top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Če se bo dan končal

V duhu prihajajočih praznikov se v teh dneh več pogovarjamo o smrti. Smrt je že od nekdaj predmet strahu, negotovosti in s tem tudi tabu tema, kateri se najraje kar izognemo. Še posebej, ko se je treba o tem pogovarjati z otroki, ki bi morali biti po mnenju mnogih obvarovani pred hudimi stvarmi in težkimi temami. A sama osebno menim, da je potrebna vse težke stvari (ki jih v otrokovem življenju žal ne bo malo) otroku pravočasno in na primeren način predstaviti. Izoliranost od težkih stvari žal lahko privede do velikih stisk v odrasli dobi, ko pa je soočanje z le temi žal neizbežno. Sama sem osebno poznala osebo, ki do odrasle dobe ni bila na nobenem pogrebu - mama je bila namreč mnenja, da to ni za otroka, ker je "prehudo." V kolikor po eni strani mamo razumem, je zaradi odmaknjenosti od realnih in malce težjih življenjskih trenutkov, ta oseba kasneje v življenju ob srečanju s težavami vedno izbrala beg, namesto soočenja s problemom samim. In prepričana sem, da pogovor o vseh težkih temah, še posebej pa o smrti, s katero se slej ko prej sreča vsak od nas, otroku koristi in ga bolje pripravi na kasnejše življenje. Seveda, če je to storjeno v pravem trenutku in na pravi način.


O slikanicah s tematiko smrti sem pisala že lani, najdete pa jih tule: https://www.ajdanaklada.com/post-1/knjigozavri-o-izgubi, bi pa na seznam dodala še slikanico Lisjaček: https://www.ajdanaklada.com/post-1/knjigozavri-lisjaček in mladinsko knjigo Sara in pozabljeni trg: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-knjigozavri-sara-in-pozabljeni-trg. Danes pa se pogovarjamo o novi slikanici, ki je letos izšla pri odlični založbi Malinc. Kot vse ostale knjige njihove založbe, tudi ta odstopa od konkurence po svoji drugačnosti, zaradi katere morda ne kliče po komercialnem uspehu, saj verjetno ljudje raje posežejo po knjigah, ki so bolj "na prvo žogo," a po obravnavi knjige v razredu lahko z gotovostjo trdim, da je to odlična slikanica, ki tudi za odrasle bralce poseže po temah in niansah minljivosti, na katere marsikdaj ne pomislimo.


Če se no dan končal

Avtor: Lisa Hyder

Ilustracije: Per Gustavsson

Starostno obdobje: 5-10

Črke: male tiskane

Založba: Malinc

Letnik izdaje: 2021

40 strani

Vsebina

Zgodba je prvoosebna pripoved dečka, ki v šoli izve, da bi lahko na Zemljo padel meteor in končal življenje, kot ga poznamo - tako, kot se je zgodilo v času dinozavrov. Domov zaradi tega pride s polno glavo skrbi, poleg tega pa po televiziji posluša same čudne novice, ki vse skupaj kažejo, da se bo več kot očitno svet čisto zares končal. Zaradi tega začne razmišljati o vsem, kar bo takrat izgubil. Porajajo se mu najrazličnejša eksistencialna vprašanja - kaj se bo zgodilo po tem? Kako se bo to zgodilo? Kakšen bo občutek? Bo bolelo? Bo tako, kot bi nekdo ugasnil luč in se bo dan pač končal? Iz tega izide še več razmišljanja. Kaj pa, če bo meteor tako majhen, da bo ubil le njega? Se ga bo mali bratec sploh še spominjal? Vsa ta vprašanja otroci velikokrat zastavijo svojim staršem in ostalim odraslim v svojem življenju in mnogokrat ne vemo, kako nanje odgovorit. Slikanica nam ponudi odlično orodje za spopadanje s tovrstno negotovostjo, predvsem pa za dober premislek o lastni minljivosti in stiku, ki ga imamo z le to.

Tema

strah, smrt, minljivost, lastna minljivost


Nauki iz zgodbe

To je zgodba, ki nam ne ponuja končnega nauka, kvečjem veliko materiala za premislek o tem, kaj počnemo s svojim življenjem in kako izkoristimo naš čas na svetu. Iz knjige lahko izpeljemo misel, da minljivost je neizbežna, to pa ne pomeni, da se je moramo bati in živeti v strahu pred njo.

Aktivnosti ob branju

Ob branju takšnih knjig se žal ne moremo pozabavati s kakšnim ustvarjanjem, saj zahteva pogovor, pogovor in še enkrat pogovor. Obravnava teme, ki so za marsikoga težke, celo morbidne in predvidevam, da se marsikdo tudi od odraslih ne upa spopasti z njimi. Dejstvo pa je, da otroci o njih razmišljajo in tudi sprašujejo. Konkretno je do mene prišla prijateljica, ki je povedala, da sin doma ves čas govori o tem, kaj se bo zgodilo, če bo konec sveta in sprašuje po posledicah. Vprašala je, če imam kakšno primerno knjigo, da bi se ob njej lahko pogovorila z njim. Posodila sem ji tole in pozneje je povedala, da je bila idealna za strahove, ki jih je čutil otrok. Knjiga se namreč ne izogiba vprašanjem, niti ne zanika možnosti vsega "strašnega" kar otroke skrbi. Ja, vse to je možno, ampak najbrž se ne bo zgodilo, imaš pa vso pravico, da o tem razmišljaš in te je strah. In to je primeren odziv na vsakršno skrb, ki jo ima otrok. Pogovor o realnih možnostih in o tem kaj (če kaj) lahko glede tega storiš sam. Otroci so drugačni, kot mi odrasli. Odrasli mnogokrat v glavi delamo scenarije, ki se prav tako ne bodo najbrž nikoli uresničili, s to razliko, da odrasli temu večinoma namenimo občutno več časa in stresa, čeprav nam drugi (pa tudi mi sami sebi) tisočkrat povedo, da se najbrž vse to ne bo nikoli zgodilo. Radi imamo kontrolo, gotovost in občutek, da lahko na situacijo vplivamo. Otroci pa potrebujejo predvsem potrditev, da sicer stvar je možna, a na drugi strani malce tolažbe, da je malo verjetno, da se bo zgodila. In to je zanje večinoma dovolj.


Knjigo so mi iz založbe Malinc poslali že spomladi, a sem čakala na primeren trenutek, da vam jo predstavim. Nekatere slikanice pač potrebujejo čas, da se "usedejo" in pokažejo svojo pravo vrednost in ta je zagotovo ena takih. Toplo toplo priporočam vsem, ki imate doma radovedneže, ki sprašujejo o težkih temah in življenjskih vprašanjih. Knjiga vam je na voljo na: https://www.trgovina.malinc.si/product/ce-se-bo-dan-koncal/


LP Ajda

94 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page