top of page
  • Writer's pictureAjda

Svetovni dan duševnega zdravja - bralni predlogi

10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. To je še vedno področje, ki je med ljudmi in v javnosti tabu tema, čeprav se v zadnjem času hvala bogu le dogajajo premiki v smer normalizacije skrbi za duševno zdravje. Tako kot je normalno, da ima vsak svojega osebnega zdravnika, zobozdravnika, ginekologa... bi moralo biti normalno, da imaš tudi psihologa, psihiatra ali terapevta. Skrb za duševno zdravje je enako, če ne še bolj pomembna, kot skrb za telesno zdravje. Predvsem v časih, ko nam življenje narekuje COVID-19 in, ko so številne odločitve in načrti spolzeli iz naših rok, je toliko bolj pomembno, da poskrbimo za lastno psihohigieno.

Istočasno, ko skrb za duševno zdravje še ostaja tabu, pa opažamo porast knjig za samopomoč, ki obljubljajo razsvetljenje in preporod. Kot z vsem ostalim, moramo biti tudi pri tem kritični in izbrati kvalitetne vsebine, ki nas bodo obogatile. Zato sem za vas pripravila seznam kvalitetne literature, ki vam bo dala misliti in vam pomagala na poti k samoaktualizaciji in lažjemu reševanju vsakodnevnih težav.


Viktor E. Frankl - Kljub vsemu reči življenju DA

Viktor E. Frankl je psihoterapevt, ki je bil sprejet v koncentracijsko taborišče, kjer je opazoval psihološke procese svojih sojetnikov. Ugotavljal je, kako lahko brezupni položaji v človeku prebudijo preživetveni nagon, v kolikor imajo nekaj k čemer stremijo in kar lahko načrtujejo. Kasneje je razvil logoterapijo - vejo psihoterapije, ki se ne ukvarja toliko s pacientovo preteklostjo, ampak bolj s prihodnostjo in načinom, kako priti do zastavljenih ciljev. Knjiga vsekakor da misliti, čeprav je na trenutke dokaj temačna in vsekakor ni lahkotno branje.
Erling Kagge - Hoja


Avtor je strasten pohodnik in alpinist, ki v knjigi opisuje samo fizično plat hoje, pa tudi njeno terapevtsko vrednost. V digitalnih časih namreč vse bolj zanemarjamo najpreprostejšo, najcenejšo in najbolj dostopno vrsto terapije - gibanje v naravi.Kahlil Gibran - Prerok

Prerok je knjiga, ki jo je zelo težko opisati. Po svoje je pesnitev, duhovna literatura, istočasno knjiga za samopomoč... Skozi besede preroka Almustafa odgovarja na vprašanja o ključnih elementih našega življenja; ljubezni, zakonu, otrocih, denarju, miru, prijateljstvu, delu... Knjiga je kratka, a se jo bere kar nekaj časa, saj se je ne da brati površno. Skoraj na vsaki strani je kak verz, ki si bi ga bilo vredno izpisati in zapomniti za vedno. Toplo priporočam v branje vsem, tudi tistim, ki ne verujete (v karkoli, saj knjiga ni krščanska), saj bo to delo z vami ostalo za vedno.Jorge Bucay - Ti povem zgodbo?

Če ne veste kdo je Jorge Bucay, ste najbrž zadnja leta preživeli pod skalo. Bucay je argentinski pisatelj in psihoterapevt, ki je zaslovel s svojimi uspešnicami Ti povem zgodbo? in njenimi nadaljevanji. Ti povem zgodbo? je najbrž njegova pri nas najbolj znana knjiga. Vsebuje več krajših zgodb na različne teme, prek katerih nam avtor podaja različne nauke. To dela na način, da ne vemo, da beremo terapevtsko knjigo in ravno to je najbrž razlog, da je tako priljubljen. Sama knjige še nisem v celoti prebrala, sem pa prebrala krajšo zbirko zgodb, Zgodbe za razmislek in mi je bila zelo všeč. Res mi je všeč način podajanja "nasvetov," ki ne zveni terapevtsko in pokroviteljsko.

William H. McRaven - Make your bed

Za priporočilo te knjižice se zahvaljujem Ajdi (Ajda piše: https://www.facebook.com/Ajdapise/), saj je sama zagotovo ne bi nikoli našla in se lotila branja. Avtor je nekdanji vojak, ki nam skozi knjigo našteje deset navad, ki lahko ključno vplivajo na naše življenje in svet v katerem živimo. Kot v recenziji povem, mi sicer predstavitev ameriške vojske v pop kulturi ni ravno blizu, je pa gospod skozi delo prepričljivo in konkretno predstavil navade, ki lahko z zelo malo truda v našem življenju naredijo zelo veliko razliko.Spodaj pa prilagam še seznam knjig, ki so mi jih priporočili drugi, nimam pa še lastne izkušnje, da bi vam jih lahko sama bolje predstavila, so pa tudi na moje bralnem seznamu. Enkrat do penzije jih bom pa že prebrala :)

  • Stephen Covey - Sedem navad uspešnih ljudi

  • Bruno Šimleša - Šola življenja

  • Matt Haig - Zakaj je vredno živeti

  • Esther Perel - Eros v ujetništvu

  • Stefanie Stahl - Otrok v tebi mora najti dom

Vsekakor je kdaj vredno prebrati tudi kaj, kar ni tako zelo zabavno, ampak ima večji vpliv na nas, naše razmišljanje in soočanje s težavami. Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja vam želim, da pazite najprej NASE, potem pa na vse ostalo. Na letalu si tudi najprej nadeneš svojo masko, potem šele rešuješ druge. Prevečkrat pozabljamo na to, da za reševanje ostalih, najprej potrebuješ sam biti v dobri psihični kondiciji. Kot oseba, ki se v prostem in tudi službenem času veliko ukvarjam z ljudmi, ki potrebujejo takšno ali drugačno pomoč, lahko iz prve roke povem, kako hitro pozabimo nase. Vzemite si čas zase in za svojo psihofizično kondicijo. Nihče drug ne more tega storiti namesto vas.


LP

Ajda


238 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page