top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižni predlogi tretje kave s knjigo

Tretja kava s knjigo bi se morala zgoditi že poleti, a so dopusti, nekaj bolezni in obveznosti, botrovali odločitvi, da se raje vendarle prestavi na jesen. In odločitev je bila več kot očitno prava, saj je bila to najštevilčnejša kava s knjigo doslej. Po kar nekaj odpovedih v zadnjem hipu, nas je bilo še vedno 14 in temu primerno je tudi današnji seznam predlogov precej dolg.

Tokratna tema je bila "Jesensko udobje." Prinesle smo knjige, ki nas na kakršenkoli način spominjajo na jesen, ali pa je jesen čas, ko nam takšne knjige najbolj prijajo. Tako so se zvrstili predlogi različnih žanrov - od romanov, romanc, kriminalk, srhljivk.... Prepričana sem, da na tem seznamu najde nekaj zase praktično vsakdo. Knjig pa je bilo toliko, da niso šle na eno samo fotografijo. :)Maja (majkolkazanjigo) priporoča:


Saša Pavček - Zastali čas

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2021

Žanr: Poezija

Število strani: 96

Vsebina: Igralka Saša Pavček svoj osnovni poklic ves čas druži s pisanjem in predvsem prepleta s poezijo. Po opaznem prvencu Obleci me v poljub (2011), v katerem je bila v ospredju moč in nemoč ljubezenskega odnosa, namenja tokrat svojo pesniško in človeško občutljivost in pozornost svojim dragim, ki jih ni več: očetu, mami, bratu, nonu, noni, prababici, teti, živalim, igralskim kolegom. Ob tem se ves čas trpko sprašuje tudi o svojem življenju in premišljuje smisel o(b)stajanja in vztrajanja v času, ki tudi zanjo polagoma zastaja. Pesmi, ki so, ob vsej svoji zamolklosti, hkrati ljubeči obredi spominjanja in poslavljanja, povezuje v trdno celoto subtilna likovna oprema Mateje Kavčič. (Vir: emka)


Alenka (Literarna lekarna) priporoča:


Carlos Ruiz Zafon - Senca vetra

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2009

Žanr: Kriminalka

Število strani: 613

Vsebina: Barcelona leta 1945. Daniel, 10-letni sin ovdovelega knjigarnarja, na Pokopališču pozabljenih knjig odkrije Senco vetra, roman nekega Juliána Caraxa. Zgodba ga obsede, zato se odloči, da bo našel še druge pisateljeve romane. Tu pa se v zgodbo prikrade sam hudič iz romana: Caraxove romane nekdo sistematično uničuje in Daniel ima v rokah morda še edino obstoječo knjigo. In še preden se zave, Danielova nedolžna želja odpre vrata eni najtemnejših skrivnosti v Barceloni: epski zgodbi o umoru, magiji in norosti, o neuslišani in prekleti ljubezni, ki usmerja in vodi njegovo odraščanje in odraslo življenje, njegovo bit in ljubezen ... (Vir: emka)


Walter Moers - Mesto sanjajočih knjig

Založba in leto izida: Založba sanje 2010

Žanr: Fantazija

Število strani: 457

Vsebina: Na več kot štiristo petdesetih straneh spremljamo tedaj še mladega lintverna na pustolovski poti skozi mesto Bukvano in njene katakombe, v katerih kar mrgoli skrajno nevarnih življenjskih oblik, Moersovih stvaritev, ki so tako ali drugače povezane z literarno industrijo. Med iskanjem avtorja genialnega rokopisa se vedoželjni Basnodolski uči pisateljevanja in tako tudi bralcem postreže marsikatero hudomušno modrost (v smislu: če doslej nisi še ničesar objavil, je razlog morda ta, da pišeš z napačno roko). (vir: Sanje)


Sophie Daull - Na perišču

Založba in leto izida: Založba Malinc, 2022

Žanr: avtobiografija

Število strani: 180

Vsebina: Pisanje francoske igralke, plesalke in pisateljice Sophie Daull je v precejšnji meri avtobiografsko in povezano z ubesedovanjem izgub: nenadno preminule najstniške hčerke in umorjene matere. V romanu Na perišču, s katerim jo v slovenščini spoznamo prvič, pred nas razgrne besedno mojstrovino, kjer, kot pravi sama »se spomin drgne ob grbast granit, kjer se jezik izpira v deročem toku, ki se peni kot milo iz črnila, kjer je fikcija belilo«. Roman je bil nagrajen z Evropsko nagrado za literaturo. (Vir: Malinc)


Mojca (kadivecmojca) priporoča:


