top of page
 • Writer's pictureAjda

🎄Knjige v svetu filma: Predlogi Mateja Patljaka

Matej Patljak je eno izmed imen, ki bi ga morali poznati vsi Slovenci, katerim je film in ta veja umetnosti na splošno blizu. Opazila sem ga, ko se je vztrajno pojavljal med všečki na moji Facebook strani, zato sem prečekirala njegov profil in bila čisto osupla. S kom vse se ni slikal, kje vse ni bil! Ko sem pri Urški (booknjiga) prebrala še intervju z njim (Link do intervjuja je na koncu bloga, res priporočam branje), sem se odločila, da ga povabim k sodelovanju pri devetem dnevu knjigoslastic. Pogovarjamo se namreč o filmih po knjižni predlogi in Mateja sem prosila za njegove predloge najboljših takšnih filmov. Matej je seveda dostavil več kot to in poslal pravi mali esej o tem, ki je tako krasen, da ga seveda delim v celoti. Še enkrat hvala Mateju Patljaku in vabljeni, da mu sledite na FB strani: https://www.facebook.com/Patljak.Matej.

Ajda me je poprosila, da napišem nekaj malega o filmih posnetih po knjigah. Seveda sem se z veseljem odzval povabilo, saj sila rad spremljam in prebiram njen blog.


Ko omenimo filmske adaptacije knjig verjetno večina, povsem upravičeno, najprej pomisli na klasike kot so: Čarovnik iz Oza (The Wizard of Oz, 1939; r. Victor Fleming po istoimenski knjigi L. Franka Bauma), Doktor Živago (Doctor Zhivago, 1965; r. David Lean po istoimenski knjigi Borisa Pasternaka), Boter 1 in 2 (The Godfather/1972 in The Godfather Part II/1974; r. Francis Ford Coppola po istoimenski knjigi Maria Puza), Izganjalec hudiča (The Exorcist, 1973; r. William Friedkin po istoimenski knjigi Williama Petra Blattyja), Let nad kukavičjim gnezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975; r. Miloš Forman po istoimenski knjigi Kena Keseyja), Ko jagenjčki obmolknejo (The Silence of the Lambs, 1991; r. Jonathan Demme po istoimenski knjigi Thomasa Harrisa), Schindlerjev seznam (Schindler's List, 1993; r. Steven Spielberg po knjigi "Schindler's Ark" Thomasa Keneallyja), Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption, 1994; Frank Darabont po noveli Stephena Kinga "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption") in trilogija filmov Gospodar prstanov (The Lord of the Rings trilogy, 2001-2003; r. Peter Jackson po istoimenski knjižni trilogiji J. R. R. Tolkiena). Vsi omenjeni filmski naslovi so bili v svojem letu izida, bodisi nominirani za oskarja za najboljši film (6) ali pa so slednjega tudi osvojili (6).

Kar se tiče knjig z največ adaptacijami za veliko platno in male ekrane daleč pred vsemi kraljuje Drakula, Brama Stokerja, ki je dokazala, da je res nesmrtna s tem, ko je tako ali drugače oživela že več kot 65 krat (med najbolj znane igralce, ki so temu verjetno najbolj poznanemu grofu na svetu posodili svoj obraz sodijo: Max Schreck, Bela Lugosi, Christopher Lee, Frank Langella, Udo Kier, Gary Oldman, Leslie Nielsen in Claes Bang).


Matej s tremi še živečimi najbolj znanimi igralci, ki so upodobili Drakulo.


Sledi Edgarjev Rice Burrougsov Tarzan, katerega mišice in vzklike smo lahko občudovali v skoraj 60 filmih v katerih je bil upodobljen od več kot 20 različnih igralcev (najbolj znan seveda ostaja 3-kratni olimpijski prvak in več kot 60-kratni svetovni rekorder v plavanju Johnny Weissmüller). Peterico zaključujejo Nesrečniki Victorja Hugoja (z nekaj več kot 50 adaptacijami), Božična pesem Charlesa Dickensa (okoli 50 uradnih adaptaciji; če pa bi prišteli še vse neuradne – ko so si filmi izposodi zgolj element treh duhov (preteklosti, sedanjosti in prihodnosti) bi Božična pesem bila pri število adaptaciji celo bok ob boku Drakuli) in Sherlock Holmes Sira Arthura Conana Doyla (z okoli 45. adaptacijami). Kot zanimivost nobeden od omenjenih približno 270 filmov ni bil nikoli nagrajen z oskarjem za najboljši film (kar namiguje na star rek kvantiteta ni (vedno) enako kvaliteta oz. najbolj priljubljeno ni nujno tudi najkvalitetnejše). Še najbližje temu so bili Nesrečniki in to kar 2 krat. Različica iz leta 1935 (Les Misérables, r. Richard Boleslawski) in različica iz leta 2012 (Les Misérables, r. Tom Hooper).

