top of page
  • Writer's pictureAjda

S knjigo na izlet - predlogi družinskih izletov po Sloveniji

Vkorakali smo v (letos sicer malce krajše) prvomajske počitnice in zagotovo je med vami kar nekaj takšnih, ki niste rezervirali dopusta, se ne odpravljate na počitnice nekam v tujino ali v kakšno od domačih nastanitev, bi pa si vseeno radi privoščili kak krajši izlet po Sloveniji. Za vas sem zbrala nekaj krasnih predlogov, kam se lahko odpravite (z otroki ali brez) in s seboj vzamete še knjigo. Izlet ne rabi biti drag, še manj pa ne rabi biti lokacija turistično prepoznana in oblegana, da se imaš lepo. Oziroma ravno nasprotno, včasih so skriti, manj znani kotički še prijetnejši.


Večina knjig je izdana pri Zavodu Škrateljc, ki se tudi sicer ukvarja s tovrstnimi izleti in na njihovi strani najdete ogromno predlogov, materialov, predvsem pa krasnih slikanic, s katerimi bodo doživetja še lepša. In zopet so nas pocrkljali s kodo za popust. S kodo AJDA-NAKLADA prejmete kar 15% popusta na že tako ugodne slikanice. Tudi jaz bom dokupila še tistih nekaj, ki mi še manjkajo, saj imam že skoraj vse. Kakšne so naštete poti ne morem jamčiti, saj sem šla le po eni (Pravljični Šumberk), lahko pa jamčim za slikanice, saj so izjemno kvalitetne in priljubljene tudi pri otrocih.Samo še ena opomba pri priporočeni starosti. Kjer je ocena 2+ to pomeni, da je primerno praktično za vse, torej lahko po poti hodi tudi otroček, ki je ravno shodil, poti 5+ pa so že bolj razgibane. Če se odločite, da boste najmlajše nosili, pa je seveda primerna vsaka od poti.


Čarovniška šola Krškočara

Ta doživljajska pot je zagotovo ena tistih, ki bi mene v otroških letih (no, pa tudi sedaj, bodimo realni) najbolj zanimala. Čarovnije, učenje čaranja in še lepi slovenski kraji? Ni boljšega!


Kraj: Krško

Knjiga: Čarovniška šola Krškočara; Uroš Grilc, Jure Engelsberger

Priporočena starost: 5+

Dolžina poti in trajanje: približno 4km in 3 ure

Cena: 5€ za Čarobukvico, ki vas vodi po poti

Opis poti: Pravljično doživetje Krškočara nas tako popelje v čarovniško šolo, v kateri nas čakajo različne preizkušnje. Krškočara ima 9 razredov, vsak zajema eno čarovniško spretnost in prvino. Otroke na poti spremljajo čarovniški učitelji in učiteljice, ki jih učijo čarospretnosti in čaroznanja. Na pot krenemo s Čarobukvico in čaropalico, na poti pa so postavljene doživljajske točke, ki vas bodo presenetile in navdušile. Na teh otroci rešujejo čarovniške naloge, pridobijo čaroznačko za vsak razred čarovniške šole, se naučijo novega čaropisa, spoznajo svojo čaromoč in še marsikaj nenavadnega. Za osvojeno čaroznanje pa na cilju prejmejo Spričarovalo. Zgodba o čarovniški šoli Krškočari je nastala v času, ko je svet čez noč postal drugačen.

Legenda o šoli, ki jo zadane urok nevidnosti, je zgodba o šoli na daljavo. Je zgodba o učiteljih in učiteljicah, ki otroke spremljajo na novih poteh skozi neznano. Krškočara je zgodba o dobri volji in pravi energiji! (Vir: skrateljc.org)


Pot močvirskih škratov na Mali plac

Močvirja so še ena stvar, ki me od nekdaj navdajajo s posebnim zanimanjem in malce vznemirjenja. Ste si že kdaj od blizu ogledali mlako in vso to življenje, ki se skriva v njej? To so tisti najbolj skriti in najbolj prvinski delčki narave, ki so svet v malem.