Fynn - Gospod Bog, tukaj Ana

Založba in leto izida: Založba Ognjišče, 1992

Žanr: Moderni roman

Število strani: 272

Vsebina: Knjiga »izžareva nekakšen neulovljiv čar, ki mu z razumskimi razlagami ne moremo do živega. Saj je tudi Ana, potepuški otrok iz revnega londonskega predmestja, obdarjena z izjemno intuicijo, v najbolj neznatnih, vsakdanjih stvareh, kakršnih drugi sploh ne opazimo, odkriva lepoto in smisel, ki jim jo daje božja vsenavzočnost, pristno veselje in navdušenje doživlja ob vsem bivajočem. Ana gleda s srcem, tako da je niso brez razloga primerjali z Malim princem,« pravi o knjigi prevajalka Katarina Bogataj Gradišnik. (Vir: Ognjišče)


Leigh Bardugo - King of Scars (duologija)

Založba in leto izida: Imprint, 2019

Žanr: Fantazija

Število strani: 527

Vsebina: Očarljiv mladi kralj, Nikolai Lantsov, je imel vedno nerazložljiv dar. Nihče ne ve, kaj vse je prestal v krvavi državljanski vojni svoje države in namerava, da tako tudi ostane. V času, ko se sovražnik zopet zbira na oslabljenih mejah njegove domovine, mora Nikolai najti način, kako napolniti blagajne Ravke, vzpostaviti nova zavezništva in ustaviti naraščajočo grožnjo nekoč mogočni vojski Grishe. A z vsakim dnem temna magija v njem postaja vse močnejša in grozi, da bo uničila vse, kar je zgradil. S pomočjo mladega meniha in legendarnega generala Grishe, bo Nikolai potoval v dele Raavke, kjer so preživele najvišje oblike magije in skušal uničiti temno zapuščino v sebi. Tvegal bo vse, da bi rešil svojo državo in sebe. A nekatere skrivnosti ne morejo ostati skrite, nekatere rane pa se ne morejo zaceliti. (Vir: Goodreads)


Sanja (Bralka sanjalka) priporoča:


Matthew Gregory Lewis - Menih

Založba in leto izida: Založba Sanje, 2015

Žanr: Gotska romanca

Število strani: 418

Vsebina: Zgodba, polna nasilja, mistike, duhov in tudi ljubezni, se odvija okrog mladega karizmatičnega meniha, kapucinskega opata Ambrosia v Španiji 18. stoletja. Tega po tridesetih letih asketskega življenja v skušnjavo zapelje v novica preoblečeno dekle, za katero pa se izkaže, da je izvežbana v črni magiji. Menihova sla kmalu postane neustavljiva, in ko se zagleda v nedolžno dekle Antonijo, ga nič ne odvrne od peklenskega načrta, kako jo bo pridobil le zase … Za to je pripravljen skleniti celo pogodbo s hudičem in ubijati. V ta načrt pa se vmeša Antonijin snubec Lorenzo, medtem ko s prijateljem Raymondom razrešuje še en peklenski načrt, ki so ga proti Raymondovi ljubici skovale nune iz uglednega samostana … Zgodbi se usodno prepleteta in vrh dosežeta v srednjeveški samostanski grobnici, kjer se razjasnijo vse skrivnosti. Leta 1796 objavljeni roman Mathewa Lewisa, komaj dvajsetletnega člana angleškega parlamenta, velja za eno temeljnih del gotskega romana. Kako zelo škandalozen je bil v tistem času, lepo ponazori dejstvo, da je bil po izidu lep čas prepovedan. (Vir: Dobre knjige)


Pablo Auladell - Izgubljeni raj

Založba in leto izida: Vigevageknjige, 2019

Žanr: Risoroman

Število strani: 320

Vsebina: Izgubljeni raj Pabla Auladella je risoromaneskna adaptacija istoimenske monumentalne klasike Johna Miltona (1608−1674). Filozofsko-religiozna epska pesnitev iz 17. stoletja, ki obsega enajst tisoč verzov in tematizira Luciferjev padec v pekel, svobodno voljo in izvirni greh, je eno temeljnih del iz zakladnice svetovne književnosti.

Auladell po približno 350 letih ponuja nov pogled na eno najbolj zapletenih in tragičnih zgodb vseh časov. Z izjemnimi upodobitvami širnih planjav pekla, nebeških višav, Adama in Eve ter angelov in demonov, predvsem Satana, mu uspe ujeti duha originalnega besedila, obenem pa ustvariti dovršeno literarno celoto v žanru risoromana. Pripovedna moč podob prehaja od ekspresivnosti bojnih prizorov do zamolklih tišin intimnejšega dogajanja.