Govorili smo že o kvaliteti in količini, zato dajmo še nekaj malega napisati o (finančni) uspešnosti filmov posnetih po knjigah, ki je in bo žal za filmske distributerje in studie vedno prvotnega pomena. Tukaj so pri vrhu seveda knjige z večimi nadaljevanji ali pa knjige, ki jim je uspelo zgraditi uspešno filmsko franšizo. Med finančno najuspešnejšimi filmi z več nadaljevanji je daleč pred vsemi junak britanske pisateljice J. K. Rowling, Harry Potter, ki mu je uspelo s tem, ko je bila zadnja knjiga "Harry Potter in svetinje smrti" adaptirana v kar dva filma, da je imel nekaj časa celo 1 film več kot knjig. 8 filmov je zaslužilo vrtoglavih 7.7 milijard $. Sledi James Bond literarni lik prav tako angleškega pisatelja Iana Fleminga (12 knjig in 2 zbirki kratkih zgodb), ki je z dosedanjimi 24. filmi zaslužil nekaj malega več kot 7 milijard $. Trojico pa zaokrožuje Somrak saga (The Twilight Saga; 5 knjig in 5 filmov), ameriške pisateljice Stephenie Meyer, ki v kinih ni samo zaslužila skoraj 3,5 milijarde $, ampak nam je dala tudi uspešna in vse kvalitetnejša mlada igralca Kristen Stewart in Roberta Pattinsona. Pa preidimo še knjigam, ki so z eno samo izvirno knjigo zgradile celotno filmsko franšizo. Na tretjem mestu je tukaj franšiza Planet opic, ki je iz ene same knjige "La Planète des singes", francoskega avtorja Pierra Boulleja, dobila kar 8 filmov in s tem unovčila 2.2 milijardi $. Druga je v tej družbi franšiza Shrek, ki je, mnogi tega ne vedo, na podlagi prvotno ene otroške slikanice Williama Steiga iz leta 1990 razvila kar 4 filme (Shrek 1-4, 2001-2010) in celo 1 t.i. spin-off film (Obuti maček, 2011) ter s tem zaslužila 3,5 milijarde $. Na prvem mestu v kategoriji začetnikov franšiz pa je prepričljivo filmska franšiza Jurski park, ki je iz prvotno enega knjižnega naslova ameriškega pisatelja Michaela Crichtona iz leta 1990 (res je, da je kasneje sledilo še nekaj nadaljevanj, ki pa so vsa izšla daleč po in zaradi uspeha filmov in jih razen enega niti ni napisal Crichton sam) iztisnila 5 filmov, ki so po svetu zaslužili malo manj kot 5 milijard $.

Tako za konec pa sem za vas prihranil še češnjo na vrhu torte. Po mojem mnenju najboljše filmske adaptacije knjig (ki pa niso vse ravno tudi najbolj poznane). Tukaj bi rad izpostavil predvsem naslove kot so: Zadnji samorog (The Last Unicorn, 1982; r. Arthur Rankin Jr. in Jules Bass po fantazijskem romanu "Poslednji samorog", Petra S. Beagla), Princesa nevesta (The Princess Bride, 1987; r. Rob Reiner po istoimenskem fantazijskem romanu Williama Goldmana), The Halloween Tree (1993; r. Mario Piluso po istoimenskem fantazijskem romanu Rayja Bradburyja), Ni prostora za starce (No Country for Old Men, 2007; r. brata Coen po kriminalnem romanu "Ni dežela za starce", Cormaca McCarthyja), Perzepolis (2007; r. Marjane Satrapi in Vincent Paronnaud po istoimenski avtobiografski grafični noveli v Iranu rojene Francozinje Marjane Satrapi), Charliejev svet (The Perks of Being a Wallflower, 2012; po istoimsnkem romau odraščanja Stephena Chboskyja; ki je ekranizacijo svoje knjige tudi sam oscenaril in režiral) ter Skriti faktorji (Hidden Figures, 2016; r. Theodore Melfi po istoimenski knjigi Margot Lee Shetterly).

Upam, da ste v temle mojem kratkem sprehodu skozi filmske adaptacije književnih del izvedeli kaj novega in predvsem našli kakšen naslov, ki še ga ne poznate. Pa prijetno gledanje in seveda tudi branje. Aja pa v komentarjih pa le sporočite tudi kakšna vaša priporočila in zanimivosti.


PS. Z vami bi rad delil še eno zanimivost, ki je nikakor nisem uspel stlačiti v nobeno od svojih kategorij/razdelkov tega sestavka. Zato pa obstaja pripis (PS). Torej ste vedeli, da je legendarni Alfred Hitchcock, da bi ohranil šokantni preobrat Psiha kot skrivnost, leta 1959, ko je istoimenska knjiga pisatelja Roberta Blocha izšla, pokupil vse izdaje, ki jih je lahko dobil. No temu pa se reče potruditi se, da gledalci ne poznajo vsebine knjige in posledično filma ter še danes velja za nekaj unikatnega in enkratnega v zgodovini 7. umetnosti.

