top of page
 • Writer's pictureAjda

Knjiga je najlepše darilo

Približuje se konec šolskega leta in mnogi se boste želeli svojim vzgojiteljicam in učiteljicam (in njihovim moškim kolegom) zahvaliti z majhno pozornostjo. Vem, med vami so tudi tisti, ki menite, da si zahval in daril ne zaslužijo/mo, saj smo za svoje delo plačani, jaz pa sem mnenja, da je iskrena pohvala in zahvala nekomu, ki svoje delo opravlja dobro, nekaj, česar v tem času primanjkuje. Sama se zahvalim tudi smetarjem, poštarju, najljubši cvetličarki... Če bom kdaj imela otroke, se bom z veseljem zahvalila tudi dobri vzgojiteljici ali učiteljici.


Sledilci se name velikokrat obračajo s prošnjami za nasvet glede knjižnih daril. To je lahko zelo občutljiva tema, saj je knjiga stvar, ki je odvisna tudi od osebnega okusa osebe, ki jo obdarujemo. Če ne vemo niti približno, kaj oseba rada bere, je še toliko težje kupiti dobro knjižno darilo. Ali pač?


V današnji objavi bom zbrala predloge čudovitih knjig, ki so vsekakor primerne tudi (ali pa predvsem) za darilo. Naštete knjige so morda primernejše za vzgojiteljice in učiteljice, na koncu objave pa bom objavila tudi nekaj seznamov knjig glede na interese ljudi, za katere vsekakor verjamem, da bi jih bili obdarovanci veseli.


Naslov: Bolj kot vse

Avtor: M. H. Clark, Cecile Metager

Založba: BP

Kratek opis: Knjiga vsebuje čudovite ilustracije gozdnih živali s kratkimi verzi o tem, kako pripovedovalec ceni nekoga in delo, ki ga opravlja. Vsebinsko ni zgodbe ali kakšne večje literarne vrednosti, je pa čudovita darilna knjiga za nekoga, čigar delo ceniš in mu želiš to povedati.

Primerno darilo za: učitelja, vzgojitelja, sodelavca, ki ga ceniš... Vsakogar, čigar delo ceniš in mu želiš to povedati.


Naslov: Rajski vrt

Avtor: Erica Eichenseer, Peter Škerl

Založba: Miš

Kratek opis: Legenda o tem, kako je bog delil zemljo ljudem in je za Slovence ostalo le še nekaj biserov - najlepših delčkov sveta.

Primerno darilo za: Knjiga je napisana v dveh jezikih; slovenskem in angleškem, zato je primerna za obiske iz tujine, morda učiteljico angleškega jezika in podobno.


Knjige Kobija Yamade


Knjige Kobija Yamade bom združila v sklop, saj so si med seboj zelo podobne in bi se pri opisih ponavljala. V večini so to motivacijske knjige, ki se dotaknejo različnih tem. Poskušaj govori o tem, kako moramo večkrat v življenju zbrati pogum in poskusiti nekaj novega, da lahko napredujemo. Kaj storiš z idejo? govori o tem, da so ideje namenjene temu, da jih ponesemo v svet in ga s tem tudi spremenimo. Kaj storiš s problemom? se dotakne soočanja s težavami, Kaj storiš s priložnostjo? pa o tem, da moramo priložnosti zgrabiti in izkoristiti. Najdi svojo veličino je darilna knjiga v pravem pomenu besede, saj nima zgodbe, ampak je polna prikupnih ilustracij in kratkih motivacijskih nagovorov. Zagotovo moja najljubša avtorjeva knjiga je Mogoče, ki govori o tem, da so nam v življenju odprte vse možnosti in, da ni nujno, da moramo vsi postati nekaj, kar od nas pričakuje okolica. Še ena darilna knjiga je Ker sem imel učitelja, ki osvetli pomen dobrega učitelja za življenje otroka. Posoda z bomboni pa je čudovita zgodba o tem, da moramo vsak dan živeti v polnosti, saj ne vemo, koliko nam jih je danih.


Za koga so te knjige primerne? Razen Ker sem imel učitelja, ki je dokaj specifična, so lahko primerne skorajda za vsakogar. Tudi sama sem že kupila Mogoče za darilo. Primerna je za življenjske prelomnice, kot je birma, valeta, tudi matura. Zakaj bi dajali slikanice odraslim? Ker so čudovita umetniška dela, ki s svojimi lepimi ilustracijami presegajo zgolj slikanico kot tako in jih bo lahko cenil tudi odrasel bralec.


Naslov: Poskušaj

Avtor: Kobi Yamada, Elise Kurst

Založba: BP

Naslov: Kaj storiš s priložnostjo?