Izgubljeni raj − prvo Auladellovo delo v slovenskem prevodu, ki je s svinčnikom, ogljem in pasteli nastajalo več let − je mojstrski poklon Miltonovi klasiki. (Vir: VVK)


Urška (Knjiga na dlani) priporoča:


John Carreyrou - Pokvarjena kri

Založba in leto izida: Založba Mavrica, 2021

Žanr: Resnična zgodba

Število strani: 295

Vsebina: Pričevanje o osupljivem vzponu in šokantnem propadu Theranosa, biotehnološkega zagonskega podjetja, ocenjenega na več milijard dolarjev. Zgodbo je prvi objavil večkrat nagrajeni novinar ter jo privedel do konca kljub hudim pritiskom karizmatične ustanoviteljice Theranosa in grožnjam njenih odvetnikov.

Leta 2015 so ljudje v ustanoviteljici in glavni direktorici Theranosa Elizabeti Holmes videli novega Steva Jobsa. Falirana študentka s Stanforda je obljubljala nov, revolucionaren, hitrejši in enostavnejši postopek za krvne preiskave. Podpirali so jo vlagatelji kalibra Larry Ellison in Tim Draper, Theranosovo tržno vrednost so ocenjevali na devet milijard dolarjev, sama Holmesova naj bi bila "težka" okoli 4,5 milijarde. A ob vsem tem je bila ena sama težava: njen postopek ni bil uporaben.

Holmesova je več let vlekla za nos vlagatelje in partnerje, kot sta bila Safeway in Walgreens, ter jim prikrivala dejstvo, da je imel njen postopek hibe in je bil zelo omejen. Holmesova in njen partner Sunny Balwani sta prikrivala težave in odpuščala sodelavce, ki so začenjali opozarjati nanje. Posledica je bilo skoraj milijon napačnih izvidov, nekateri od njih so celo resno ogrožali zdravje bolnikov in bolnic.

Ko je Carreyrou, novinar v Wall Street Journalu, dobil namig ter je začel zastavljati vprašanja, so tako njemu kot Journalu ter novinarjevim virom začeli groziti s tožbami. Časnik se ni dal ustrahovati in je proti koncu leta 2015 objavil prvega od nekaj deset člankov o Theranosu. Na začetku leta 2017 je vrednost Theranosu padla na nič, junija 2018 pa je bila Holmesova obtožena goljufije. (Vir: Primus)


Jenny Han - To all the boys I've loved before

Založba in leto izida: Simon and Schuster, 2014

Žanr: Mladinsko, ljubezenski roman

Število strani: 355

Vsebina: Lara Jean ni svojim simpatijam nikoli priznala, da so ji všeč. Namesto tega je vsakemu od fantov napisala pismo, v njem priznala svoja čustva, ga zapečatila in skrila v škatlo pod svojo posteljo. A nekega dne Lara Jean spozna, da se je njena skrivna škatla pisem znašla na pošti, kar je povzročilo, da so se vsi naslovniki soočili z njo in jo zaslišali glede pisem; fant, s katerim si je delila prvi poljub, fant iz poletnega tabora in celo sestrin bivši fant, Josh. Ko se s preteklimi ljubezmi Lara Jean sooči iz oči v oči, pa ugotovi, da morda ta pisma vendarle prinesejo kaj lepega. (Vir: Goodreads)


Urška (Booknjiga) priporoča:


Susanna Clarke - Piranesi

Založba in leto izida: Založba Sanje, 2021

Žanr: Fantazijsko

Število strani: 272

Vsebina: Piranesijevo domovanje ni običajna zgradba: njene sobane so neskončne, hodniki se raztezajo v nedogled, stene hiše pa so obložene z nepreštevnimi kipi, med katerimi niti eden ni enak drugemu. V labirintu dvoran je zaprt ocean; valovi bučijo po stopniščih, v trenutku nepozornosti preplavijo prostrane sobane in zalijejo nepozornega obiskovalca. A Piranesi se ne boji; razume plimovanje morja, kot razume vzorec samega labirinta. Živi le zato, da bi z raziskavo prišel do dna svojemu nenavadnemu, čudesnemu domovanju. V hiši pa prebiva še ena oseba – moški po imenu Drugi, ki dvakrat na teden obišče Piranesija in ga prosi za pomoč pri raziskovanju Velikega in skrivnega znanja. Toda ko se Piranesi zagnano loti razpletanja skrivnosti nenavadnega sveta, nehote naleti na dokaze, ki razkrijejo zloveščo in strašno resnico. Ta njegov svet postavi na glavo in mu spodnese tla pod nogami ... (Vir: Sanje)


Franci Novak - Obvoz

Založba in leto izida: LUD Literatura, 2021

Žanr: Kratke zgodbe

Število strani: 176

Vsebina: Druga knjiga kratke proze Francija Novaka Obvoz se dogaja na robu sanj. V njej naletimo na avtobus na presenetljivi poti, računovodjo, ki se boji prihodnosti, skrivno časopisno združbo, trojico na počitnicah, ki jo poveže usoda, bizarno vožnjo iz službe, deklici ob lovljenju rib in še koga.

