svet – svet strasti in obsedenosti, pod katerima se skrivajo skrbno varovane skrivnosti magičnega sveta. Vir: https://3skelion.si/izdelek/deborah-harkness-razkrivanje-carovnic-brosirano/)

 • Ray Bradbury - Fahrenheit 451 (predlaga Ajda); Fahrenheit 451 je distopični roman, ki govori o življenju v ZDA. Zgodba govori o Guyu Montagu, ki je v tej distopični družbi zaposlen kot gasilec. Gasilci nimajo več enake vloge kot doslej, saj so bile vse hiše zaščitene s protipožarno zaščito in požarov kot takih ni več. Naloga gasilcev je, da požigajo knjige, ki so v tej družbi strogo prepovedane, lastniki knjig pa so bodisi usmrčeni, ali pa v najboljšem primeru odpeljani v umobolnico. Ko na eni od intervencij Montag doživi, da se lastnica knjig ne želi posloviti od njih in zapustiti svoje hiše, ampak raje sama odvrže vžigalico in zgori skupaj z njimi, se v njem prebudi zanimanje za to, kaj je v knjigah tako pomembnega, da bi nekdo dal življenje zanje. Na eni od intervencij tako ukrade knjigo in jo pretihotapi domov. (recenzija: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-fahrenheit-451)Kriminalke

 • Soren Sveistrup - Kostanjev mož (predlagala Karin z IG); V Köbenhavnu straši psihopat. Njegovo prepoznavno znamenje je kostanjev možic – ročno izdelana figurica iz kostanja in vžigalic – ki jih pušča na vseh krvavih prizoriščih zločina. Forenzični tehniki, ki preučijo figurice, pridejo do šokantnega odkritja: prstni odtis na njih pripada dekletu, hčerki ministrice za socialne zadeve. Toda to dekle je bilo pred letom dni ugrabljeno in umorjeno, storilec pa je že za zapahi. Torej je prstni odtis samo tragično naključje – ali nekaj veliko bolj zapletenega? Da bi detektiva Naia Thulin in Mark Hess lahko rešila nedolžna življenja, morata preseči medsebojne razlike in razrešiti grozovito uganko Kostanjevega moža. Jasno je namreč, da nori možakar mori že dolga leta. In nihče ni varen pred njim. (Vir: http://felix.si/kriminalke/16993-kostanjev-moz-trda-vezava-9789610044550.html)

 • Richard Osman - Četrtkov klub za umore (predlaga založba Mladinska knjiga); Nekje na angleškem podeželju je idilična vasica in v njej prijetno naselje starostnikov Sončni gaj. Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron niso čisto navadni upokojenci. Ne dišijo jim družabne igre, ne zanima jih učenje tujih jezikov in pogovori o boleznih so jim mrzki; veliko raje razvozlavajo stare nerešene umore in tako razgibavajo male sive celice. Medse vabijo upokojene sodnike, kirurge in druge izvedence ter se pri detektivskem delu imenitno zabavajo. Lepega dne pa se prav pred njihovim pragom pripeti čisto pravi, sočen umor. Četverica je odločena, da bo razvozlala, kdo je spravil s sveta gradbinca Tonyja. (vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/%C4%8Detrtkov-klub-za-umore-p-9789610158752)

 • Tadej Golob - Jezero (predlaga Ajda); Na 520 straneh se odvije kriminalna zgodba, ki se dogaja v Bohinju, kjer iz jezera potegnejo obglavljeno truplo mlade ženske. Skozi zgodbo se glavni junak Taras Birsa sooča z nemočjo ob pomanjkanju dokazov in neuspešnemu sledenju že tako malo številčnim namigom. (recenzija: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-jezero)