Avtor: Kobi Yamada, Mae Beson

Založba: BP

Naslov: Ker sem imel učitelja

Avtor: Kobi Yamada, Natalie Russell

Založba: BP

Naslov: Najdi svojo veličino

Avtor: Kobi Yamada, Charles Santoso

Založba: BP

Naslov: Posoda z bomboni

Avtor: Kobi Yamada, Adelina Lirius

Založba: BP


Naslov: Kaj storiš s problemom?

Avtor: Kobi Yamada, Mae Besom

Založba: BP


Naslov: Kaj storiš z idejo?

Avtor: Kobi Yamada, Mae Besom

Založba: BP

Naslov: Mogoče

Avtor: Kobi Yamada, Gabriella Barouch

Založba: BP


Naslov: Nevidna nit

Avtor: Patrice Karst, Joanne Lew-Vriethoff

Založba: Grafenauer

Kratek opis: Slikanica govori o dveh otrocih, ki ugotavljata, da sta z mamo s pomočjo ljubezni povezana tudi kadar je ni doma. Na ta način smo z nevidno nitjo ljubezni povezani vsi na svetu, ki se imamo radi.

Primerno darilo za: Vzgojiteljico, učiteljico v prvi triadi, materinski dan.


Naslov: Lisičja luna

Avtor: Maša Ogrizek, Tina Dobrajc

Založba: Miš

Kratek opis: Čudovito ilustrirana mladinska pripoved Maše Ogrizek, ki je primerna tudi za odraslega bralca, predvsem tiste, ki znajo ceniti ilustracije.

Primerno darilo za: Vse ljubitelje ilustracij in fantazije.


Naslov: Divja simfonija

Avtor: Dan Brown, Susan Batori

Založba: Modrijan

Kratek opis: Izpod peresa Dana Browna smo poleg trilerjev dobili tudi tole zelo drugačno slikanico. Sestavljajo jo pesmice o živalih, ki so opremljene z glasbeno spremljavo, ki je prav tako Brownovo avtorsko delo. S skeniranje QR kode v knjigi pridobimo aplikacijo, ki ob branju igra klasično glasbo. Res je, da to ni klasična slikanica in mnogi menijo, da se branje ne bi smelo mešati s sodobnimi tehnologijami, a to delo je res posebna, lahko rečem kar umetniška inštalacija, ob kateri otroci spoznajo orkester in dele le tega.

Primerno darilo za: Vzgojiteljice, učiteljice, ljubitelje glasbe.


Naslov: Mali Skupaj

Avtor: Daniela Kunkel

Založba: Vida

Kratek opis: Mali Skupaj je knjiga, ki jo priporočim sodelavcem, ko želijo nekaj na temo odnosov, prijateljstva in podobno. Govori o dveh prijateljih, ki se nekega dne skregata in njun Skupaj (bitje, ki živi med dvema, ki se imata rada) izgine. Išče ga vsak posebej, vsak zase se trudi, a šele, ko ga iščeta skupaj, se Skupaj vrne.

Primerno darilo za: Sama sem slikanico kupila tudi za poročno darilo, saj je izjemno simpatična in ima lepo sporočilo, bi jo pa vsekakor svetovala kot darilo za vzgojiteljice in učiteljice prve triade.

Naslov: Pošastko

Avtor: Dita Zipfel

Založba: Mateo Dineen

Kratek opis: Pošastko je pri strašenju svojega otroka strašansko neuspešen, zato se ga odloči zapustiti. Knjiga je pravzaprav njegovo poslovilno pismo otroku, a je prepredena s toliko humorja, predvsem pa izjemnimi ilustracijami, da še nisem srečala človeka, ki mu ne bi bila všeč.

Primerno darilo za: Vzgojiteljice in učiteljice 1. triade.

Naslov: Povodni mož

Avtor: France Prešeren, Peter Škerl

Založba: Miš

Kratek opis: Ali Povodni mož res potrebuje opis? Morda naj dodam le to, da je v različici založbe Miš, poleg čudovitih ilustracij Petra Škerla, za izpostaviti tudi angleški prevod, ki je dodan slovenski različici. Tako je knjiga primerna tudi za ljudi, ki se z našo državo šele Spoznavajo.

Primerno darilo za: Kogarkoli!


Do tu smo se osredotočali na darila ob koncu šolskega in vrtčevskega leta in vsekakor so naštete knjige primerne tudi za druge priložnosti, vseeno pa bomo v nadaljevanju naredili še nekaj priporočilnih seznamov za vse sorte ljudi v našem življenju.


Bi pa imela glede obdarovanja s knjigami nekaj nasvetov:

 • Če osebe ne poznate prav dobro (učiteljica, kakšen drug uslužbenec...) ji kupite nekaj splošnega. Ne poznate njegovega bralnega okusa, pri raznih priročnikih, sploh za samopomoč, pa lahko z napačno izbiro povzročite tudi nejevoljo.