Trinajst zgodb nas spravi v stanje zamaknjenosti s ponavljanjem elementov, ki se kot ob obratu kalejdoskopa vsakič zasvetlikajo v malo drugačnem vzorcu. Okušanje svobode, ki je vedno že nedosegljiva in izgubljena, se dogaja med lebdenjem luči in neznatnimi nenavadnimi pojavi, ki zamajejo prepričanost v realnost. Knjiga nas tako popelje na hipnotičen, neponovljiv obvoz. (Vir: Emka)


Mateja (mattejalv) priporoča:


Lisa Kleypas - Jesenska vročica

Založba in leto izida: Založba Anu Elara, 2011

Žanr: Zgodovinska romanca

Število strani: 364

Vsebina: ZGODILO SE JE NA PLESU … kjer je lepa, toda drzna Lillian Bowman hitro ugotovila, da je njen ameriški, neodvisni značaj nekoliko ‘neprimeren’. In z njenim vedenjem je bil najbolj nezadovoljen Marcus, naduti in nedoumljivi lord Westcliff, najbolj zaželen plemič v Londonu.

ZGODILO SE JE NA VRTU … kjer jo je Marcus nezaslišano potegnil v objem. Lillian je premagala privlačnost do moškega, ki ji sploh ni bil všeč. Čas se je ustavil in bilo je, kakor da nihče drug ne obstaja … Kakšna sreča, da ju nihče ni zalotil.

ZGODILO SE JE NEKEGA VROČEGA JESENSKEGA DNE … Marcus je bil moški, ki je obvladoval čustva in jih je imel vedno pod nadzorom. Toda z Lillian je bil vsak dotik kakor sladko trpljenje, vsak poljub kot vaba. A kako bi lahko samo pomislil na to, da bi se poročil z žensko, ki je bila tako zelo neprimerna zanj? (Vir: Bralnica)


Anne Grace - Moj popolni zapeljivec

Založba in leto izida: Založba Hiša knjig, 2015

Žanr: Zgodovinska romanca

Število strani: 605

Vsebina: Mati narava je bila pri Merridewovih sestrah radodarna z lepoto – razen pri najstarejši. A Prudence, najstarejše dekle običajnega videza, ne kuha prav nobene zamere. Svoje štiri lepe sestre ima najraje na svetu in zanje bi naredila vse. Ko njihovega krutega starega očeta poškodba položi v posteljo, Prudence zgrabi priložnost in skuje genialen načrt za pobeg pred njim. Vseh pet sester bo zbežalo, in to hitro … naravnost v objem očarljivega zapeljivca.

Zloglasni zapeljivec Gideon, lord Carradice, zna ženskam spodnesti tla pod nogami. A ko se na pragu pojavi Prudence in ga zamenja za vojvodo, njegovega bratranca, je Gideon tisti, ki je očaran. Vročekrvna Prudence pa svojemu stricu pove, da je z vojvodo celo zaročena …

Nihče pa ne pozna ozadja te zmešnjave. Gideona mala očarljiva gospodična tako zelo prevzame, da se pridruži njeni igri. A Prudencin klopčič laži se začenja odvijati in nenadoma gre vse strašno – in slastno – narobe … (Vir: Klub romantic)


Katarina (Kat in mala pošast) priporoča:


J. K. Rowling - Harry Potter in Kamen modrosti

Založba in leto izida: Mladinska knjiga (izšla v več ponatisih od 1999 dalje)

Žanr: Fantazija

Število strani: 228

Vsebina: Harry je sin slavnih staršev. Šele na svoj 11. rojstni dan izve, kdo pravzaprav je, saj sta mu teta in stric, bunkeljna, pri katerih živi, zamolčala njegovo mogočno preteklost. Harry je sprejet na Bradavičarko, šolo za čarovništvo, in skupaj s prijateljema se upre mračnim silam, ki so mu umorile starše. ​Harry Potter je enajstletni fantič, ki živi pri stricu in teti. Spati mora v shrambi pod stopnicami, debeli in zlobni bratranec Dudley pa ga ima za živo igračo. Ko nekega dne Harry prejme skrivnostno pismo, mu v sivino vsakdanjika posije svetla luč, saj izve, da je čarovnik. Znajde se na Bradavičarki, akademiji za čarovnike, kjer spozna nove prijatelje. Toda za debelimi zidovi starodavne šole prežijo nanj tudi nevarnosti. (Vir: Emka)Holly Black - Okrutni princ