 • Alex Michaelides - Tiha pacientka (predlaga Ajda); Knjiga govori o Alicii, ki je živela povsem normalno, mirno življenje, dokler nekega dne hladnokrvno ne ustreli svojega moža v obraz, od tistega trenutka dalje pa ne spregovori niti besede več. Od dogodka mine 6 let, Alicia živi v strogo varovani psihiatrični ustanovi. Vmes je bila obsojena za svoj zločin, a je zaradi neprištevnosti pristala tu in ne v zaporu. Theo je mladi psihiater, ki se zelo zanima za njen primer. Končno dobi službo prav v tej ustanovi in prične s terapijami z Alicio. Se bo njemu vendarle odprla? (recenzija: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-tiha-pacientka)


Romance

 • Lisa Kleypas - Jesenska vročica (predlagala Mateja iz IG); ZGODILO SE JE NA PLESU ... kjer je lepa, toda drzna Lillian Bowman hitro ugotovila, da je njen ameriški, neodvisni značaj nekoliko \'neprimeren\'. In z njenim vedenjem je bil najbolj nezadovoljen Marcus, naduti in nedoumljivi lord Westcliff, najbolj zaželen plemič v Londonu. ZGODILO SE JE NA VRTU ... kjer jo je Marcus nezaslišano potegnil v objem. Lillian je premagala privlačnost do moškega, ki ji sploh ni bil všeč. Čas se je ustavil in bilo je, kakor da nihče drug ne obstaja ... Kakšna sreča, da ju nihče ni zalotil. ZGODILO SE JE NEKEGA VROČEGA JESENSKEGA DNE ... Marcus je bil moški, ki je obvladoval čustva in jih je imel vedno pod nadzorom. Toda z Lillian je bil vsak dotik kakor sladko trpljenje, vsak poljub kot vaba. A kako bi lahko samo pomislil na to, da bi se poročil z žensko, ki je bila tako zelo neprimerna zanj? (Vir: Bukla)

 • Anemarie Selinko - Desiree (predlagala Ana iz IG); Zgodovinska romanca, zgodba o Napoleonovi prvi ljubezni.

 • Kent Haruf - Najini duši ponoči (predlagala založba Vida); Zadržana, preprosta, grenkobna, a navdihujoča zgodba o starejšem moškem in ženski, ki se skupaj spoprimeta z dogodki iz njunega preteklega življenja in razcvetita upe o bližnji prihodnosti. (Vir: https://zalozbavida.si/izdelek/kent-haruf-najini-dusi-ponoci/)

 • Sue-Ellen Welfonder - Nevesta za viteza (predlaga založba Triskelion); Na večer svoje vrnitve na grad Baldreagan Višavec Jamie Macpherson ne more verjeti lastnim očem: zlatolasa lepotica, obsijana z mesečino na jasi svete Brigite, je tako nežna in lepa, da je lahko samo vila. Ob poželenju, ki v njem narašča kakor plimski val, vitez hrepeni po tem, da bi jo znova videl. Naslednjič je presenečenje še večje: Aveline Matheson je oseba iz mesa in krvi, nevesta za njegovo dogovorjeno poroko, ženska, ki si želi odkrivati užitke zakonske blaženosti. In gorje tistim, ki bi ovirali njuno ljubljenje! (Vir: https://3skelion.si/izdelek/nevesta-za-viteza-sue-ellen-welfonder-tv/)

 • Sara Gruen - Voda za slone (predlaga knjižničarka Katarina); Jacob Jankowski je triindvajsetletni študent veterine poljskega rodu, še vedno devičnik, ki si najbolj od vsega želi, da bi končno izgubil nedolžnost. Potem ko se njegovi starši smrtno ponesrečijo z avtomobilom, obupan in zgrožen ob spoznanju, da je čez noč postal brezdomec, zapusti predavalnico kar sredi zaključnega izpita in skoči na prvi vlak, ki pripelje mimo – cirkuški vlak Svetovne senzacije bratov Benzini. Začne se pustolovščina, ki bo Jacoba zaznamovala za vse življenje in ga, triindevetdesetletnega, ponovno pripeljala pod »veliki šotor«. Roman Voda za slone (Water for Elephants) pred bralcem razgrinja delček zgodovine ameriškega cirkusa, ki jo preplete z nežno ljubezensko zgodbo Jacoba in glavne artistke Marlene. Še posebej toplo se bo dotaknil ljubiteljev živali. (vir: Bukla)


