top of page
  • Writer's pictureAjda

Svetovni dan hoje - Bralni predlogi

Hoja - najcenejša terapevtka, kar si jih lahko človek omisli... Že nekaj dni nazaj sem v blogu ob svetovnem dnevu duševnega zdravja pisala o tem, kako zanemarjamo terapevtsko vrednost hoje. 15. oktobra obeležujemo svetovni dan hoje in ob tej priložnosti bi vam rada predstavila nekaj mojih najljubših knjig, ki se vrtijo okrog hoje. Upam, da vas katera od vas spodbudi, da tudi sami vzamete pot pod noge... Ali pa tako kot jaz, ki sicer rada berem pohodniško literaturo, sama pa nikoli nimam dovolj kondicije za kakšne večje podvige, podoživljate krasne pohodniške izkušnje avtorjev knjig. Na koncu bloga vas čaka še nagradna igra, zato le zdržite do konca :)


Erling Kagge - Hoja

Malce goljufam, ko v ta zapis spet vključujem to knjigo, a brez nje ta blog enostavno ne sme biti. Avtor je strasten pohodnik in alpinist, ki v knjigi opisuje samo fizično plat hoje, pa tudi njeno terapevtsko vrednost. V digitalnih časih namreč vse bolj zanemarjamo najpreprostejšo, najcenejšo in najbolj dostopno vrsto terapije - gibanje v naravi.

Jakob J. Kenda - Apalaška pot

S podnaslovom "3500 kilometrov hribov in Amerike" je večina že povedanega. Avtor se je kot prvi slovenec odpravil na slovito Apalaško pot, ki poteka ob vzhodni obali ZDA in prečka kar 14 zveznih držav. Všeč mi je, ker avtor opisuje predvsem svojo izkušnjo kot tako; ljudi, ki jih je srečal, stvari, ki jih je videl in doživel, ne pa toliko neko notranje popotovanje in razna razsvetljenja, ki bi jih na poti doživljal.
Samo Rugelj - Triglavske poti


V knjigi avtor opisuje v prvi vrsti svojo pot iz domače Ljubljane peš do Triglava. Med pripovedjo o poti pa se naveže še na vse kar se je tekom njegovega življenja dotaknilo gora in tudi Triglava samega. V knjigi pove tudi mnogo zanimivosti o hoji, o pohodništvu v Sloveniji in seveda o naši najvišji gori. Vsekakor knjiga, ki nam približa to, kar bi nam moralo biti geografsko blizu, a nam je tako velikokrat daleč, saj nas vedno bolj privlači eksotika, kot pa lepota pred domačim pragom.Marlo Morgan - Imenovali so jo Dvoje src


Ta knjiga je ena mojih najljubših v življenju in čas bo, da jo spet preberem, saj je od zadnjega branja minilo najbrž že 15 let. Avtorica se je na povabilo aboriginov udeležila njihovega fizičnega in duhovnega popotovanja. Aborigini imajo namreč običaj, da bosi in peš prečkajo Avstralijo. V tem času se je morala avtorica odpovedat vsem modernim pripomočkom in spet priti v stik s sabo in z naravo.
Nejc Zaplotnik - Pot


To je knjiga, za katero sicer priznam, da je še nisem prebrala, sem pa brala nekaj odlomkov in že zdaj vem (pa tudi zato ker pač ne živim pod skalo), da je to vsekakor knjiga vredna branja in premišljevanja o njej. Nejc Zaplotnik je bil (skupaj z Andrejem Štremfljem) prvi slovenski alpinist, ki se je povzpel na Mt. Everest. Žal je v Himalaji pri komaj 31 letih tudi končal pod plazom. V svojih zapisih je združil ljubezen do alpinizma in svoje misli, ki so nekatere že legendarne. Najbrž njegov najbolj znan citat je: Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.


Pa še nekaj bonus predlogov knjig, ki jih še nisem prebrala, a so na mojem bralnem seznamu in sem o njih slišala veliko dobrega:


  • Jakob J. Kenda - Transverzala; ta potopisni roman je pravkar izšel in, kot pravi avtor je nekakšno nadaljevanje Apalaške poti. Jaz sem svoj izvod naročila takoj, ko je bilo možno in tudi že komaj čakam, da pričnem z branjem, saj mi je zelo všeč avtorjev razgiban slog pisanja oziroma pripovedovanja. V tem romanu opisuje pot po Slovenski planinski transverzali.


  • Petra Škarja - Camino; pot od suženjstva do svobode; je še ena od številnih knjig, ki opisujejo pot po Camino de Santiago oziroma po Jakobovi poti. Vsekakor me zgodba zanima, je pa res, da je sama Jakobova pot v zadnjem času precej skomercializirana in, da je o njej napisanih že veliko knjig. Kljub temu, je ta dotična res precej pohvaljena in me res zanima, če bo opravičila svoj sloves.  • Cheryl Strayed - Divja; knjigo poznamo predvsem po filmu z Resee Witherspoon v glavni vlogi. Avtorica opisuje svoje popotovanje po Pacific Crest Trail (PCT) na katero se je odpravila po mamini smrti, da bi razčistila z demoni preteklosti. Dejstvo je, da pohodniki, ki hodijo PCT ali pa Apalaško pot, Strayedove ne cenijo preveč in o njej kroži kar nekaj govoric, a film sam mi je bil izredno všeč, zato bi se rada enkrat lotila tudi knjige. Žal mene po navadi mine brat, če sem že gledala film, grrr.


Tako, predlogov ste dobili zajeten kupček, zdaj pa imam za vas še eno presenečenje. V sodelovanju s spletno knjigarno mojaknjiga.si vam namreč poklanjam planinski dnevnik Zapisi z gora. Sodelovanje je možno tako na moji facebook strani Ajda naklada, ali na istoimenskem instagram profilu. Vse kar morate storiti je:

  1. Všečkajte stran Ajda naklada

  2. Objavo, ki jo vidite spodaj na enem (ali obeh) od profilov všečkate

  3. Objavo delite v svojo zgodbo in me označite

  4. V komentar napišite svojo najljubšo pohodniško točko in označite, koga bi vzeli s sabo.


Žreb bo 30. oktobra! Srečno!

Želim vam veliko prijetnih korakov po lepih Slovenskih tleh! Vesel svetovni dan hoje vam želim!


LP Ajda


110 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page