Založba in leto izida: Učila, 2021

Žanr: Fantazija

Število strani: 278

Vsebina: Jude je bila stara sedem let, ko so ji umorili starše in so jo skupaj s sestrama odvedli na zahrbtni veliki dvor Vilinskega sveta. Deset let pozneje si Jude želi le, da bi pripadala tja, čeprav je smrtnica. Toda številni vilinci prezirajo ljudi. Še posebej princ Cardan, najmlajši in najzlobnejši sin Velikega kralja.

Da bi si Jude zagotovila mesto na dvoru, se mu mora upreti – in se soočiti s posledicami. Jude se vedno bolj zapleta v dvorne spletke in prevare ter odkrije, da je tudi sama sposobna goljufij in prelivanja krvi. Toda ko izdajstvo ogrozi vilinske dvore in jih pahne v nasilje, bo morala Jude tvegati svoje življenje in skleniti nevarno zavezništvo, da bo rešila sestri in ves Vilinski svet. (Vir: Felix)


Ram Cunta, Miha Ha - Tik je šel v gozd po drva

Založba in leto izida: Vigevageknjige, 2022

Žanr: Risoroman

Število strani: 104

Vsebina: Otroški strip Tik je šel v gozd po drva, ki nikakor ni namenjen zgolj otrokom, je prvo sodelovanje Rama Cunte in Mihe Haja ter ena od obeh zmagovalnih knjig na našem prvem razpisu za izvirni slovenski risoroman. Na videz preprosta zgodba o glavnem junaku, ki se s svojo zvesto alpako odpravi v gozd po drva, preseneti z domišljenimi, duhovitimi nadaljevanji pustolovščin, v katere se nenehno zapletata, in izjemno estetsko risbo, dodatna odlika knjige pa je preizpraševanje mej samega žanra, ki se jih avtorja ne ustrašita tu in tam prestopiti. Tako, denimo, v eni od epizod "zamrzne program", v drugi se ustavi čas, priče pa smo tudi koncu sveta - dobesedno. Zgodbe o Tiku je Ram sprva pripovedoval svojima otrokoma, nato pa jih je z Mihovo pomočjo ter njegovo prepoznavno risbo prekvasil v napeto branje za mlado in star ... ejše. (Vir: VVK)


Julia (nora na knjige) priporoča:


Donna Tartt - Skrivna zgodovina

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2016

Žanr: Roman

Število strani: 571

Vsebina: Skrivna zgodovina pripoveduje zgodbo o tesni skupini prijateljev klasične filologije na elitnem kolidžu, ki pod vplivom karizmatičnega profesorja iščejo smisel življenja in v svoji želji po znanju in izkustvu prestopijo tanko mejo med dobrim in zlim.

Gre za spreobrnjeno detektivko, ki ne zastavlja vprašanja, kdo je storil zločin (to se nam razkrije že na začetku), temveč zakaj. Zgodba v mnogočem spominja na grško tragedijo in se ukvarja z vprašanji dionizičnega in apoliničnega, lepote in groze, spolne identitete, prevprašuje pa tudi razkol med družbenimi razredi. (Vir: Bukla)


Elizabeth Haynes - V najtemnejšem kotu

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2013

Žanr: Kriminalka

Število strani: 479

Vsebina: V najtemnejšem kotu je izvrsten prvenec. Pripoved je prvoosebna. Izmenično si sledijo izredno kratka poglavja o dogajanju v sedanjosti in preteklosti. Bralec zadržuje dih in čaka kdaj se bosta zgodbi srečali. Cathy iz preteklosti je veselo mlado dekle, ki hodi na zabave v kričečih oblačilih, se druži s prijateljicami in nasploh uživa v samskem življenju. V sedanjosti je Cathy osamljena siva miška brez prijateljev, ki se skrivajoč po kotih trudi biti popolnoma neopazna. Večino časa ji vzame obsesivno kompulzivna motnja. Po več ur preverja ali so okna in vrata dobro zaprta, ali v stanovanju vse stoji na svojem mestu, ali so zavese zagrnjene tako, kot jih je pustila zjutraj. Vmes je popoln moški, ki spremeni njeno življenje v popolno katastrofo. Lee je posesiven in obseden z nadzorom. Ravno ko se zazdi, da ji gre bolje in celo sprejme pomoč soseda, dobi klic iz preteklosti. V žepu najde rdeč gumb, ki nikakor ne sodi med njena sedanja siva oblačila in tudi žlica v predalu ne stoji prav. Srhljiva zgodba, za katero si res lahko samo želimo, da ostane med knjižnimi platnicami. (Vir: Dobreknjige)