Ostalo leposlovje

 • Marjan Tomšič - Oštrigeca (predlagala Lejla iz IG) Óštrigéca (1991) je eden jezikovno najbogatejših in najbolj izbrušenih slovenskih romanov zadnjih tridesetih let. Pisatelj, ki je za to knjigo leta 1992 dobil nagrado Prešernovega sklada, spretno prepleta knjižni jezik in barvito istrsko narečje. Skozi oči glavnega junaka, posebneža in večnega popotnika Boškina, nam pričara Istro, v kateri kljub prodirajoči mestni civilizaciji še vedno bivajo magične moči … (Vir: Bukla)

 • Marinka Fritz Kunc - Kam gredo ptice umret (predlagala Katja iz IG); Roman Kam grejo ptice umret, je napisan po resničnih dogodkih. Avtorica se, kot smo že vajeni, dotika problematike drog, predvsem pa ravnanja družbe do ljudi, ki so zapadli v odvisnost. (Vir: Karantanija)

 • Jens Christian Grondahl - Tišina v oktobru (predlagala Book hunter z IG); V romanu umetnostni zgodovinar, preučevalec različnih slikarskih mojstrov, moški srednjih let, ki ga je po osemnajstih letih brez pojasnila zapustila žena (ob njenem odhodu ne ve niti tega, ali je to začasno ali za zmeraj), obnavlja svojo in njuno skupno preteklost in precej brez uspeha išče vzroke za njen nenavadni, vendar za njuno razmerje usodni korak. Zgoščena in skoraj napeta, gladko tekoča, meditativna zgodba o zapletenih razmerjih med moškim in žensko, o srečanjih in razhajanjih, ki jim poleg vsega pogosto usodo krojijo tudi naključja. (Vir: Bukla)

 • Mimi podkrižnik - Jutranjice (predlagala založba Vida); Jutranjice: črtice za dobro jutro so kratkih vtisi iz življenja, za katerega si je treba vzeti čas. Je zbirka, ob kateri si privoščimo skodelico toplega čaja ali dišeče kave ter začnemo razmišljati o tem, kaj je tisto, kar nam utrne prvo misel dneva. Prijazna gesta, nenavaden pojav, vznemirljiva novica, naslov knjige, ki vznemiri vse čute … Čarobnost jutra – jutranja svežina, jutranja rosa, jutranji hlad … pred nami se začenja nov dan. (Vir: https://zalozbavida.si/izdelek/jutranjice-crtice-za-dobro-jutro/)

 • Mariana Leky - Selma je sanjala o okapiju (predlagala založba Vida); Selma, stara Westerwälderinka, lahko predvideva smrt. Kadarkoli se v njenih sanjah pojavi okapi, nekdo iz njene vasi v štiriindvajsetih urah umre. Nikoli ni jasno, koga bo srečala smrt. Mariana Leky v svojem romanu pripoveduje o tem dnevu pred smrtjo – česa se prebivalci bojijo, česa si slepo upajo, kaj vse priznajo ali enostavno izginejo. (Vir: https://zalozbavida.si/izdelek/selma-je-sanjala-o-okapiju/)