Kraj: Bevke (Log pri Brezovici), Ljubljansko barje

Knjiga: Mali plac; Uroš Grilc, Gorazd Vahen

Priporočena starost: 2+

Dolžina poti in trajanje: približno 3,2km in 2 uri

Cena: 5€ za Močvirsko beležko, ki vas vodi po poti

Opis poti: Z Močvirsko beležko otroci na poti zbirajo močvirske žige in škratorunske simbole, prav posebne znake škratje pisave. Otroci so namreč na pomembni misiji: iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Njihova doživetja na poti jim popestrijo velike lesene skulpture močvirskih živali, zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in seveda želve sklednice, ki je osrednji lik slikanice Mali plac. Ne manjkajo niti nabriti močvirski škratje. S pomočjo doživljajskih elementov otroci skozi doživetja odkrivajo čudovito naravo, saj se pravljični svet vseskozi prepleta z resničnimi lepotami narave. Tako se mimogrede marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in danes, pravljične podobe vzdramijo njihovo domišljijo, ob tem pa kot za šalo prehodijo čisto pravo pohodniško pot. (Vir: skrateljc.org)


Polhov doživljajski park


Polhov Gradec je eden od slovenskih krajev o katerem ne vem praktično ničesar in zelo sem vesela, da se bo to (upam) pri prihodnjih generacijah spremenilo tudi s pomočjo čudovite slikanice o Polhu Rogoviležu. Tak super glavni junak s svojo prikupnostjo z lahkoto privabi pozornost najmlajših in jih spotoma še česa nauči.

Kraj: Polhov Gradec

Knjiga: Polh Rogovilež; Uroš Grilc, Maša Kozjek

Priporočena starost: 2+

Dolžina poti in trajanje: krajša pot, 45min - 2uri (z vsemi aktivnostmi)

Cena: 5€ za vstopnico, ob kateri otrok prejme tudi Polhovo knjižico z aktivnostmi

Opis poti: Popotovanje po pravljično doživljajski deželi ima svoj začetek v Polhograjski graščini, otroci pa imajo na poti nadvse pomembno nalogo: polhu bodo pomagali najti nov dom, kajti grofje so polha pregnali z grajskega podstrešja. Na tem popotovanju otroci skupaj s polhom obiščejo in spoznavajo živali, rastline in druge značilnosti tega kraja. Izlet v Polhov Gradec, majhen kraj na koncu doline, bo popoln, če boste obisku Polhovega doživljajskega parka dodali obisk Polhograjske graščine in Muzeja Pošte in telekomunikacij, nad katerim so otroci navdušeni.

Doživetje je v celoti dostopno tudi v angleškem in italijanskem jeziku, prav tako je slikanica Polh rogovilež na voljo v italijanskem in angleškem prevodu. Pot se prične pri Polhograjski graščini. (Vir: skrateljc.org)


Škratji Kras


Tudi Kras je eden od delov Slovenije, ki so mi hkrati tuji, obenem pa izredno privlačni, skorajda mistični. In če dodamo še zgodbo o škratih, lahko z lahkoto verjamemo, da se tam dogajajo izjemne stvari.


Kraj: Štanjel

Knjiga: Škratje s Krasa; Uroš Grilc, Zvonko Čoh

Priporočena starost: 2+

Dolžina poti in trajanje: približno 3,5km in 2,5 ur

Cena: 5€ za beležko in barvice

Opis poti: S Krasno beležko se otroci podajo na pomembno misijo: na poti iščejo skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa in vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka. Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa morajo najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave. Pustolovščina jih popelje skozi čudovito kraško pokrajino v škratji svet, kjer ne manjka zabavnih škratovščin. Slikoviti Kras je od nekdaj tudi umetniški navdih, zato se otroci na Škratjem Krasu preizkusijo v umetnosti: zaigrajo na zvenečo klop, začutijo lepoto kamnoseštva, ustvarijo svoj mozaik in spoznajo skrivnost o škratih s Krasa, ki jo je poznal že Srečko Kosovel. Na poti obiskovalce očarajo skulpture oblikovalcev lesa in kamna iz kraških kamnolomov (Marmor Sežana). Na pomembni misiji pa je tudi Škratji Kras, saj je ustvarjen zato, da pri obiskovalcih spodbuja pohodništvo, domišljijo in ustvarjalnost, jim omogoča spoznati in doživeti Kras, zasnovan pa je na način, da pri velikih in majhnih razvija trajnostno naravnanost, pozitiven odnos do okolja in varovanja narave. (Vir: skrateljc.org)


Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu


Priznam, da dokler nisem prebrala slikanice Ajdovski zid, dejansko nisem vedela za največji oziroma najdaljši Rimski spomenik na naših tleh, ki se vije med Vrhniko in Logatcem. Urošu Grilcu je uspelo dodati zidu še pravljično noto in že je tu priložnost za krasno družinsko doživetje.

Kraj: Vrhnika, Zaplana

Knjiga: Ajdovski zid; Uroš Grilc, Jaka Vukotič

Priporočena starost: 5+

Dolžina poti in trajanje: približno 4km in 3 ure

Cena: 5€ za beležko

Opis poti: Ajdovski zid je že dolga stoletja zapuščen. Toda življenje ob njem ni nikoli izginilo. Gozd okrog njega je dom številnih rastlin in živali ter zelo zanimiva in raznolika pokrajina. Zato se podaj na Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu! Po poti te bosta vodila mali Rimljan Julijan in pa zelo zanimiv prebivalec teh gozdov, smaragdni deževnik. In seveda te čaka pomembna naloga: poiskati moraš latinske pregovore in zbrati žige. Na cilju si prislužiš zasluženo nagrado, s katero spoznaš tudi ostale prebivalce ob Ajdovskem zidu. (Vir: skrateljc.org)


Pravljični Šumberk


To je edina od poti, za katero lahko rečem, da ne le, da jo poznam, ampak jo poznam še kar dobro. Samo v tem šolskem letu smo se po poti z mojimi učenci odpravili že dvakrat, saj nam je blizu tako po oddaljenosti, kot tudi po sami vsebini. Res je čudovito urejena pot, Lisička nam kaže smer, vmes pa srečujemo številne junake iz slikanice, katero res priporočam, da si prej preberete, ali pa kar odnesete s seboj. Tako smo storili tudi mi.

Kraj: Domžale

Knjiga: Izgubljeni slamnik; Uroš Grilc, Anka Kočevar

Priporočena starost: 2+

Dolžina poti in trajanje: približno 3,5km in 3 ure

Cena: 5€ za beležko

Opis poti: Hrošček Simon iz Domžal je velik prijatelj lisičke, ki živi v gozdu na Šumberku. Lisička s Šumberka ima čudovit slamnik, ki ga nikoli ne sname z glave. Prav takšen slamnik je nosila že njena mama, pa od mame mama in tako nazaj… Toda zgodilo se je nekaj strašnega. Lisička je na Šumberku izgubila slamnik in zdaj potrebuje pomoč! Otroci so na poti čez Pravljični Šumberk na posebni misiji: S pomočjo knjižice Pravljični Šumberk bodo iskali izgubljeni slamnik. Pri tem spoznajo zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotujejo v prazgodovino tega kraja in odkrivajo pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in celo kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki otroke vodi po poti. Na cilju v Kavarni Češmin otroke čaka zaslužena nagrada! (Vir: skrateljc.org)


Pot pastirskih škratov na Krvavcu


Za to pot boste potrebovali nekaj več časa, tudi denarja (zaradi sedežnice na Krvavec) in pa organizacije, saj je temperatura na Krvavcu malce nižja kot v dolini. Je pa res, da nekaj več organizacije privede tudi do povsem drugačne izkušnje, saj je okolje na Krvavcu že skoraj povsem planinsko.

Kraj: Krvavec

Knjiga: O pastirjih in škratih s Krvavca; Uroš Grilc, Gorazd Vahen

Priporočena starost: 5+

Dolžina poti in trajanje: približno 3,5km in 3 ure

Cena: Na blagajni spodnje postaje RTC Krvavec kupite paket, ki vsebuje prevoz s kabinsko žičnico in štirisedežnico Tiha dolina ter Škratovo beležko. Škratova beležka sama je naprodaj tudi posebej za 5€.