Manca (zgodovinske knjige) priporoča:


Michael Morpurgo - Private Peaceful

Založba in leto izida: Scholastic, 2004

Žanr: Zgodovinski roman

Število strani: 202

Vsebina: For young Private Peaceful, looking back over his childhood while he is on night watch in the battlefields of the First World War, his memories are full of family life deep in the countryside: his mother, Charlie, Big Joe, and Molly, the love of his life. Too young to be enlisted, Thomas has followed his brother to war and now, every moment he spends thinking about his life, means another moment closer to danger. (Vir: Goodreads)


Ned Schillow - Titanic Officers and a Gentleman

Založba in leto izida: 2018

Žanr: Zgodovinsko

Število strani: 288

Vsebina: The lives of eight deck officers and the chairman of the White Star Line were irrevocably changed when the Titanic collided with an iceberg. Four would not survive the night, and the other five could never escape being forever linked to those events which spanned just a few hours.

While it is certainly true that their adrenaline-pumped actions of April 14-15, 1912, have become the focal points of their existences, far more can be said about them. Each of these nine men experienced a lifetime of events which are told here: childhoods, apprenticeships, family life, and what may have seemed like the most mundane work routines all contributed to their very essence of being. For those fortunate enough to have survived the sinking, their lives continued with further service linked to the sea, two world wars, personal relationships, and retirement activities.

Clearly none of them wished to be defined solely by the Titanic disaster. This presentation of the nine men is a celebration of their fortitude as well as their personal journeys. Certainly life is more than the sum of its parts. (Vir: Goodreads)


Ragnar Jonasson - Snežna slepota (in celotna serija Dark Iceland)

Založba in leto izida: Učila, 2022

Žanr: Triler

Število strani: 288

Vsebina: Siglufjörđur, idilično mirno ribiško mestece na severu Islandije, kjer nihče ne zaklepa vrat in do koder vodi samo majhen gorski predor.

Ari Thor Arason, novopečeni policist v svoji prvi službi, daleč od punce v Reykjaviku in s preteklostjo, ki je ne more pustiti za seboj.

Ko v snegu najdejo na pol golo, krvavečo in nezavestno mlado žensko in ostareli pisatelj omahne v smrt v krajevnem gledališču, se Ari Thor znajde v središču skupnosti, kjer nikomur ne more zaupati in so skrivnosti ter laži del vsakdana.

Plaz in neprestani snežni meteži, ki zaprejo gorski prelaz, ter nenehna tema grozijo, da bodo Arija Thora pahnili čez rob, ko zavese začnejo plapolati in njegova preiskava postaja vse zapletenejša, srhljivejša in bolj osebna. Preteklost se poigrava s sedanjostjo in klavstrofobična napetost narašča, Ari Thor pa pada vse globlje v svojo temačnost – zaslepljen od snega in z morilcem na prostosti.

Napeta in strašljiva Snežna slepota je vznemirljiv prvenec izjemnega novega talenta, ki nordijski noir povzdigne v nove višave. (Vir: Felix)


Sabina (Sabina bere) priporoča:


Amor Towles - Plemič v Moskvi

Založba in leto izida: Hiša knjig, 2022

Žanr: zgodovinska fikcija

Število strani: 576

Vsebina: Boljševiško sodišče leta 1922 grofa Aleksandra Rostova spozna za nepopravljivega aristokrata in ga obsodi na dosmrtni hišni pripor v Hotelu Metropol nasproti Kremlja. Rostov, neupogljiv, razgledan in duhovit možakar, ki v življenju še nikoli ni delal, mora zdaj živeti v podstrešni sobici, medtem ko se pred vrati hotela odvijajo najbolj burna desetletja v vsej zgodovini Rusije.

Povsem nepričakovano pa mu njegove omejene okoliščine omogočijo vstop v veliko večji svet čustvenih odkritij. Poln humorja, sijajnih junakov in z vrsto prelepih prizorišč ta edinstveni roman očara s pripovedjo o grofovem prizadevanju za boljše razumevanje človeškega namena. (Vir: Galarna)


Alice Oseman - Heartstopper 1. del; Fant spozna fanta

Založba in leto izida: Učila, 2022

Žanr: Risoroman

Število strani: 288

Vsebina: Charlie in Nick hodita na isto šolo, a se ne poznata, dokler ju nekega dne ne posedejo skupaj. Hitro se spoprijateljita in Charlie se kmalu močno zatreska v Nicka, čeprav je prepričan, da so Nicku všeč punce.