 • Sybille Berg - Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha (predlagala založba Sophia); Deset ljudi pripoveduje roman: Vera, Nora, Ruth, Bettina, Helge, Tom, Karl, Moški, Pit, Paul. Vera ima nekaj čez trideset let in ima dvakrat v romanu rojstni dan. Nora jih ima na začetku romana skoraj sedemnajst, na koncu skoraj osemnajst. Ruth je Verina mama in Norina babica, živi v domu za ostarele. Bettina jih ima tudi nekaj čez trideset in je Verina najboljša prijateljica. Nora je Verina hči. Helge je Verin mož in Norin oče, nikjer ne piše, koliko je star, verjetno okrog štirideset. Tom jih ima okrog trideset. Karl je tudi v domu za ostarele. Pit je v zgodnjih dvajsetih. Paul in Moški sta verjetno sredi tridesetih. Karl umre ob naletu glave ob radiator v Ruthini sobi v domu za ostarele (ubije ga Ruth). Ruth umre zaradi prekomernega odmerka uspavalnih tablet v svoji sobi v domu za ostarele (samomor). Pit umre skalpiran v deželi priložnosti ZDA (ubije ga Američanka). Helge umre ob utopitvi v kanalu v Benetkah (ubije ga Freitag). Moški umre zaradi izkrvavitve v puščavi (Paul mu spije kri). Paul umre od žeje v puščavi. Nora umre zaradi razkuhanega črevesja, v plamenih v hiši v Benetkah (samovžig). Tom umre v prometni nesreči na avtocesti proti Benetkam (odtrga mu glavo). Bettina umre v prometni nesreči na avtocesti proti Benetkam, nekaj ur pozneje kot Tom (s prečko v glavi in razparanim trebuhom). Vera je edina, ki v romanu preživi – z njo se roman začne in konča, ob skodelici kave. (Vir: http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2019/nekaj-ljudi-isce-sreco-in-crkne-od-smeha)

 • Jamal Ouariachi - Lakota (predlagala založba Mladinska knjiga); Aurelie Lindeboom je uspešna televizijka, ki z možem Philipom in s triletno hčerko živi povprečno, a čisto srečno meščansko življenje. Toda vse to se nenadoma spremeni, ko po desetih letih znova trči v Alexandra Laszla, nekoliko ekscentričnega bivšega poslovneža, humanitarnega delavca, ki je na prelomu stoletja reševal lakoto v Afriki, svojo nekdanjo veliko ljubezen – in obsojenega pedofila. Šokirana nad njegovo telesno (in duševno?) transformacijo, se odloči, da bo sprejela ponudbo in napisala njegovo biografijo, pri tem pa raziskala, kdo sploh je človek, s katerim je preživela nekaj najlepših dni svojega življenja. Lakota je kontroverzen roman, ki raziskuje naravo ljubezni, dobrotništva in malomeščanskih konvencij spolnosti ter pri tem preizkuša bralčeve meje. Sodobno, stilistično sveže delo je v določenih odlomkih nekakšen pastiš nizozemske in svetovne literature, celo postmodernistična parodija slogov, a vseskozi ostaja tudi psihološko in sociološko prepričljiv roman. ... (vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/novo-v-ponudbi/lakota-subvencija-p-9789612824617)

 • Mauriel Spark - Zlata leta gospodičen Jean Brodie (predlagala založba Mladinska knjiga); Samosvoja, strastna in sentimentalna Jean Brodie je učiteljica na edinburški dekliški šoli, kjer pod svoje okrilje vzame peščico izbrank v želji, da bi jih vzgojila v creme de la creme. Sredi tridesetih let preteklega stoletja jih uči o italijanskih renesančnih slikarjih, menstrualnih zagatah, ljubezenskem življenju Emily Brontë in izjemnosti moža po imenu Benito Mussolini. Med svojimi učenkami uživa brezpogojno privrženost, toda ko dekleta vpelje v spletke odraslih, njihovo zvestobo postavi na preizkušnjo. Po romanu je bil leta 1969 posnet istoimenski film, ki je legendarni angleški igralki Maggie Smith prinesel oskarja za naslovno vlogo. (vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/novo-v-ponudbi/zlata-leta-gd%C4%8D-jean-brodie-(subvencija)-p-9789612824624)

 • Jose Saramago - Esej o slepoti (predlagala knjižničarka Katarina); V mestu nenadoma izbruhne nenavadna epidemija "bele slepote", ki se izjemno hitro širi med ljudmi. Ljudje popolnoma oslepijo, vidijo samo izrazito belo svetlobo. Da bi oblast zajezila širjenje epidemije, vse okužene strpa v opuščeno umobolnico, toda stvari kmalu uidejo izpod nadzora in slepci ostanejo prepuščeni sami sebi. V kaosu, ki nastane, sta morala in etika pozabljeni in na dan pridejo najhujše plati človeškega značaja. (Vir: dobreknjige.si)