Res najlepša hvala Mateju za tale zapis! Izvedela sem veliko novega in verjamem, da vi tudi. Sedaj pa še moj seznam najljubših filmov, ki so nastali po knjižni predlogi. Najbrž mnogi od njih niso istočasno med najboljšimi v smislu kvalitete, a vsekakor sem jih rada (večkrat pogledala). Kot boste videli, pri mnogih od teh filmov knjige nisem prebrala. Največkrat zato, ker sem že prej videla film. Morda pa tudi te knjižne predloge še pridejo na vrsto.

 • Psiho (1960) - vsekakor tudi eden mojih najljubših filmov, izjemna predstava tako Anthonyja Perkinsa v glavni vlogi in seveda Alfreda Hitchcocka na režiserskem stolčku. Knjige žal še nisem prebrala; https://www.imdb.com/title/tt0054215/?ref_=fn_al_tt_1

 • Čarovnik iz Oza (1939) - to je film, ki se ga prvega spomnim iz otroštva. Vem, da mi je bil strašansko grozen, sploh tiste opice na kotalkah, a očitno je name naredil vtis. Če bi bil moj brat punčka, bi mu ime izbrala jaz in bil bi Doroteja, tako pa sem dobila namesto sestrice bratca, poleg njega pa še dojenčka - igračo, ki ji je bilo ime - DOROTEJA, itak. Stara sem bila tri leta. In sem hotela dat bratu ime po liku iz Čarovnika iz Oza. Hm. Tudi te knjige še nisem prebrala, bi jo pa vsekakor rada imela v svoji zbirki. https://www.imdb.com/title/tt0032138/?ref_=fn_tt_tt_1

 • Ko jagenjčki obmolknejo (1991) - Izjemna predstava Anthonyja Hopkinsa, zaslužen oskar. Nimam kaj drugega dodati. Razen to, da tudi te knjige nisem prebrala, jo pa imam na polici in čaka. https://www.imdb.com/title/tt0102926/?ref_=fn_al_tt_1

 • Harry Potter franšiza - Ima absolutno sentimentalno vrednost. Vseh osem filmov pogledam vsaj enkrat na leto, še posebej v decembru. Dodajam link do prvega filma, čeprav mi je bil morda najljubši tretji; Jetnik iz Azkabana ali pa čisto zadnji, Svetinje smrti 2. del https://www.imdb.com/title/tt0241527/?ref_=fn_al_tt_1

 • A Christmas Carol (2009) - Od vseh adaptacij mi je res ljuba animirana verzija z Jimom Carryjem v glavni vlogi. Res čudovita animacija, must watch za praznične dni. Poleg tega je Božični duh ena mojih najljubših prazničnih knjih. https://www.imdb.com/title/tt1067106/?ref_=fn_al_tt_1

 • Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke (2016) - Po prebranem prvem delu serije izpod peresa Ransoma Riggsa sem bila navdušena, ko je v kinematografe prišel film poimenovan po prvi knjigi. Tim Burton je svoje delo odlično opravil, edino kar me zmoti pa je to, da je v filmu očitno povzeta zgodba vseh treh knjig, ki so prvotno izšle. Zato je moje branje zaenkrat ostalo pri prvem delu, se bom pa upam kdaj lotila še ostalih. https://www.imdb.com/title/tt1935859/?ref_=nv_sr_srsg_0

 • Divja (2014) - Ne glede na to, da si o avtorici knjige mislim vse možno, sploh po tem kar je o njej, oziroma o izkušnji, ki so jo z njo imeli ostali popotniki na PCT, povedal Jakob J. Kenda, je to film, ki sem ga gledala že najmanj desetkrat. Reese Witherspoon je pač odlična igralka in tudi tokrat ji je uspelo pričarat vzdušje v katerega pač padeš. https://www.imdb.com/title/tt2305051/?ref_=fn_al_tt_1

 • Stoletnik, ki je splezal skozi okno in izginil (2013) - knjigo z istim naslovom sem dobila za darilo, ko sem film videla že najmanj 3x, zato je še kar neprebrana, bi jo pa rada prebrala za zimski bingo, držite pesti. Te zgodbe se pa ne da opisati... Res je nekaj posebnega, za crknit smešna, prepletena z zgodovinskimi dogodki in osebami... Morate pogledat, če še niste: https://www.imdb.com/title/tt2113681/?ref_=nv_sr_srsg_0

 • Cvetje v jeseni (1973) - Še ena domača klasika https://www.imdb.com/title/tt0069936/?ref_=fn_al_tt_1

 • Zbiralec kosti (1999) - film, posnet po eni mojih najljubših knjig vseh časov, bi imel zagotovo še prostor za izboljšave, a Denzel Washington v glavni vlogi vsekakor opravi svoje delo precej dobro. https://www.imdb.com/title/tt0145681/?ref_=fn_al_tt_1


Še enkrat hvala Mateju za sodelovanje. Urškin intervju z njim lahko preberete na spodnji povezavi: http://booknjiga.com/2020/11/15/intervju-12-matej-patljak-filmi-so-bili-zame-carobno-odkritje/.


Vi mi pa le sporočite, kateri so vaši najljubši filmi po knjižni predlogi.


LP Ajda


448 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page