A ljubezen je svojeglava in Nick se za Charlieja zanima veliko bolj, kot bi si kdo mislil. (Vir: Felix)


Sanja (sanja.lovrecic) priporoča:


Joël Dicker - Resnica o aferi Harry Quebert

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2015

Žanr: Kriminalka

Število strani: 648

Vsebina: Avgust, 1975: petnajstletno Nolo Kellergan iz ameriškega mesteca v New Hampshiru vidijo teči po gozdu, potem pa se za njo izgubi vsaka sled.

33 let pozneje uspešni mladi pisatelj Marcus Goldman obišče svojega mentorja Harryja Queberta, enega najbolj spoštovanih pisateljev v državi, v upanju, da mu bo pomagal premagati ustvarjalno krizo, v kateri se je znašel. Toda stvari se na lepem postavijo na glavo, ko Harry postane glavni osumljenec v primeru umora Nole Kellergan, katere posmrtne ostanke po naključju izkopljejo na pisateljevem vrtu. Zadeva se še dodatno zaplete, ko se izkaže, da sta bila pisatelj in petnajstletnica ljubimca. Da bi Marcus opral mentorjevo ime, se na lastno pest loti preiskave, ki ga vodi po mentorjevih knjigah, plažah in gozdovih New Hampshira in med dobro varovanimi skrivnostmi prebivalcev mesteca – pa tudi Harryjevimi skrivnostmi. Da bi Marcus rešil Harryja, svojo pisateljsko kariero in nazadnje tudi sebe, mora najti odgovore na tri vprašanja, ki so skrivnostno povezana med seboj: Kdo je umoril Nolo Kellergan? Kaj se je v mestecu zgodilo tistega meglenega jutra avgusta 1975? Kako napišeš knjigo, ki bo nekomu rešila življenja? (Vir: Emka)


R. F. Kuang - Babel

Založba in leto izida: Harper Voyager, 2022

Žanr: Fantazija, zgodovinska fikcija

Število strani: 648

Vsebina: 1828. Robin Swift, orphaned by cholera in Canton, is brought to London by the mysterious Professor Lovell. There, he trains for years in Latin, Ancient Greek, and Chinese, all in preparation for the day he'll enroll in Oxford University's prestigious Royal Institute of Translation — also known as Babel.

Babel is the world's center of translation and, more importantly, of silver-working: the art of manifesting the meaning lost in translation through enchanted silver bars, to magical effect. Silver-working has made the British Empire unparalleled in power, and Babel's research in foreign languages serves the Empire's quest to colonize everything it encounters.

Oxford, the city of dreaming spires, is a fairytale for Robin; a utopia dedicated to the pursuit of knowledge. But knowledge serves power, and for Robin, a Chinese boy raised in Britain, serving Babel inevitably means betraying his motherland. As his studies progress Robin finds himself caught between Babel and the shadowy Hermes Society, an organization dedicated to sabotaging the silver-working that supports imperial expansion. When Britain pursues an unjust war with China over silver and opium, Robin must decide: Can powerful institutions be changed from within, or does revolution always require violence? What is he willing to sacrifice to bring Babel down? (Vir: Goodreads)


Moji predlogi:


Stephen King - Tujec

Založba in leto izida: Hiša knjig, 2022

Žanr: Srhljivka

Število strani: 664

Vsebina: Naj triler leta 2018 po izboru bralcev portala Goodreads! Zlo ima mnogo obrazov … mogoče celo tvojega. V mestnem parku najdejo izmaličeno truplo enajstletnega fantka. Dokazi in izjave prič neizpodbitno pokažejo na enega najbolj priljubljenih meščanov Flint Cityja. To je Terry Maitland, trener v mladinski bejzbolski ligi, učitelj angleščine, ljubeč mož in oče dveh deklic.

Kriminalist Ralph Anderson, čigar sina je Maitland včasih treniral, izvede hitro in zelo javno aretacijo. Maitland ima alibi, toda Anderson in okrožni javni tožilec k prstnim odtisom in izjavam prič kmalu primakneta še ujemajoč se DNK. Vse kaže, da je primer zapečaten. Bolj ko se preiskava širi in več ko se pojavlja srhljivih odgovorov, hitreje se odvija zgodba, napetost se veča in negotovost je praktično nevzdržna.