 • Patrick Süskind - Parfum (predlagala knjižničarka Katarina); Zgodba o morilcu se prične v 18. stoletju, ko na vroč julijski dan prvič ugleda svetlobo dneva Jean Baptiste Grenouille. Rodi se na najbolj smrdečem mestu v Parizu, pod mesarsko mizo, kjer ga mati, misleč da je mrtev, zapusti med trohnečo drobovino. Grenouille je že v zgodnjih letih svojega življenja poseben. V sebi nosi nekaj nečloveškega, pošastnega, kar ljudi navdaja z gnusom, nerazumevanjem in strahom. Ko odrašča, postaja njegova posebnost vse izrazitejša. Molčeč in zaprt sam vase se z okolico večinoma sporazumeva s svojim nadnaravnim občutkom za vonj. Nekega večera med sprehajanjem po pariških ulicah zavonja čudovito dišavo mlade deklice in meje njegovega sveta se porušijo. Njen vonj ga scela prevzame. Občutek sreče, ki ga doživi prvič v življenju, v njem zbudi spečo pošast. Ko se njegovi prsti oklepajo nežnega vratu in njegov nos preplavlja dekletova esenca, spoznava smisel svojega obstoja. Svojo edinstvenost in genialnost mora uporabiti za stvarjenje najpopolnejših dišav. Ker mu njegova posebnost ne dopušča povprečnosti, se pri tem ne zadovolji z običajnimi sestavinami. Iz usmrajenega Pariza se odpravi v idilično okolje provansalskega podeželja, kjer nadaljuje pošastno pot do dišave vseh dišav. (vir: dobreknjige.si)

 • Gordana Kuić - Vonj po dežju na Balkanu (predlagala knjižničarka Katarina); Roman je preprosta zgodba o usodi neke judovske družine. Zaradi mojstrskega pripovedovanja pa ta zgodba preraste okvire zgodovinskega romana in razkriva univerzalne vrednote ter neizogibno cikličnost zgodovine in resnice. Družina Salom po prvi svetovni vojni v Sarajevu niha na rob propada, ko se mlajše generacije želijo vklopiti v nove družbene tokovoe in se osamosvojiti, kar bi pa lahko uničilo njihovo identiteto, tradicijo in običaje. (Vir: bukla)

 • Damir Karakaš - Šumenje gozda (predlagala knjižničarka Katarina); Šumenje gozda je roman o Liki in njenih metamorfozah v obliki mračnih, tihih, trdih, zaprtih ljudi. Čeprav beremo zgodbo družine, o odnosih v njej in njeni vpetosti v družbeno okolje, vas in mesto, beremo tudi o prodoru modernizacije skozi gozdove in čez hribovja, hkrati pa se avtorjevo mojstrstvo kaže v prehajanju od preteklosti k mitom, od realnosti k simbolom in nazaj. Karakaš se tudi v tem romanu postopoma vrača v svoje otroštvo in odraščanje, fascinirajo ga narava, še posebno gozd, in temne plati hrvaške zgodovine, ki še vedno ni izpuhtela iz glav ljudi, čeprav je od nekaterih dogodkov minilo že stoletje. V avtorju tekmujeta strah in želja, ki se izražata s travmo, humorjem in poezijo. Roman je po vsebini in obliki značilno Karakašev, zvit v svoji notranji logiki, natančen in tekoč, zamaknjen in razumljiv, tak, ki gre lahko naravnost v svet. (Vir: Beletrina)