Opis poti: S pomočjo Škratove beležke in doživljajskih tabel so otroci na poti na pomembni misiji: rešujejo naloge ter iščejo skrivnosti izrek, s katerim bodo na planini pastirjem pomagali pregnati škratji urok. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so mojstrska dela petih lokalnih ustvarjalcev z motorno žago, pa mogočni leseni portali in še marsikaj drugega. Presenečenj na poti kar ne zmanjka! Ob tem kot za šalo prehodijo pravo planinsko pot! (Vir: skrateljc.org)


Obisk Ajdovščine

Tudi Ajdovščina je kraj, ki ni prvi v naših mislih, ko pomislimo na družinski izlet. Pri Škrateljcu je pred kratkim izšel res krasen strip o Ajdih, starodavnih velikanih, ki so živeli na našem območju. Po branju stripa si bo zanimivo te kraje ogledati tudi v živo.

Kraj: Ajdovščina

Knjiga: Ajdi iz Wajdušne; Uroš Grilc, Jaka Vukotič


Obisk Škofje Loke


Škofja Loka je meni osebno eno od lepših slovenskih mest, sploh s svojim starim mestnim jedrom in skrita med Škofjeloško hribovje. O njej je bila napisana čudovita slikanica, Štorklja Loka in upam, da se še kdo odloči tako za branje, kot tudi za obisk tega lepega mesta.

Kraj: Škofja Loka

Knjiga: Štorklja Loka; Damir Grbanović, Lea Vučko

Naročilo knjige: https://storkljaloka.si/Obisk Pokljuke

Če so prejšnji kraji malce manj turistično oblegani, je Pokljuka eden tistih, ki bi bila pa vendarle lahko malce manj :) O tem govori tudi slikanica Zaklad pokljuških škratov, ki največji poudarek daje na varovanju okolja in spoštovanju Pokljuke, ki ni naše igrišče in odlagališče smeti. Po branju slikanice lahko torej na obisk Pokljuke pogledate povsem drugače.

Kraj: Pokljuka

Knjiga: Zaklad Pokljuških škratov; Žiga X. Gombač, Gorazd Vahen


Obisk Velike planine

Enako kot za Pokljuko velja tudi za Veliko planino, ki je v zadnjem času postala zbirališče ljudi, ki si želijo odmakniti od mestnega vrveža, poleg tega pa je dokaj lahko dosegljiva in včasih jo obišče kdo, ki ne razume povsem, kako se je treba v naravi obnašati. O tem v svojem stripu Volkulja Bela in čarobni gozd govori Ivan Mitrevski in tudi ta knjiga odpira vprašanja o ekologiji in spoštovanju narave.

Kraj: Velika planina

Knjiga: Volkulja Bela in čarobni gozd; Ivan Mitrevski


Obisk Šobca in Bleda

Tudi Bled in Šobec sta turistično zelo obiskani lokaciji, morda celo najbolj, takoj za obalo. Knjiga Rogec in zlato srce je prav tako obarvana z ekološko noto in med obiskom takšnih, zelo obleganih krajev, lahko otrokom pokažemo tudi marsikateri primer slabe prakse; kako se ljudje vedejo, pa se ne bi smeli? Po branju slikanice bodo otroci zagotovo lažje prepoznali pravilen odnos do narave.

Kraj: Šobec, Bled

Knjiga: Rogec in zlato srce; Uroš Grilc, Gregor Goršič

Več informacij: https://www.sobec.si/sl/Obisk Postojnske jame

Postojnska jama je ena od znamenitosti, ki so v zadnjem času postale precej drage, sploh če si želiš na ogled odpeljati celo družino. Če pa se vendarle odločite, vam priporočam, da si prej preberete knjigo Jakob in postojnski zmaj. Na spletu ne najdem možnosti za nakup, morda pa jo še imajo v kakšnem TIC-u, zagotovo pa v knjižnicah. Stara slovenska legenda o zmaju, ki je prebival v Postojnski jami.

Kraj: Postojna

Knjiga: Jakob in Postojnski zmaj; Aleš Pučnik

Upam, da ste v tem prispevku dobili nekaj idej za izlete, sploh za ljubitelje branja. Koda za popust velja do 30. 6. 2022.


LP

Ajda
376 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page