top of page
  • Writer's pictureAjda

Založbe se predstavijo: Založba Učila

Danes se nam predstavi ena izmed največjih slovenskih založb - Založba Učila. Poznamo jo po mreži Knjigarn Felix, ki jih lahko najdemo po vseh Sloveniji, predvsem pa po velikem razponu različne literature, ki jo izdajajo. V lanskem letu so lansirali prvo knjižno škatlo v Sloveniji z imenom Knjiga meseca. Poglejmo si kaj so povedali o sebi.

Kako dolgo že delujete?

Založba je začela delovati že kmalu po osamosvojitvi, in sicer leta 1993, torej bo kmalu praznovala 30 let obstoja.


Kakšna je vizija vaše založbe?

Usmeritev založbe najbolje ponazarja zbirka Žepna knjiga, v kateri je izšlo že več kot 1550 naslovov v skupni nakladi 4 milijone knjig. Prinaša namreč vsebine, ki so zanimive za širok krog bralcev, knjige v zbirki so najbolj iskani svetovni naslovi najrazličnejših žanrov, v slovenščini izidejo sočasno ali zelo hitro po izvirnem izidu, so cenovno dostopne in atraktivno oblikovane.

A založba je hkrati veliko več kot to. Iz svojih začetkov kot založbe otroških knjig je del programa razvila v priročniške in poučne knjige, ki skupaj z velikim naborom slikanic in drugih otroških knjig predstavlja letno približno tretjino izdanih knjig.

Leta 2002 smo odprli svojo prvo knjigarno Felix, ki je do danes zrasla v knjigarniško mrežo 16 knjigarn po večjih slovenskih mestih, vključno s spletno knjigarno.

Kot v odgovor na spremenjene razmere ob lanskem vsesplošnem zaprtju smo v želji, da bi bralce dosegli neposredno, razvili knjižne škatle s knjigami štirih različnih popularnih žanrov. Maja bo prva obletnica!


Na kakšen način izbirate knjige, ki jih izdate?

Izdajamo predvsem knjige v prevodu, zato podrobno spremljamo britanski in ameriški založniški trg, nemški, francoski, španski, italijanski trg ter skandinavske trge. Izbiramo knjige, za katere menimo, da bi jih bralci radi brali tudi v slovenščini. Izbor spretno krmari med zahtevami visoke literature in popularne kulture ter vključuje veliko število svetovnih uspešnic in del po svetu nagrajenih avtorjev.


Koliko knjig na leto približno izdate?

V zadnjih desetih letih smo vsako leto izdali med 200 in 300 novih naslovov.


Na kaj ste pri svojem delu najbolj ponosni?

Vedno znova smo veseli, ko bralci nestrpno pričakujejo nove naslove, nas skoraj priganjajo, naj pohitimo z izidi, saj tako vidimo, da zanimanje za branje vsekakor je.

V čast pa nam je, da lahko med svoje like štejemo Tintina, Groznega Gašperja, Meda Jaka, med izdane avtorje pa vse od Paula Coelha, dalajlame, Michelle Obama, Brucea Springsteena, Robina Sharme, Nicholasa Sparksa, Sebastiana Fitzeka, Stephenie Meyer in ne nazadnje E. L. James ter še mnogo drugih znanih imen. Zelo kmalu pa se jim bosta pridružila tudi David Attenborough in Barrack Obama.


Kaj bi si želeli za prihodnost slovenskega knjižnega trga?

Predvsem to, da vanj z različnimi ukrepi čim manj posega politika.


Spodaj prilagam recenzije knjig iz založbe učila, ki sem jih spisala jaz, zagotovo pa tudi vi pri njih najdete kaj zase.

LP Ajda
713 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page