 • Paolo Giordano - Samotnost praštevil (predlagala knjižničarka Katarina); Izločenost iz družbe enakih zaradi drugačnosti je lahko še posebej problematična v času odra­ščanja. Poškodba na smučišču je Alico še kot deklico zaznamovala tako fizično kot psihično in neko obdobje svojega življenja si je zaman želela biti sprejeta in upoštevana. Matematični genij Mattia pa se je po trpki izkušnji v ranem otroštvu zavestno odpovedal druženju z vrstniki in je v svoj občutljivi svet spustil le peščico ljudi. Njuna drugačnost je zrasla v odrešilno, a rahlo čudaško prijateljstvo. Mattia je med študijem izvedel, da v množici praštevil, ki jih je občudoval, obstajajo tudi taka, ki se skoraj stikajo, pa vendar ne dovolj (praštevilski dvojčki), med njimi je vedno eno parno število, npr. 11 in 13, ali pa 17 in 19 … Verjel je, da je tako tudi z njim in Alico, več let sta si bila zelo blizu, pa vendar se je spraševal, ali bo ta bližina dovolj, da bi se kdaj tudi zares zbližala. (vir: Bukla)

 • Marianne Fredriksson - Anna, Hanna in Johanna (predlagala knjižničarka Katarina); V knjigi švedske pisateljice Marianne Fredriksson beremo o delih mater, o katerih sveto pismo ne piše. Huda dela očetov preganjajo otroke v tretji in četrti rod. Tako namreč začne v uvodu v svojo pripoved pisateljica. Predstavi nam usodo treh žensk, treh generacij, ki pa jim je skupno to, da jim ni bilo nič prizanešeno. Kot pravi Anna: "Čakalo me je življenje ženske." Po obisku pri dementni materi Johanni, Anna spozna, kako malo ve o svoji babici Hanni in kaj vse bi še rada vprašala svojo mamo. Odloči se, da bo sama raziskala življenjsko usodo svojih prednic in napisala knjigo. (vir: dobreknjige.si)


Stvarna literatura

 • Albert Espinosa - Rumeni svet (predlagala založba Vida); Albert Espinosa ni želel napisati knjige o tem, kako preživeti raka. Niti ni želel napisati knjige za samopomoč. Namesto tega je napisal knjigo o rumenem svetu. Kaj je rumeni svet? Rumeni svet je svet, ki je vsem dosegljiv. Svet v barvi sonca. Označuje poseben način življenja, sprejemanja sveta in negovanja sebe z lekcijami, ki se jih naučiš iz dobrih in slabih trenutkov. Svet, ki osrečuje, svet, v katerem radi živimo. Topel kraj, kjer poljubi lahko trajajo deset minut, kjer so neznanci lahko vaši najboljši zavezniki, kjer strah izgubi svoj pomen, kjer smrt ni tisto, kar se dogaja samo drugim, življenje pa je najdragocenejše. Ta knjiga govori o vsem tem, vsem, kar čutimo in ne rečemo, strahu, da nam odvzamejo to, kar imamo, da se v celoti prepoznamo in cenimo, kdo smo vsako sekundo dneva.

 • Cassie Mendoza Jones - Vse je v redu (predlaga založba BP); Idealna knjiga za čase, ko nam COVID-19 sesuva načrt za načrtom. Ko se osvobodimo razočaranj iz preteklosti in pričakovanj za prihodnost, ko začnemo zaupati svojemu potovanju in se predamo sedanjemu trenutku, lahko uporabimo svojo na novo odkrito zmožnost, da pogledamo na svoje življenje iz drugačnega zornega kota – tistega, ki temelji na naši prožnosti in predanosti svojim sanjam. Knjiga Vse je v redu nas blago opominja, da si lahko zaupamo in vemo, da nas univerzum podpira na naši poti, tudi če se kdaj pa kdaj počutimo izgubljene. Ko se predamo višjemu načrtu, veliko laže živimo z negotovostjo, ki pogosto zaznamuje obdobje med delanjem načrtov in njihovim uresničevanjem. Takrat razumemo, da lahko delujemo potrpežljivo in usklajeno, ne da bi se oklepali svojih predstav o tem, kakšen mora biti rezultat, ne da bi skušali vse kontrolirati in se trpinčili v težkih trenutkih. Ko se poslovimo od pričakovanj, lahko resnično dosežemo svoje sanje – ali pa še kaj boljšega. (Vir: https://zalozbabp.si/izdelek/vse-je-v-redu/)