Terry Maitland se zdi res prijazen dečko, toda ali si je mogoče samo nadel drug obraz? (Vir: Galarna)


Sy Montgomery - How to be a good creature

Založba in leto izida: Mariner Books, 2018

Žanr: Avtobiografija

Število strani: 208

Vsebina: Understanding someone who belongs to another species can be transformative. No one knows this better than author, naturalist, and adventurer Sy Montgomery. To research her books, Sy has traveled the world and encountered some of the planet's rarest and most beautiful animals. From tarantulas to tigers, Sy's life continually intersects with and is informed by the creatures she meets.

This restorative memoir reflects on the personalities and quirks of thirteen animals--Sy's friends--and the truths revealed by their grace. It also explores vast themes: the otherness and sameness of people and animals; the various ways we learn to love and become empathetic; how we find our passion; how we create our families; coping with loss and despair; gratitude; forgiveness; and most of all, how to be a good creature in the world. (Vir: Goodreads)


Brian Selznick - Hugo Cabret

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2009

Žanr: Mladinski

Število strani: 534

Vsebina: V tej zares posebni knjigi, ki po svetu navdušuje tako mladino kot odrasle, je avtor Brian Selznick združil elemente romana, slikanice, stripa in filmav povsem svežo bralsko izkušnjo. Drzen in inovativen pristop krasi skoraj tristo izvirnih ilustracij.

Glavni junak Hugo je sirota, navijalec ur in tatič. Dolgo časa skrivnostno živi v zidovih živahne in prometne pariške železniške postaje, kjer lahko preživi le, če se skriva in ostaja neznan. A ko se njegov svet kakor kolesje prefinjenega mehanizma spoji s svetom čudaške deklice in zagrenjenega starca, ki na postaji prodaja igrače, so Hugojevo tajno življenje in skrivnosti ogrožene.

Nenavadna risba, dragocen zvezek, ukraden ključ, mehanski možak in skrito sporočilo pokojnega očeta spletejo pretanjeno in neodložljivo zgodbo o iskanju preteklosti in zgodovini filma. (Vir: Emka)


Ransom Riggs - Otok nenavadnih otrok

Založba in leto izida: Založba Sanje, 2015

Žanr: Fantazija

Število strani: 352

Vsebina: Skrivnostni otok. Opusteli dom posebnežev. Srhka zbirka na moč nenavadnih fotografij ... Prvi del, Otok nenavadnih otrok je preveden v več kot 40 jezikov, prodanih je milijone izvodov, knjiga rekordno vztraja na lestvicah najbolje prodajanih knjig po vsem svetu. Trilogija Ransoma Riggsa o čudaških otrocih s prepletom vznemirljive fantazije in starinskih fotografij stke edinstveno književno izkušnjo. (Vir: Sanje)


Na tokratnem srečanju smo gostile tudi avtorico Barbaro Hanuš, ki je z nami delila svoj predlog jesenskega branja in tudi svoje delo, ki je popolno za ta čas leta.


Marjan Marinšek - Astrid Lindgren

Založba in leto izida: Založba Karantanija

Žanr: Biografija

Število strani: 236

Vsebina: Biografija izpod peresa Marjana Marinška, vsebuje vse, kar dobra biografija mora vsebovati. Veliko slikovnega materiala, ogromno podatkov, ter citate Astrid Lindgren. Prelepa, pregledna ter bogata knjiga, za vse, ki se vas je Astrid dotaknila in tiste, ki nikoli niste utišali otroka v sebi. (Vir: Karantanija)


Barbara Hanuš - Kavni krog

Založba in leto izida: Založba Hart, 2021

Žanr: Kratke zgodbe

Število strani: 130

Vsebina: Kratke zgodbe Barbare Hanuš nas popeljejo med gospe, ki se v domu za starostnike v malem obmorskem mestu zbirajo ob jutranji kavi. Z njimi se vračamo v preteklost in spoznavamo, da je darilo, ki ti ga da starost, čas. Veliko, veliko časa. Sedijo ob kavi in govorijo. Druga drugi, a tudi kar vsaka sama sebi. Njihove besede so včasih pogovor, drugič zgolj samogovor. Kava diši. Vroča je, močna in sladka. Takšno naj bi bilo tudi življenje. (Vir: Hart)


Ni treba posebej poudarjati, da smo se imele tudi tokrat zelo lepo. Upamo, da smo za vas uspele zbrati dovolj bralnih predlogov iz različnih literarnih žanrov, da se najde nekaj prav za vsakogar.


LP Ajda

600 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page