top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Primus

Danes se nam predstavi založba Primus - založba iz katere imam na polici že kar nekaj knjig, pred kratkim pa sta me navdušili Casino Banale in On, kurba. Založba Primus se ukvarja z različnimi vrstami literature, pomembno pa jim je, da je le ta kvalitetno prevedena in pripravljena. Poglejmo si kaj so o sebi povedali sami.

Kako dolgo že delujete?

Začetki Primusove zgodbe segajo v leto 2003, ko je Damjan v družbi dame v zrelih letih – Katrce (renault 4) – in študentske napotnice začel potovanje s knjigami. Prva knjiga, ki jo je prodajal, je bila Karmična diagnostika avtorja Marjana Ogorevca.

Začetek ni bil lahek, vendar so se informacije o njegovem delovanju bliskovito razširile med prave ljudi, torej samozaložnike in manjše založbe, ki so mu zaupali v prodajo svoje knjige.

Sčasoma se je obseg dela močno povečal in eden od takratnih poslovnih partnerjev mu je predlagal, da odpre podjetje. Odločitev je padla: aprila 2004 je zaživel Primus.

Od takrat to ni več samo njegova zgodba, temveč zgodba vseh zaposlenih, številnih zunanjih sodelavcev in predvsem naših bralcev, za katere izpolnjujemo svoje poslanstvo.

Prva knjiga, ki jo je izdala Založba Primus je bila Izmael Daniela Quinna.

Kakšna je vizija vaše založbe?

Primus je založba skrbno izBranih knjig s področja osebne rasti, duhovnosti, medosebnih odnosov, vzgoje, naravnih zdravilnih metod in kakovostnega leposlovja.


Vedno se potrudimo, da so naše knjige dobro prevedene in urejene ter privlačno oblikovane.

Naš namen je bralca navdihniti za notranje spremembe, ljubečo in celostno skrb zase ter izboljšanje življenjskih okoliščin, da bi lažje hodil po svoji edinstveni poti in razvil vse svoje ustvarjalne zmožnosti.

Primusov založniški program je iz leta v leto bogatejši. Trenutno razpolagamo s skoraj štiristo knjigami, ki so izšle pri naši založbi.Primus poleg založništva deluje tudi na področju distribucije knjig. Uspešno zastopamo priznane slovenske in tuje založnike. Kot distributerji knjig smo že več let navzoči v vseh slovenskih splošnih knjižnicah in sto petdesetih slovenskih knjigarnah. Pokrivamo tudi obe največji knjigarniški mreži: DZS in Mladinsko knjigo. Poleg tega knjige s specifično tematiko ponujamo ustanovam in kupcem, ki bi jih utegnile zanimati.

Knjige drugih založnikov distribuiramo po naši razvejani prodajni mreži in jih predstavljamo v spletni knjigarni. Pri tem pa je naša konkurenčna prednost osebni stik s kupci.

Distribucijski progam zajema več kot dva tisoč knjig.

Primus pa poleg založništva in distribucije ponuja tudi digitalni tisk za knjige. Na ta način poskrbimo za celoten krog …. od tiska in založništva do distribucije.


Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate?

V našem založniškem seznamu najdete prodajne uspešnice s področja duhovnosti, osebne rasti in zdravja.

Knjige izbira naše uredništvo, tudi na priporočilo slovenskih strokovnjakov iz prej omenjenih področij.


Koliko knjig na leto približno izdate?

Letno izdamo več kot petdeset knjig.


Ponosni smo tudi na projekt Avtorji, kjer slovenskim avtorjem ponujamo možnost, da njihova besedila zaživijo v knjižni obliki v okviru zbirke Avtorji.

Knjige izdelamo po vseh založniških standardih, s tem pa avtorjem omogočimo dostojen vstop na knjižni trg.

Do sedaj smo v sklopu projekta izdali že več kot so knjig in tako podprli kar dvainšestdeset slovenskih avtorjev.


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni?

Na vse, ki so na kakršenkoli način prispevali k uspešni zgodbi, ki jo je Primus zgradil vse do danes. To so v prvi vrsti ekipa zaposlenih, zunanjih sodelavcev in strokovnjakov, poslovni partnerji ter seveda naši zvesti bralci in podporniki.

Naša ekipa se trudi zagotoviti najkakovostnejše vsebine in brezhibne storitve tako za naše zveste bralce kot za poslovne partnerje. Da nam lahko vse to uspeva, mora ustroj delovati brezhibno, in ponosni smo na vsakega posameznika, ki je del tega kolesja.


Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga?

Zaradi trenutne situacije, v kateri smo se znašli, se je velik del prodaje preselil na splet. Pričakujemo, da bo delež prodaje tudi v prihodnje, ko se situacija v zvezi s covid-19 umiri, ostal na spletu, si pa zelo želimo, da bodo, ko bo to omogočeno, ponovno zaživele knjigarne. Knjižnega trga brez knjigarn namreč ni. Zvesti kupci, ki kupujejo v knjigarnah, ustvarjajo stimulativno knjižno okolje in ohranjajo »knjižno romantiko«.

Spodaj prilagam recenzije knjig, ki so izšle pri založbi Primus in sem jih že prebrala. Na mojem Instagramu pa poteka tudi nagradna igra v kateri podarjamo njihovo najnovejšo uspešnico.LP Ajda


148 views0 comments

Commentaires


bottom of page