 • Izogibajte se dvoumnim naslovom. Če malce bolj močna sodelavka od vas dobi knjigo Kit na plaži, lahko hitro nastane težava. Govorim iz izkušnje prijateljice. Verjamem, da marsikomu od nas to ne bi povzročalo nobenih travm ;)

 • V izbor knjige vložite energijo in skušajte res izbrati nekaj, kar bo dotični osebi všeč. Seveda, če jo kolikor toliko dobro poznate. Ne poberite prvega romana s police.

V nadaljevanju bom naštela moje predloge knjig za "kategorije" obdarovancev, po katerih me največkrat vprašate.


Za otroke in mladino vam priporočam kar celoten seznam Knjigozavri. Vsa literatura na seznamu je kvalitetna in nobena od naštetih knjig ne bo brca v temo.


Za osebe, ki delajo z mladimi in za mladostnike:

 • Mina Lystad - Luzerka (žal trenutno razprodano) in Fejk

 • Rok Bohinc - Smrdljivc

 • Mojca Rudolf - Zmenki

 • Kate DiCamillo - Čudežno potovanje Edwarda Tulana

 • R. J. Palacio - Čudo

 • Linn Skaber - Čez potok ne čez most (žal trenutno razprodana)

 • Katherine Applegate - Drevo želja

Za ljubitelje narave:

 • Erling Kagge - Hoja in Tišina v času hrupa

 • Florence Williams - Narava zdravi in popravi

 • Dara McAnulty - Dnevnik mladega naravoslovca

 • Peter Wohlleben - Skrivno življenje dreves in Skrivno življenje živali

 • David Attenborough - Življenje na našem planetu

Za ljubitelje živali:

 • Dean Nicholson - Nalin svet

 • James Bowen - Potepuški maček Bob

 • Tone Hočevar - Kosmata druščina

 • Mikael Lindnord - Artur

 • Natalija Pavlič, Alenka Sunčič Jenko - Pasjeslovje po domače

 • Stephanie Garnier - Živeti po mačje

 • Elli H. Radinger - Modrost starih psov in Modrost volkov

Za ljubitelje pohodništva:

 • Samo Rugelj - Triglavske poti in Na prepihu

 • Jakob J. Kenda - Apalaška pot, Transverzala in Vodnik po transverzali

 • Viki Grošelj - Krona Slovenije

 • Nejc Zaplotnik - Pot

Za ljubitelje vrtnarjenja in sobnih rastlin:

 • Tjaša Štruc, Robert Špiler - Štihanje? Ne hvala, Kompost? Ja prosim in Zelenjava, od semena do pridelka

 • Sanja Lončar - Samooskrba v praksi

 • Lauren Camilleri - Leaf Supply

 • Leon Gynelle - Prick

 • Christopher Young - Practical Houseplant Book

 • Irena Štraudohar - Fižolozofija (ni na sliki)

Za ljubitelje zdrave prehrane in/ali kuhanja:

 • Carlos Rios - Uživaj pravo hrano

 • Srebrna žlica

 • Urška Fartelj - 220 stopinj poševno (obe knjigi)

 • Joshua Weissman - An Unpologetic Cookbook

 • Ana Roš, Kaja Sajovic - Sonce in dež

 • Chrissy Teigen - Cravings in Hungry for more


Za ljubitelje potovanj in potopisov:

 • Katja Brvar - Ujetnica pragozda

 • Janez Dolinšek - Daleč od blizu

 • Eva Žontar - Svobodno srce

 • Petra Vladimirov - Evforija

 • Robyn Davidson - Poti

 • Videmšek, Rugelj, Gombač - Ultrablues


Za ljubitelje slovenskih avtorjev:

 • Feri Lainšček - Kurji pastir, Murska saga

 • Irena Svetek - Rdeča kapica, Beli volk

 • Bojan Vojnović - Đorđić se vrača

 • Svetlana Makarovič - Baladne pravljice

 • Davorin Lenko - Triger

 • Tone Partljič - Ljudje z otoka

 • Urban Klančnik - Zavetišče

 • Natalija Pavlič - Kava s smetano, Ženske v ogledalu

 • Mojca Rudolf - Solze, ki jih ni

 • Majda Rupnik - Knjižničar na begu

 • Žiga Kastelic - Ti, v moji krvi

 • Sabina Štrubelj - Hotel Lavanda (vsi trije deli)

 • Jaka Tomc - Androidi čutijo v barvah

Seveda pri vseh naštetih knjigah upoštevajte tudi žanr in okus obdarovanca.


Seznam bom najbrž še dopolnila, če se pojavi potreba.

Upam, da vam bo v pomoč pri iskanju daril za ljudi, ki so vam blizu.

LP Ajda


1,364 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page