 • Belisa Vranich - Dihajte! (predlaga založba BP); še ena knjiga, ki nam v korona časih prav pride. Sodobna znanost potrjuje, kar so generacije zdravilcev opazovale skozi stoletja prakse: zavestno dihanje lahko aktivira naravno sposobnost telesa, da preprečuje in zdravi bolezni. Miselne in telesne posledice modernega življenja, kot so povišan krvni tlak, spolna disfunkcija, prebavne težave in porušen imunski sistem lahko odpravimo z zavestnim nadziranjem svojega diha. Poleg tega lahko pravilno dihanje poveča nivo energije, pospeši celjenje ran, izboljša kognitivne sposobnosti in ohranja miselno ravnovesje. (Vir: https://zalozbabp.si/izdelek/dihajte/)

 • Miha Kovač - Berem, da se poberem (priporoča Ajda in založba Mladinska knjiga); Ali ima branje knjig v dobi digitalnih medijev sploh še smisel? Zakaj bi se prebijali čez obsežne romane, ko pa si lahko ogledamo serijo, pobrskamo po spletu ali preprosto čas preživljamo kako drugače? Ta knjižica ponuja deset razlogov za branje, ki dokazujejo, da ima branje knjig številne pozitivne stranske učinke.(https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/novo-v-ponudbi/berem-da-se-poberem-p-9789610159650)

 • Matt Haig - Zapisi o živčnem planetu: kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva preveč (predlaga založba Mladinska Knjiga); Življenje na našem planetu je hitro, prehitro. Navdaja nas s strahom, naj se tega zavedamo ali ne. Britanski pisatelj ve, kako je, če se podira svet okoli nas – in predvsem v nas samih. S spretnostjo sijajnega pisatelja in neposrednostjo navadnega človeka v kratkih, duhovitih in neskončno iskrenih zapisih razmišlja o velikih in malih rečeh, ki nam rušijo duševni mir. In se sproti tudi sam uči, kako spet postati cel. Knjiga bo všeč tudi tistim, ki ne bi nikoli posegli po priročniku za samopomoč, a se zavedajo, da morajo v življenju nekaj spremeniti. (vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/%C5%BEiv%C4%8Dni-planet-p-9789610159070)

 • Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta (predlaga Ajda in založba Mladinska knjiga); Veste, kdo je bila prva slovenska pilotka? Policistka, podjetnica, zdravnica, kiparka, arhitektka, filozofinja, pisateljica? Ta knjiga prinaša zanimive zgodbe petdesetih izjemnih Slovenk, ki so vsaka na svojem področju pogumno utirale nove poti in sooblikovale našo skupnost. (vir: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/nepozabne-p-9789610157724)

 • Silva Matos - Izviri vedrine (predlagala založba Družina); Silva Matos je človekoljub, ki je svojo življenjsko pot posvetila odnosom. Za seboj ima bogato poklicno pot. Bila je voditeljica številnih seminarjev, predavanj, delavnic, danes pa se posveča predvsem ljudem v stiski, jim pomaga in jih spodbuja k ustvarjanju dobrih medčloveških odnosov ter svetuje o možnostih za razvoj lepšega, smiselnega, bolj odprtega in polnega načina življenja. V pričujoči knjigi Izviri vedrine piše o sebi, o ljudeh, ki jih ima rada, o ustvarjalnosti človeka, ki išče, njegovi tenkočutnosti in spoštovanju, o njegovem hrepenenju po tem, kar je, o odnosih, lepoti in grenkobi življenja, razvoju duha, in nenazadnje o ljubezni, ki premaga vse in pomirja dušo. (Vir: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjiga/izviri-vedrine)


No, pa se je nabral kar zajeten kup predlogov. Priznam, da sem si jih sama kar precej izpisala in dodala na bralni seznam. Pa naj bo to za jesen, zimo, ali katerikoli drug letni čas. Upam, da ste zdravi in, da boste imeli v tem času kljub vsemu več priložnosti za uživanje v branju.

LP Ajda

532 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page